Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slovania sa rozlúčili s krvavými jatkami: Vysokú sledovanosť si nedokázali udržať

Pred týždňom televízia JOJ ukončila vysielanie dvanásťdielneho vysokorozpočtového seriálu Slovania. Divákom ponúkla hneď dve epizódy, v ktorých vyvrcholil príbeh historickej drámy a nezvratný stret Slovanov a Avarov.

19.05.2021 07:00
slovania, Foto:
Slovania majú svoj záver za sebou.
debata (21)

Je prirodzené, že záver sérii býva veľkolepé, príbehy postáv sa dostanú k nezvratnej konfrontácii a Slovania si svoj „záver“ naozaj užili. Tvorcovia si pripravili pre fanúšikov zadosťučinenie a posledné dve časti sa vysporiadali so všetkými postavami po svojom. Niektoré sa dočkali šťastného konca, iné čakal krvavý koniec.

slovania, tomáš maštalír, jana kvantíková, Čítajte viac Slovania uchvátili kulisami: Vieme, čo sa stane s pracne vytvorenými hradiskami!

Stret medzi bojachtivými Avarmi a Slovanmi bol nezvratný. Draha, ktorá už svoju moc mala pevne v rukách bola rozhodnutá, že ochráni svojich milovaných. A tak sa aj stalo. Smrtiaca hmla, ktorú zoslala na miesto boja pomohla práve Slovanom, ktorí boli spätí s prírodou a pre Avarov to bol jasný rozsudok smrti. Negatívne postavy čakal krvavý kúpeľ. Tragicky skončil intrigán Čarad (Dušan Cinkota), ale aj Radúz (Tomáš Maštalír), ktorého podrezala vlastná žena Lada (Jana Kvantíková).

slovania, juraj loj, Čítajte viac Slovania sú unikátni nielen rekordným rozpočtom! Pripraviť masky a kostýmy bola riadna fuška

Avšak ani finále neprilákalo rekordný počet divákov. Slovania sa držali vo svojich „štandardoch“, ktoré niekoľko týždňov prinášali. Rekordy padali iba počas prvých dvoch častí. Úvodná epizóda zlomila všetky rekordy, celkovo si ju pozrelo 639-tisíc divákov a Slovania sa stali jedným z najsledovanejších programov tohto roka. Následne sledovanosť nabrala zostupný smer. Druhú časť si pozrelo ešte vysoko nadpriemerných 518-tisíc divákov.

Tretí týždeň vo vysielaní prišiel zlom a seriál sa prepadol. Dôvodom bol šport na RTVS, ktorý odlákal publikum, to sa v nasledujúcich týždňoch k sledovaniu nevrátilo. Diváci kritizovali veľmi vláčne tempo rozprávania deja, vadila im hudba a veľmi tmavé scény. V drvivej väčšine skutočne seriál pôsobil tak, ako keby v 7. storočí nesvietilo slnko. Navyše konkurenčná Markíza začala vysielať zábavnú šou 2 na 1, ktorá je pre ňu zárukou nadštandardného diváckeho záujmu.

slovania, tomáš maštalír, Čítajte aj Nakuknite do zákulisia Slovanov! Herci to rozhodne nemali ľahké, museli sa toho veľa naučiť

Toto všetko spôsobilo, že Slovania, ale aj televízia sa musela zmieriť, že ich štvormiliónový seriál sledovalo skôr priemerný počet divákov. Ratingy sa hýbali okolo siedmich percent, neskôr, s nástupom priaznivejšieho počasia, sa skĺzli k piatim percentám.

Rozlúčka so seriálom prilákala celkovo 266, respektíve 233-tisíc divákov.

Krátka recenzia po skončení seriálu

Aj napriek tomu, že Slovania počas vysielania stratili asi polovicu publika, neúspechom sa tento projekt nemožno nazývať. Treba kvitovať Jojke, že mala odvahu nakrútiť mimoriadne nákladný projekt s veľkosťou produkcie, ktorá nemá u nás obdobu. Hoci sa našlo viacero chýb a výčitiek voči celkovému výsledku, je chválitebné, že sa Slovanov podarilo zrealizovať. Aj s týmito chybami. Stále platí, že len na základe chýb sa dá poučiť a v budúcnosti sa im vyhnúť.

Slovania položili základ novej éry seriálovej tvorby na Slovensku a zostáva len dúfať, že neraz rozpačité reakcie neodradia televízie aj naďalej sa pokúšať vyjsť zo svojich komfortných zón a budú sa neustále pokúšať prinášať niečo nové, inovatívne a nie iba pohodlné stávky na istoty.

Jedine systémom pokus-omyl sa dokáže aj naša pôvodná tvorba vymotať zo zabehnutých stereotypov, ktoré neraz prinášajú rozporuplné výsledky. Slovania pokojne môžu „vycestovať“ do sveta prostredníctvom aj streamovacích služieb a nebude ani najmenší dôvod za tento seriál hanbiť. Wanda Adamik Hrycová so svojim tímom znova dokázala, že sa netreba báť náročných a neraz zdanlivo nezdolateľných cieľov.

Snáď čoskoro slovenské televízie znova ponúknu seriálové projekty, ktoré budú niečím iné, výnimočné.

Postavy zo seriálu Slovania Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Zuzana Fialová v seriáli Slovania.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #sledovanosť #televízia JOJ #oseriáloch #seriál Slovania