Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nakupujete lacný tovar cez aplikáciu Temu? Môžu vám zmiznúť peniaze z účtu, reklamácia alebo vrátenie tovaru je problém

Cena nie je všetko a nákup môže niekedy priniesť viac starostí ako radosti.

23.04.2024 13:00
Temu Foto:
Čínska aplikácia Temu predstavuje bezpečnostné riziko.
debata

Ľudia pri nakupovaní hľadajú rôzne alternatívy, ako a kde ušetriť. Riešenie ponúkajú e-shopy a nákupné trhoviská z Číny, ktoré doslova „zaútočili” na európsky trh. Jedným z takých trhovísk je aj Temu. Mnoho influencerov ho začalo propagovať a ukazujú kvantá tovaru, ktoré si z neho objednali.

Nízke ceny, ktoré trhovisko ponúka, nemajú konkurenciu a za málo peňazí si zákazníci môžu kúpiť viac tovaru ako v bežnom obchode. Ako je to možné? Prečo si Temu a podobné trhoviská či e-shopy môžu dovoliť ponúkať ceny často aj pod výrobnými nákladmi? Cena nie je všetko a nákup na takejto stránke môže niekedy priniesť viac starostí ako radosti.

Attila Végh Čítajte aj Veľké značky dávajú od Végha ruky preč: Známy slovenský pivovar s ním ruší spoluprácu

Na čo si dať pozor

Už len stiahnutie aplikácie čínskeho online trhoviska Temu do mobilného telefónu môže predstavovať bezpečnostné riziko. Upozornila na to spotrebiteľská organizácia dTest, podľa ktorej si aplikáciu stiahlo viac ako 100 miliónov ľudí po celom svete a populárnou sa stala aj na Slovensku.

„Aplikáciu Temu neodporúčame sťahovať do mobilného telefónu, pretože už len samotné stiahnutie aplikácie môže predstavovať bezpečnostné riziko,“ zdôraznila Eduarda Hekšová, riaditeľka dTest.

Niektorí kupujúci sa ozývajú, že im neoprávnene strhla peniaze z účtu a nie raz. „Po čase mi mizli peniaze. Najskôr 2 eurá, potom 38, neskôr 49, až som musela zablokovať kartu. Poslala som však hneď reklamáciu a peniaze mi vrátili,“ opísala pre TVnoviny jedna zákazníčka svoj nepríjemný zážitok. ​„Aj mne cez Temu zmizli peniaze. Transakcie za 19,99, rýchlo za sebou. Okamžitá blokácia platobnej karty a reklamácia platieb v banke a do týždňa sa mi peniaze vrátili,“ opísal v podstate rovnaký scenár aj ďalší zákazník.

Dtest upozorňuje, že v susednej Českej republike sa už dostala aplikácia Temu do oblasti záujmu Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB), rovnako ako predtým iné čínske aplikácie TikTok alebo WeChat. NÚKIB vidí riziko v možnosti úniku citlivých používateľských informácií, ktoré sa dotýkajú najmä údajov z platobných kariet. Temu je navyše podozrivé z odovzdávania citlivých informácií svojich používateľov.

Zároveň sa aplikácia môže správať ako tzv. malware či spyware, teda môže bez vedomia používateľa pracovať na pozadí, škodiť a zbierať informácie. „Aplikácie podobných typov o nás zbierajú množstvo informácií a nie je jasné, akým spôsobom spracovávajú naše osobné údaje,“ upozornila Hekšová. Objasňovanie a analýza sa podľa nej ešte len vykonávajú, NÚKIB teda zatiaľ nevydal žiadne stanovisko ani bezpečnostné varovanie.

televízia, televízor, sledovanie televízie, seriály, filmy, online televízie, online, nelegálne sledovanie, piráti, pirátske sledovanie, Čítajte aj Slováci si vyskúšajú novinku: Streamovací gigant spúšťa lacnejšie predplatné, musia však strpieť...

Chýbajú slovenské návody, reklamácia je problematická

Poznamenala, že Temu sa zameriava aj na slovenských spotrebiteľov, a teda je povinné dodržiavať aj slovenské zákony. Temu porušuje svoju informačnú povinnosť voči spotrebiteľom napríklad tým, že im nedodáva návody v slovenskom jazyku. Následne je možné vidieť problém v prehnaných zľavách, ktoré sa nezdajú byť reálne. „Neuvádzaním pravdivých informácií ohľadom poskytnutých zliav sa môže Temu dopúšťať nekalých obchodných praktík,“ vysvetlila Hekšová.

Varovala, že ak spotrebiteľ nakúpi nekvalitný tovar, ktorý chce reklamovať alebo vrátiť, zvyčajne nič nevyrieši, pretože vymáhateľnosť spotrebiteľských práv od ázijského e-shopu je mizivá.

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) či Európske spotrebiteľské centrum podľa nej nemajú na Temu dosah a nemajú veľa možností ako proti tejto platforme zakročiť. Jedinou možnosťou ako proti Temu zasiahnuť, by mohlo byť zablokovanie platformy na slovenskom trhu z dôvodu bezpečnostnej hrozby. „Momentálne však nepredpokladáme, že k zablokovaniu Temu dôjde,“ dodala Hekšová.

mladí, mobil Čítajte aj Lacné paušály pre mladých: Telekom prináša nový program, volania, sms a dáta si môžu namixovať sami

Ako je možné, že ceny sú také nízke?

Temu na túto otázku odpovedá tým, že nízke ceny môže ponúkať vďaka inovatívnym prístupom, keď dochádza k zjednodušeniu dodávateľského reťazca. Z neho sa odstraňujú nadbytočné kroky a zostáva iba vzťah medzi výrobcom a zákazníkom.

Za nízkou cenou však môže byť aj niečo iné. „Tovar, ktorý vám príde, veľakrát nie je vyrobený z kvalitných materiálov, niekedy dokonca nie je ani použiteľný a v určitých prípadoch môže byť aj závadný,“ upozorňuje Eduarda Hekšová a dopĺňa: „Vzhľadom na nízku cenu je tiež tovar zrejme vyrábaný v kolosálnych objemoch, opomenúť tak nemôžeme ani enormnú záťaž na životné prostredie.“

Ďalší problém môžu predstavovať pracovné podmienky zamestnancov v čínskych továrňach. Je totiž otázkou, či sú zamestnanci odmeňovaní spravodlivo a či pracujú v prijateľných a ľudských podmienkach. Predajom tovaru za takú nízku cenu, ktorá nepokryje ani náklady na materiál, možno priaznivé podmienky len veľmi ťažko zabezpečiť.

Objednávka z Temu však predstavuje aj ďalšie riziká. Výnimočné nie sú ani prípady, keď dorazí úplne iný tovar, ako ste si objednali, alebo tovar nepríde vôbec.

E-shop alebo online trhovisko?

Temu je online trhovisko, čo znamená, že na tejto platforme ponúkajú svoj tovar rôzne spoločnosti. Temu teda zastupuje podnikateľov a poskytuje im priestor na inzerciu. To znamená, že objednaním tovaru dochádza k uzatvoreniu zmluvy priamo medzi vami a predajcom, nie prevádzkovateľom online trhoviska.

Priemerný spotrebiteľ však ťažko odhalí, že ide o online trhovisko. Táto informácia je pred zrakmi spotrebiteľov skrytá v obchodných podmienkach. „Podľa nášho názoru spotrebiteľ nie je náležite informovaný jasným a zrozumiteľným spôsobom o tom, že online trhovisko nie je zmluvnou stranou,“ vysvetľuje Hekšová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #e-shop #online nakupovanie #temu