Perníkový tatko kedysi zbúral tabu o drogách. Teraz oslavuje 10. výročie

Radovan Vávra, Pravda | 13.01.2018 07:00
breaking bad, perníkový tatko, walter, Foto:
Legendárna úvodná scéna z úvodu seriálu.
Je to už jedno desaťročie, odkedy mohli diváci vidieť prvú časť legendárneho seriálu Perníkový tatko (Breaking Bad). Seriál odvysielala televízia AMC, tá od začiatku januára seriál reprízuje a diváci môžu znova odhaliť množstvo záhad a zdanlivo nevysvetliteľných súvislostí. Tu je zopár z nich.

Kto by si nepamätal na biele spodné prádlo a zelenú košeľu, ktoré mal Walter White oblečené v prvej časti seriálu? So zbraňou, ktorú mal pred tým v trenkách, stál na púštnej ceste a čakal na svoj osud. Ten ho však chytil až oveľa neskôr. Možno aj preto sa tento obyčajný kus oblečenia stal jednou z najžiadanejších rekvizít a dostal sa do dražby. Jeho cena sa vyšplhala z 250 dolárov až na neuveriteľných 9 900 dolárov . To ale nebola jediná vec, ktorá sa dražila. Pamätáte si na zvonček Hectora Salamancu? Ten stál fanúšika až 19 750 dolárov a kniha amerického spisovateľa Walta Whitmena, ktorá odhaľovala, kto je Heisenberg, mala cenu až 65 000 dolárov.

Ako rozhodol fanúšik

Čo sa týka fanúšikov, Bryan Cranston, predstaviteľ Waltera bol ochotný z jedným z nich sa osobne stretnúť a previesť ho štúdiom. Bol to Kevin Cordasco, muž, ktorý už sedem rokov bojoval so vzácnou rakovinou mozgu. Okrem toho bola tomuto fanúšikovi venovaná prvá časť poslednej série s názvom Blood Money a mohol si vybrať svoju obľúbenú postavu, ktorej dali v závere seriálu priestor. Kevin mal vraj najradšej Elliota and Gretchen Schwartz, a kvôli tomu sme ich mohli vidieť v jednej z posledných scén. To však už Kevin Cordasco bohužiaľ nevidel.

Lotéria skutočne ukazuje súradnice

To, že Walt ukryl peniaze podľa čísel z lotérie, že predstavovali súradnice vedúce k miestu, kde prvýkrát „varil“ pervitín a zároveň k miestu, kde ukryl svoje peniaze, určite viete. Ale vedeli ste, že tieto čísla naozaj predstavujú súradnice, podľa ktorých by ste sa dostali na jedno z najdôležitejších miest Perníkového tatka? Konkrétne do štúdia ABQ, kde sa väčšina púštnych scén natáčala.

Modrá droga zabíjala

Producenti seriálu takmer presne predviedli, ako pripraviť pervitín a skutoční díleri neváhali a postup vyskúšali. Problémom však bola modrá farba, ktorá Blue Sky identifikovala, pretože viacerí z nich sa ju pokúsili dosiahnuť tiež. V túžbe odlíšiť „svoj produkt“ od ostatných, chceli, rovnako ako Heisenberg, dosiahnuť kryštálovo čistú modrú. To sa však nejednému z nich stalo osudným. Farba bola totiž v seriáli pridaná len umelo, a to preto, aby sa mohol stať Heisenbergov pervitín pre všetkých vizuálne zapamätateľný.

FELINA – krv, pervitín a slzy

Posledná časť seriálu s názvom FELINA v sebe tiež niesla skrytý význam. Fe ako železo, Li ako lítium a Na spolu tvoria názov tejto časti a zároveň naznačujú, čo sa bude diať. Okrem toho sú to chemické prvky prítomné v tom, čo je pre finále seriálu typické. Železo – krv, lítium – pervitín, sodík – slzy. Ďalším výkladom názvu je aj meno kovboja, Felina, v piesni od Marty Robbinsovej v piesni El Paso, ktorá motivuje kovboja vydať sa na dlhú a náročnú cestu. Presne tak, ako to urobil Walter White, neskôr Heisenberg. Poslednú sériu si na AMC v čase vysielania pozrelo až 10,28 milióna divákov a seriál sa v roku 2014 dostal do Guinessovej knihy rekordov ako najlepšie hodnotený seriál všetkých čias.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ