Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slovania uchvátili kulisami: Vieme, čo sa stane s pracne vytvorenými hradiskami!

Už v stredu televízia JOJ uvedie na svojich obrazovkách záverečné dve epizódy veľkovýpravného seriálu Slovania. V treťom a záverečnom článku o unikátnom zákulisí tohto seriálu si predstavíme výrobu kulís, ktoré sú dychberúce.

08.05.2021 05:30
slovania, tomáš maštalír, jana kvantíková, Foto:
Pre potreby nakrúcania sa všetky kulisy museli od základov vystavať na zelenej lúke.
debata (8)

Slovania sa v drvivej väčšina nakrúcali na Ukrajine. Dôvod je prozaický. Produkcia u našich východných susedov bola výrazne lacnejšia, navyše z 50% financovalo tento projekt miestne ministerstvo kultúry. Avšak ešte dôležitejší aspekt bola príroda. Štáb potreboval nájsť lokácie, ktoré sú doslova nedotknuté. To na Slovensku bol už veľký problém.

slovania, juraj loj, Čítajte aj Slovania sú unikátni nielen rekordným rozpočtom! Pripraviť masky a kostýmy bola riadna fuška

Navyše v podmienkach scenára aj produkcie bolo, aby sa v lokalitách nachádzala rieka, močiar, les a skaly a všetky lokality boli blízko. Nakoniec toto všetko našli v blízkosti dedín Trigoria a Denis v oblasti Žytomyr. Veľa lokalít sa odohrávalo hlavne v chránenom Žytomyrskom pralese.

Hlavné lokality boli hradisko Furnau postavené na lúke pri dedine Trigoria, hradisko Veľký stôl postavené pri rieke a skalách a obetisko Čarada postavené pri jazere a krásnych skalách obe v Žytomyrskom pralese.

slovania, tomáš maštalír, Čítajte aj Nakuknite do zákulisia Slovanov! Herci to rozhodne nemali ľahké, museli sa toho veľa naučiť

Furnau je hradisko zložené približne z tridsiatich stavieb – obsahuje domy Slovanov, ohrady pre zvieratá – kone, ovce, kozy, sliepky, trhovisko, ktoré odkazuje na ich obchodnú povahu, kováčstvo i hrnčiarstvo.

Veľký stôl je hradisko, ktoré je menšie a ťažšie sa k nemu dá dostať, keďže sa nachádza pri skalách pod strmým kopcom pri rieke. V hradisku sa nachádza okolo 20 stavieb – končí to zaujímavou stavbou Čarada, ktorý má obydlie poprepletané koreňmi stromov.

Ako vyzeral dom Slovanov?

Obe osady, tak ako v minulosti sú ohradená plotom, aby sa bránili pred nájazdami a nepriateľmi (vo Furnau malo približne 10 metrov, vo Veľkom stolom 3 metre). Dom Slovanov je malý – mal okolo 15 – 20m2, nemal okná a bol z drevených stien s hlinenými podlahami, strecha sa dotýkala až zeme, strecha bola zo slamy a z trávy.

911, seriál 911, Čítajte aj Jojka poriadne prekvapila! Váš obľúbený akčný seriál sa vracia a bude to šokujúce

Všetky domy a stavby sú postavené hlavne z dreva borovice, v interiéri domov nechýbajú sviečky, staroveké misky a nádoby z hliny alebo ľanové vrecká z obilím, kukuricou. Domy sú zdobené rôznymi slovanskými symbolmi, niektoré však museli vynechať – keďže veľa symbolov bolo zo svastiky, ktorú neskôr zneužili na propagandu nacizmus, nemohli použiť napríklad známy nacistický Hitlerov znak- veľa symbolov tak bolo vylúčených alebo upravených na filmárske účely. Slovania v minulosti mali všetky domy pomaľované symbolmi. Verili, že práve to odplaší zlých duchov. Všetky rekvizity sa museli ručne vyrábať pre potreby filmovania.

Zo zákulisia Slovanov: Výroba unikátnych kulís Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Zo zákulisia Slovanov.

Všetko sa stavalo nanovo!

Na oboch hradiskách pracovalo vyše 100 ľudí na dve občas až tri zmeny. Na výstavbe hradísk pracovali dva mesiace, aby sa všetko stihlo a nenarušil sa plánovaný štart nakrúcania. Stavbári čelili naozaj zaujímavým výzvam hlavne v rámci počasia, ktoré im doslova neprialo. Bojovali nielen so silným vetrom, ale aj víchricou. Aj počas natáčania občas zaúradovalo počasie, keď sa nebezpečne zdvihla hladina rieky a hrozilo, že odplaví starešinov dom, alebo keď do stromu udrel blesk a vyvrátilo korunu stromov, ktorá robila filmárom dobré svetlo. Museli tak hľadať iné náhrady svetla. Všetky drobné veci i obydlia boli vyrobené zväčša na mieru.

delukse, zuzana fialová, marián mitaš, Čítajte aj Definitívny koniec Slovanov sa blíži! Čo spraví Jojka? Pripravte sa na toto...

Zaujímavosťou je, že Ukrajinci nezničia postavené hradiská. Práve naopak, s unikátnymi stavbami majú veľkolepé plány. Chcú z nich spraviť skanzeny pre turistov a v prípade, že sa Jojka rozhodne pokračovať s druhou sériou, kulisy budú v dobrom stave pripravené na návrat hercov.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #oseriáloch #seriál Slovania