Susedia sa tesne pred záverom nevedia spamätať

Radovan Vávra, Pravda | 18.06.2018 07:00
Susedia, andy kraus, peter marcin, marta... Foto:
Susedov čaká v pondelok večer posledná epizóda.
Obľúbený markízácky sitkom sa nezadržateľne blíži k svojmu záveru, po šiestich mesiacoch vo vysielaní výkon Susedov postupne klesá. Stále sú však hitom, aj keď už menej žiarivým ako ich na začiatku.

Prvé väčšie rozkolísanie, inak dovtedy nadpriemernej sledovanosti, bolo badať v priebehu mája, keď sa výkon začal čoraz viac vzdaľovať stabilným výkonom, teda 600-tisícovej hranici a neskôr aj 500-tisícovej. Doteraz najnižšia hodnota v prípade Susedov je 430-tisíc divákov, vybraná epizóda sa vysielala počas mája, keď seriál prvýkrát výrazne poklesol.

Začiatok šiesteho mesiaca vo vysielaní priniesol nové dno. Dvadsiatutretiu epizódu si pustilo len 415-tisíc Slovákov, dostiahla najnižší 8.2% rating a 26.9% podiel na trhu. Konkurenciou sitkomu bol futbal na Pluske.

Predposledná epizóda mala snahu odraziť sa nového dna, nakoniec výkon len mierne poskočil. Celkovo si epizódu pozrelo 420-tisíc Slovákov, konkurenčné Inkognito zaznamenalo 450-tisícovú sledovanosť. Susedia si však udržujú dôležité víťazstvo, stále bodujú ako najsledovanejší program v komerčnej cieľovke 12–54.

V závere série preukázateľne ukazuje, že Susedia postupne klesajú, s prihliadnutím aj na počasie a konkurenciu. Ich predposledný podiel trhu bol na úrovni 26.5%, stáva sa novou pravidelnosťou, že nevedia dosiahnuť na svoju 30% hranicu spred niekoľkých mesiacov a týždňov.

Markíza už nemá v hlavnom vysielacom čase ani Kuchyňu, ani Kredenc. Finále Susedov čaká divákov v pondelok večer.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ