Sú Veľké malé klamstvá bližšie, ako si myslíme?

Radovan Vávra, Pravda | 20.09.2017 07:00
big little lies, veľké malé klamstvá, Foto:
Trio hlavných predstaviteliek – Nicole Kidman, Reese Whiterspoon, Shailene Woodley – sa pokračovaniu nebráni.
Sedemdielna miniséria Big Little Lies, ktorú odvysielala začiatkom tohto roka televízia HBO zožala v drvivej väčšine len samé chvály. Preto nebolo prekvapením, keď po jej skončení začali silnieť hlasy žiadajúce nové epizódy.

Problém pokračovania je však veľmi prozaický. Dej je založený na knižnej predlohe spisovateľky Liane Moriartyovej a tvorcovia ho úplne vyčerpali a ďalšie pokračovanie, nateraz, neexistuje.

Trio hlavných predstaviteliek – Nicole Kidman, Reese Whiterspoon, Shailene Woodley – sa pokračovaniu nebráni. Najhlasnejšie o ňom hovorí najmä Kidman a Whiterspoon, ktoré už niekoľkokrát nepriamo potvrdili práce na oficiálne neohlásenej 2.sérii.

HBO len veľmi opatrne hovorí o možnom pokračovaní. Zatiaľ požiadali spisovateľku Moriartyovú, aby pripravila návrh ďalšieho pokračovania, nerobí žiadne veľké záväzné rozhodnutia. Tá na margo tejto žiadosti poznamenala, že o pokračovaní uvažuje.

Je to zaujímavá situácia, keďže v drvivej väčšine prípadov je problém presvedčiť hercov, aby sa vrátili do svojich úloh a scenár je pripravený. Teraz je to presne naopak. Hereckí predstavitelia sú doslova nadšení pri zmienke o nových epizódach, zatiaľ čo scenár sa rodí len veľmi pomaly.

Tlak na vytvorenie ďalšej minisérie sa zrejme bude stupňovať po nedeľnom vyhlasovaní cien Emmy, na ktorom Big Little Lies bodovalo v kategórii „najlepšia limitovaná séria“. Nicole Kidman si „ukradla“ cenu za najlepší ženský výkon v hlavnej úlohe v limitovanej sérii a jej seriálový – tyranský – manžel Alexander Skarsgard bodoval v kategórii najlepší vedľajší mužský výkon v limitovanej sérii. Laura Dern získala Emmy v kategórii najlepší vedľajší ženský výkon v limitovanej sérií a čerešničkou na torte bola cena Emmy pre režiséra Jeana-Marca Valléeho.

Čo z toho celého vyplýva? Pokračovanie Big Little Lies sa určite uskutoční. Už len pre tlak divákov a HBO, ktoré bude chcieť zopakovať úspech prvej série. Otázkou je, kedy sa reálne dostane na obrazovky, môže to trvať aj niekoľko rokov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ