Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS reaguje: Zmena bude stáť niekoľko miliónov eur. Je účelová a prinesie destabilizáciu

RTVS reaguje na vládou schválený zákon, ktorým sa má zmeniť na STVR.

24.04.2024 16:10
RTVS Mlynská dolina Foto:
debata (7)

Vláda schválila zákon, ktorým sa má Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Navrhované zmeny odôvodnila negatívnymi skúsenosťami vyplývajúcimi z aplikácie zákona o Rozhlase a televízii Slovenska i porovnania skúseností z fungovania verejnoprávnych inštitúcií v zahraničí, predovšetkým v Európe.

Šimkovičová: Vláda schválila nový zákon o STVR
Video

„Vedenie RTVS so znepokojením prijalo informáciu, že vláda dnes (24. 4.) schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) jeho prijatím v Národnej rade SR zanikne,“ informuje o oficiálnom stanovisku RTVS Zuzana Vicelová, vedúca Odboru komunikácie.

Návrhom sa mení samotný názov verejnoprávneho média, riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi ministerstva kultúry. Funkcia súčasného generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja sa skončí dňom účinnosti navrhovaného nového zákona. Rovnako zaniká s splatnosťou nového zákona aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.

RTVS / Rozhlas a televízia Slovenska / Čítajte viac Prvá vzbura zamestnancov RTVS: Hrozí štrajk? Chceme slobodnú verejnoprávnu inštitúciu

„Schválenie zákona o STVR znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardami. Legislatívne podmienky boli nastavené tak, že nebolo potrebné rušiť celú inštitúciu. V prípade, že vzniká potreba zo strany vlády zlepšiť situáciu v RTVS a meniť procesy a nastavenia, nie je potrebné prijímať nový zákon, ale novelizovať už existujúci zákon o RTVS,“ konštatuje RTVS.

Upozorňuje tiež, že navrhované zmeny budú stáť niekoľko miliónov eur: „Zrušenie inštitúcie prinesie so sebou na určité obdobie otrasy a destabilizáciu všetkých systémov a zložiek, ktoré tvoria verejnoprávne médium. Finančné náklady súvisiace s touto zmenou sú odhadované na niekoľko miliónov eur.“

televízor, ovládač Čítajte viac Vláda schválila 10-krát viac reklamy v RTVS. Markíza a JOJ sa búria, upozorňujú na koniec rovnováhy na trhu

Vedenie RTVS konštatuje, že napriek mnohým výzvam na začatie konštruktívneho dialógu a riešenie situácie sa súčasná vláda rozhodla pre účelovú zmenu vedenú snahou ovládnuť verejnoprávne médium. Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii po rokovaní kabinetu vyjadril predpoklad, že návrh zákona schváli parlament ešte pred letnými prázdninami.

K návrhu zákona sa už kriticky vyjadrila okrem politickej opozície aj Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska (ATVS). Poukazuje na to, že zákon zvyšuje podiel televíznej reklamy z 0,5 na päť percent vysielacieho času. „Tento schválený návrh narúša rovnováhu medzi súkromným a verejnoprávnym vysielateľom, verejnoprávnemu médiu to poskytne neférovú výhodu,“ upozornila ATVS.

Robert Fico Čítajte viac Fico: Voliči nás žiadali, aby sme niečo spravili s RTVS. Zákon sa schváli pred letom

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #situácia v RTVS #STVR