Gotham kvalitatívne stále rastie. Chýba mu to najpodstatnejšie - diváci

Radovan Vávra, Pravda | 19.10.2017 07:00
gotham Foto:
Všetko je tak, ako má byť. Dobrí už stoja proti zlým.
Gotham so svojou štvrtou sériou je už vo vysielaní presne mesiac, postupne sa však ukazuje, že zmena vysielacieho dňa môže seriálu definitívne zlomiť väz.

Tri série sa úspešne vysielali počas pondelkov, sledovanosť nikdy nebola rekordná, no prinášala FOXu stabilné nadpriemery a Gotham bez problémov prežil v konkurencii. Televízia sa však rozhodla pre zmenu počas štvrtého roku vysielania a presunula seriál na štvrtok, kde je silná konkurencia a temná kriminálna dráma v nej ťahá za kratší koniec.

Sledovanosť klesla na minimum

Koncom septembra si premiéru pozrelo ešte 3.2 milióna divákov s ratingom 1.2, čo sa rovná priemeru tretej série. Už sa zdalo, že diváci si Gotham našli aj v iný deň a zostanú mu verný. Omyl. Nasledujúce týždne nastavili novú úroveň sledovanosti a tá nie je vôbec lichotivá. Prepadla sa na 2.7 milióna divákov a rating 0.8.

V ťažkej konkurencii, v ktorej sa vysiela futbal, Grey's Anatomy (Klinika Grace), Will & Grace, či Arrow naplno prepadol a aktuálne hodnoty sú zrelé na bezpodmienečné zrušenie. Televízia FOX sa zrejme nikdy nepoučí a vlastnými amatérskymi rozhodnutiami „popravila“ ďalší svoj seriál, ktorý bol vo svojom pôvodnom slote úspešný. To, čo fungovalo znova poslala do záhuby.

Dej je z roka na rok lepší a lepší

A pritom seriál zreje ako vína. Štvrtá séria je opäť kvalitatívne na ešte vyššej úrovne a tvorcovia z roka na rok dokážu prekonať vlastné limity. Príbeh sa posunul do fázy, keď mladý Bruce Wayne v maske robí míľové kroky k tomu, aby sa jedného dňa stal temným ochrancom Gothamu. Sily medzi hrdinami a zločincami sa postupne preskupujú do podoby, ktorú diváci poznajú z filmových spracovaní.

Penguin naplno ovládol mesto, verejná mienka je na jeho strane. Dokázal skoncovať so zločinom v meste spôsobom, že mu vládne a vydáva „priepustky“ pre kriminálnikov, ktorí môžu konať nezákonnú činnosť a polícia to musí tolerovať. Zločin spadá do povinnej kvóty v štýle vlk je sýty, aj ovca celá. Ticho to tolerujú autority, aj polícia. Vzpiera sa jedine Jim Gordon, ktorý sa odmieta podriadiť a nádejou na vzburu je v podobe Sofie Falcone. Nevinnej členky mafiánskeho rodu, ktorý kedysi vládol mestu. Spočiatku sa zdalo, že Penguinovi nechá Gotham napospas. Opak je pravdou a Gordon vycítil príležitosť, ako zostreliť krívajúceho zločinca z trónu. Hoci aj nezákonnou cestou.

Z ľadového zajatia sa dostal aj Hádankár. Dlhodobé zmrazenie malo za následok, že jeho vražedné alter ego zmĺklo a opäť sa stal obyčajným Edwardom Nygmom. To bola dokonalá pomsta zo strany Penguina. Nygma už nikoho nezaujíma a nechá ho žiť jeho obyčajný život. Na scénu sa vrátila aj Barbara, tá prežila aj elektrický šok a vybudovala impérium zbraní. Aby mala páku na vyjednávanie s Penguinom. Jej veľkým spojenec je Ra's Al Ghul, ktorý chce naplniť svoj nesmrteľný osud a opäť sa ujať trónov, ktorých sa vzdal. Potrebuje k tomu tajomnú dýku, ktorú získal Bruce Wayne a tým si na seba pripevnil terč. Predviedol sa aj desivý Scarecrow.

Naplno sa rozohral boj medzi postavami pomyselného dobra a zla. Bruce je nebojácny a uvedomil si vlastný potenciál, ale aj tvrdú realitu, od ktorej bol roky odtrhnutý. Stratil ilúzie o tom, že polícia dokáže niečo zmeniť. Pochopil, že sa musí podsvetiu postaviť sám, ale s maskou.

Gotham pokračuje aj vo štvrtok večer novou epizódou.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ