Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slovania sú unikátni nielen rekordným rozpočtom! Pripraviť masky a kostýmy bola riadna fuška

Jojkárski Slovania si uzurpovali viaceré prvenstvá. Nielen veľkosťou rozpočtu, ale ide o prvý rýdzo historický seriál, ktorý vznikol v našich podmienkach. To si vyžaduje aj patričnú prípravu kostýmov a masiek. Pracovala na nich kostýmová výtvarníčka Kateryna Vytvycka a umelecká maskérka Marija Ortynska. Čo pre nich bola najväčšia výzva?

01.05.2021 07:00
slovania, juraj loj, Foto:
Maskéri sa na Jurajovi Lojovi doslova vybúrili.
debata (4)

Pre seriál Slovania bolo navrhnutých a zhotovených až 70 kostýmov. Ďalej filmári použili vyše 350 kostýmov zo skladu s maskami. Problémom pre kostymérov bol fakt, že z tohto obdobia je málo zachovaných informácií o tom, čo ľudia nosili. Museli sa spojiť historické záznamy s fantáziou. Tiež sa museli výrazne inšpirovať zahraničnými fantasy seriálmi.

Prečítajte si článok zo zákulisia výroby akčných scén: Nakuknite do zákulisia Slovanov! Herci to rozhodne nemali ľahké, museli sa toho veľa naučiť

„Našťastie sme mali dostatok času na prípravu kostýmov. Všetky boli zhotovené precízne a rýchlo. Dostali sme presné návrhy, takže sme vedeli, aké požiadavky má produkcia. Na kostýmy sme využili rôzne materiály od kože, ľan, bavlny… Kostýmy sú naozaj pestrofarebné, rôznych vzorov a dotiahnuté do najmenších detailov. Najvzrušujúcejší a pravdepodobne najviac náročný bol kostým Čarada. Hľadali sme spolu s mojim tímom rôzne zaujímavé doplnky, ručne vyrábanú bižutériu… Spolu s dievčatami sme využili našu fantáziu a všetko konzultovali s režisérom. Bola to pre mňa zaujímavá skúsenosť,“ povedala kostýmová výtvarníčka Kateryna Vytvycka.

Zo zákulisia Slovanov: Výroba masiek Fotogaléria - 0 fotiek Všetky fotky

„Všetky kostýmy boli zhotovené v Kyjeve. Na tejto práci sa podieľali tri tímy. Prvý tím bol zodpovedný za šitie odevov. Druhý tím zhotovoval brnenie, ktoré sme konzultovali s ukrajinským expertom na bojové zbrane. Posledný tím vytváral rôzne kúsky pre ženské postavy na špeciálne príležitosti ako bol pohreb, svadba, rituály,“ uzavrel Vytvycka.

ginny and georgia, Čítajte aj Tak toto rozhodne nie sú Gilmorky! Náhrada za kultový seriál doslova obarila, v tom dobrom

Umelecká maskérka zas odhaľuje tajomstvá výroby rôznych zranení a jaziev. „U Tomáša Maštalíra a Juraja Loja sledujeme po celú dobu seriálu, ako sa ich počiatočné zranenie postupom času hojí. Pre výrobu takýchto zranení je potrebné poznať anatómiu človeka a tiež, ktorá zbraň a kedy spôsobila, tú ktorú ranu. Samotná jazva – zranenie sa modeluje hmotou či umeleckou hlinou, následne sa robí odliatok silikónom (formu), ktorý sa dá používať opakovane. Do formy sa zalieva PTM (prosthetic material), a následne po uschnutí aplikujete na pokožku. Proces nie je úplne jednoduchý a je potrebné byť veľmi dôkladný,“ povedala Ortynska.

Napokon najviac času si vyžadovalo vytvoriť Morenu. Maskovanie herečky trvalo až 3 hodiny a jej parochňa vážila takmer 3 kg!

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #oseriáloch #seriál Slovania