Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Výhražné správy majú zamedziť nelegálnemu sťahovaniu filmov. Muži a ženy však reagujú diametrálne odlišne

Ako efektívne bojovať proti pirátskemu správaniu? Štúdia ukázala, že ženy a muži pri výhražných správach reagujú inak.

22.03.2024 00:00
televízor, televízia, ovládač, Foto:
Slovensko čaká rozširovanie ponuky televíznych staníc.
debata (2)

V dnešnej digitálnej ére je boj proti pirátstvu neustály a mimoriadne potrebný. Pirátske správanie, či už vo forme neoprávneného sťahovania filmov, hudby alebo seriálov, je globálnym problémom, ktorý vážne ovplyvňuje kultúrne odvetvie a ekonomiku. Filmový priemysel, televízna produkcia a hudobný priemysel trpia v dôsledku neoprávneného sťahovania ich diel, čo má za následok stratu ziskov v miliardách dolárov ročne.

Niektoré správy sú informatívne – len popisujú, že pirátstvo je zakázané. Iné sú agresívnejšie, respektíve výhražné – popisujú možný trest. Portál Science Alert uvádza, že na takéto správy ľudia reagujú rôzne – zatiaľ čo ženy poslúchnu, muži začnú pirátiť ešte viac.

Medveď v uliciach Liptovského Mikuláša. Čítajte viac O Slovensku sa píše v zahraničí: BBC zaujalo virálne video medveďa z Liptovského Mikuláša

Nová štúdia odhalila, že výhražné správy proti pirátstvu môžu mať nečakané dôsledky na konzumentov digitálneho obsahu, s osobitným zreteľom na rozdielne reakcie medzi mužmi a ženami. Výskum, ktorý realizovali výskumníci z University of Portsmouth, skúmal účinky troch rôznych typov správ na pirátstvo. Zistili, že muži často reagujú na výhražné správy posilnením svojho pirátskeho správania, zatiaľ čo ženy na ne reagujú opačne – výstražné správy majú u nich očakávaný účinok.

Pre účely štúdie bolo pirátstvo považované za sťahovanie digitálnych obsahov neoprávnenými prostriedkami. Odhaduje sa, že to stojí priemysel filmov, televízie a hudby desiatky miliárd dolárov ročne. Aby sa tento číslo znížilo, výskumníci tvrdia, že mediálne spoločnosti musia premýšľať o tom, ako zamerať pozornosť ľudí na pirátstvo. Výhražné správy môžu byť najdramatickejšou voľbou, ale nemusia byť najefektívnejšie.

Tento výskum poukazuje na dôležitosť pochopenia rozdielnych reakcií medzi pohlaviami voči anti-pirátskym správam. Zároveň zdôrazňuje, že hoci výhražné správy môžu byť dramatickou voľbou, ich efektivita môže byť obmedzená, a preto by sa mali využívať s rozvahou. Aby sa efektívne bojovalo proti pirátstvu, je potrebné brať do úvahy nielen obsah správ, ale aj spôsob, ako na ne reaguje publikum.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #seriály #pirátstvo #filmy