Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tady Havel, slyšíte mě? Do kín prichádza intímny pohľad na posledné roky legendárneho prezidenta

Pozrite si nový trailer dokumentárneho filmu Tady Havel, slyšíte mě?

14.04.2024 06:00
Tady Havel, slyšíte mě? Foto:
Záber z dokumentárneho filmu Tady Havel, slyšíte mě?.
debata (2)

Do slovenských kín prichádza dokumentárny film o jednej z najväčších osobností česko-slovenského politického i kultúrneho života. Snímka Tady Havel, slyšíte mě? sa zameriava sa na Havlove posledné roky.

Václav Havel sa zo spisovateľa a dramatika stal kľúčovou postavou našich dejín a postavil sa na čelo Česko-Slovenska ako prezident, aby neskôr po rozdelení republiky obhájil svoj mandát aj v samostatnej Českej republike.

Záber z dokumentárneho filmu Tady Havel,... Foto: Continental film
Tady Havel, slyšíte mě? Záber z dokumentárneho filmu Tady Havel, slyšíte mě?.

V mnohovrstvovom časozbernom dokumente necháva prezident filmárov nahliadnuť do zákulisia svojho života a doteraz nezverejnené materiály odhaľujú rýdzo osobné momenty, ktoré ho predstavujú v nepoznaných situáciách.

So zmyslom pre humor sa pritom zamýšľa nad svojím politickým odkazom aj univerzálnymi ľudskými otázkami. Ústredným motívom sú paralely medzi Havlovým životom a úspešnou hrou Odcházení, ktorej filmovú adaptáciu si tvorca vždy prial zrežírovať.

„S Václavom Havlom som začal spolupracovať v roku 2003. Naše vzťahy charakterizovala úplná otvorenosť a dôvera zo strany Václava Havla a moja absolútna zodpovednosť voči nemu. V priebehu posledných rokov Havlovho života tak mohlo vzniknúť cez dvesto hodín unikátneho, doteraz nezverejneného materiálu, ktorý sa potom stal základom celovečerného dokumentu,“ hovorí Petr Jančárek, režisér snímky.

Záber z dokumentárneho filmu Tady Havel,... Foto: Continental film
Tady Havel, slyšíte mě? Záber z dokumentárneho filmu Tady Havel, slyšíte mě?.

Film Tady Havel, slyšíte mě? vstupuje do kín v dobe, keď prezidentov myšlienkový odkaz a dôraz na individuálnu slobodu v spoločnosti rezonuje silnejšie než kedykoľvek predtým. Českým i slovenským divákom a diváčkam ho sprostredkuje distribučná spoločnosť Continental film.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Václav Havel #filmové premiéry