Robia to televízie zámerne? Premiéru Hry o tróny niektorí videli skôr

Radovan Vávra, Pravda | 18.04.2019 07:00
hra o tróny, game of thrones, 8 séria, posledná... Foto:
Isaac William Hempstead ako Bran Stark v 8. sérii Hry o tróny.
Hra o tróny je najsledovanejším, najkomentovanejším, najviac nelegálne sťahovaným a najviac atakovaným seriálom zo strany hackerov. Prvá epizóda vysielaná v nedeľu (u nás z nedele na pondelok) sa nevyhla individuálnym zlyhaniam.

Vyvstáva otázka, či to jednotlivé platformy robia naschvál, aby si zabezpečili publicitu, predsalen aj negatívna reklama je reklama alebo ide zlyhanie vybraných jednotlivcov. HBO dlhé mesiace tajilo všetky detaily o poslednej sérii a investovalo milióny dolárov do bezpečnostných opatrení pri samotnom nakrúcaní, ale aj po ňom, aby eliminovalo útoky hackerov.

Tí svoju silu ukázali v roku 2017, keď sa vysielala siedma séria a tá sa stala symbolom najrozsiahlejším útokov. Podarilo sa im zverejniť predčasne hneď dve epizódy zo siedmich a zároveň sa im podarilo nabúrať do interných databáz HBO a získali citlivé informácie nielen o hercoch.

O to väčšia pozornosť a ostražitosť je venovaná poslednej sérii, ktorá má byť míľnikom v televíznej zábavy. Televízia pri poslednej šestici zašla až tak ďaleko, že mnohí hovoria o paranoidnom jednaní. Jednotlivé epizódy nie sú prístupné pre novinárov, ktorí zvyčajne mali nové epizódy v predstihu, aby mohli pripraviť recenzie, články s reakciami, rozhovory. Vopred sa neprezrádzajú názvy jednotlivých epizód a načas si dávajú aj fotky priamo z epizód.

Aj napriek tomu došlo k úniku. Internetová služba DirectTV v nedeľu sprístupnila svojim užívateľom prvú epizódu o štyri hodiny skôr, ako ju odpremiérovalo HBO. Služba, ktorá patrí pod krídla korporácie AT&T prišla so šalamúnskym vysvetlením.

„Vyzerá to tak, že náš systém sa nevedel dočkať, rovnako ako my, Hry o tróny a dal chybne prístup vybraným užívateľom k prvej epizóde predčasne. Okamžite, ako sme sa to dozvedeli, došlo k náprave,“ znie v oficiálnom stanovisku.

Otázkou zostáva, či ide o skutočne o nehody alebo cielené zlyhania. Pri tak exponovanom obsahu, akým Hra o tróny bezpochyby je a panujú prísne bezpečnostne opatrenia, je celkom nepochopiteľné, ako môže dôjsť k daným zlyhaniam. Len máloktorý program si vyžaduje podobné opatrenia a je v záujme každého vysielateľa rešpektovať pokyny.

Ani tento fakt neovplyvnil rekordnú sledovanosť prvej epizódy. Nateraz sa darí udržať aj zostávajúce epizódy v tajnosti a HBO neavizovalo žiadny hackerský útok s úmyslom ukradnú ich.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ