Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Špina ako produkt luxusu: Ako sa pohodený nábytok v uliciach stal virálnym hitom

Katalóg pohodeného nábytku v štýle IKEA sa stal virálnym hitom.

28.03.2024 06:00
BRUTEA Foto:
debata

V španielskom mesta Dénia sa stalo bežným vidieť starý nábytok len tak pohodený na ulici ako na skládke. Pre obyvateľov mesta nie nič neobvyklé na tom, že vyhodia gauč pred dom s tým, že sa možno bude niekomu hodiť a odnesie si ho. Tento obraz bezohľadného správania obyvateľov mesta inšpiroval miestnu kampaň BRUTEA, ktorá nedávno dosiahla nečakaný úspech a stala sa virálnym hitom.

Moderátorka Lenka Šóošová vstáva kvôli práci ráno o tretej. Ako dokáže nepravidelný režim zladiť s rodinnými povinnosťami? Čítajte aj Kto sú top influencerky na Slovensku? Exkluzívny prieskum odhaľuje najvplyvnejšie ženy na sociálnych sieťach

Odpadky na uliciach sú problémom, s ktorým bojuje mnoho miest, a Dénia nie je výnimkou. Navzdory úsiliu radnice, ktorá pravidelne organizuje bezplatné dni zberu použitého nábytku, sú ulice stále plné neporiadku. Až do nedávna sa zdalo, že mesto nemá odpoveď na túto situáciu. Potom však prišla kampaň vytvorená agentúrou Sapristi Décom, ktorá oslovila miestnych obyvateľov vďaka svojmu inovatívnemu prístupu.

Séria reklamných plagátov sa stala okamžite hitom na sociálnych sieťach. Ukazuje pohodený nábytok na uliciach, ktorý je štylizovaný ako produkty z IKEA. Zaujímavosťou je cena – vysoká cena rádovo v tisíckach eur symbolizuje náklady na odstránenie tohto odpadu z ulíc mesta, ktoré musia zaplatiť daňoví poplatníci. Ročne má mestská radnica za ich odstránenie zaplatiť 300-tisíc eur.

Séria reklamných plagátov kampane BRUTEA:
Séria reklamných plagátov kampane BRUTEA Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky

„V Dénii sú „dizajnéri exteriérov“, ktorí sa venujú zdobeniu ulíc nábytkom, ktorý nechcú. A aby sme vám povedali, že existuje bezplatná zberná služba, vytvorili sme katalóg BRUTEA s reálnymi fotografiami, ktoré spravili zamestnanci mesta, ktorí sa venujú upratovaniu v uliciach,“ vysvetľujú tvorcovia kampane.

Celá séria odkazuje na známy švédsky obchodný reťazec s nábytkom. Názov BRUTEA nielen zaujal, ale aj vtipne poukázal na situáciu. Každý kus pohodeného nábytku je označený názvom v katalánskom dialekte, pripomínajúcom názvy produktov z IKEA, ako například Mälson (nočná mora), Fâstik (hnus), Vergonyä (hanba) alebo Gönia (úzkosť). Narážka v názve série – BRUT – znamená špina.

Iveta II Čítajte viac Markíza prvýkrát mení stratégiu. Prestížnu Voyo sériu si bude môcť pozrieť úplne každý

Reakcia bola ohromujúca. Spočiatku lokálna kampaň sa rozšírila ďaleko za hranice Dénie, pričom mnoho ľudí obrázky plagátov zdieľalo a vyslovilo podporu tejto iniciatíve. Kampaň BRUTEA nielen sprostredkovala dôležitú správu o odpade na uliciach, ale tiež ukázala, že kreatívny prístup môže zmeniť vnímanie a podnietiť k diskusii o spoločenských problémoch.

Možno toto zobrazenie „špiny“ ako produktu luxusu bude inšpiráciou aj pre ďalšie mestá v ich snahe o čistotu a poriadok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reklamná kampaň