Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Recenzia: Vypnú Slováci definitívne Jojku kvôli seriálu? Zvládne si ich Bodka udržať?

Slováci dostali ďalší komediálny kúsok hneď na začiatku roka 2021. Televízia JOJ sa rozhodla ísť tradičnou, už vydláždenou cestou, podobne, ako konkurenčná Markíza. Počas druhej januárovej soboty odštartovala vysielanie masívne promovanej novinky s názvom Bodka. Netradičný príbeh o hovoriacom psovi a jeho majiteľovi, ktorý štvornohé stvorenia neznáša, sa dočkal netradičného "tlačenia" do povedomia divákov, ktoré si nevšimol len málokto.

12.01.2021 07:00
bodka, robo jakab, Foto:
Jojka na začiatku roka predstavila divákom komediálnu novinku s názvom Bodka.
debata (20)

Jojka postavila celý vianočný layout na Bodke a zabezpečila si pozornosť divákov v čase, keď všetci sedia pri televíznych obrazovkách. Ide o pomerne netradičný krok v našich končinách. Či to však prinesie seriálu úspech je otázne. Ako to už býva, silná marketingová kampaň dáva tušiť, že by sa publikum nemuselo dočkať kvality, ktorú očakáva.

O tomto seriáli sa začalo rozprávať ešte v časoch, keď sa u konkurencie preháňal „slovenský“ Rex a veľmi rýchlo sa zistilo, že táto variácia slovenského diváka nebaví a sledovanosť išla dole. Najznámejší vlčiak, ktorý mal chrániť naše hlavné mesto, išiel do výslužby. Bolo jasné, že keď má prísť ďalší seriál s akcentom na štvornohého miláčika, musí ísť o akúsi paródiu. Jojka preto rozbehla prípravy na vytvorenie psieho hrdinu, ktorý bude iný. Musel byť, inak by hrozila podobná blamáž ako s Rexom. Lenže po odvysielaní prvej časti istota ani tejto variácie nie je istá.

V zahraničí je bežnou praxou, že sa nakrúcajú filmy a seriály, v ktorých prím hrajú zvieratá. Niektoré sú vtipné, iné dojemné a Slováci ich tiež milujú. Psia duša, Hačikó, Osem statočných – filmy, ktoré aj v reprízach lákajú nadpriemerný počet divákov. Jojka posilnená týmto úspechom zrejme mala ambíciu priniesť závan inovácie aj do našich stojatých kreatívnych vôd. Slovensko je pre svoj malý trh odsúdené na produkčnú obmedzenosť, málokto si trúfne nakrútiť niečo iné ako komédiu, lekársku drámu a sem-tam kriminálku.

Lenže aj komédia potrebuje nejaký posun a seriál Bodka to mohol ponúknuť. No žiaľ, úplne sa to nepodarilo. V prvom rade trpí akousi vizuálnou schizofréniou. Interiéry pôsobia bezútešne, umelo, neraz lacno. Vizuálny rozdiel medzi interiérmi a exteriérmi je do oči bijúci a nevyzerá to dobre. „Čerešničkou“ na torte je využitie kulís z Nového života pre potreby nakrútenia scén z bytu hlavného hrdinu. Už v Novom živote spomínaný byt, ktorý „obýva“ postava, ktorú stvárňuje Alexander Bárta, vyzerá katastrofálne a na podčiarknutie jeho povaľačstva by mohli tvorcovia využiť aj iné prostriedky a dodať mu lichotivejšie dekorácie.

To isté platí aj pre seriál Bodka – Šimon je stroskotaný, zatrpknutý, neúspešný policajný vyšetrovateľ, no spoločné kulisy sú veľkým krokom vedľa. Jednoducho, je to lacná diera! Aspoň, že tých scén z bytu je minimum.

Psy sú top

Správne tvorcovia spravili z ľudských predstaviteľov takmer vedľajšie postavy, pretože ich prínos do deja je neraz minimálny a sú len do počtu. V seriáli je niekoľko takýchto postáv, najmä na policajnej stanici a neraz pôsobia, že sú tam nasilu. Ale tak musí byť vyvážený počet medzi ľudskými a zvieracími predstaviteľmi. Dialógy medzi nimi, žiaľ, nefungujú.

Hluché miesta si potom preberie Robo Jakab (Šimon) a Bodka (s hlasom Ivana Šandora) a neraz sa zachránia z prichádzajúceho trapasu hroziaceho z viacerých scénok. Jediným ťahúňom seriálu je akcent na tú časť publika, ktorá má rada zvieratá. Každý správny psíčkar sníva o tom, že by jeho milovaný spoločník jedného dňa začal rozprávať a oba rozdielne svety by sa pochopili. Panuje presvedčenie, že psy by ukázali ešte viac zo svojej dobre duše.

Seriál Bodka Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Hlavný štvornohý hrdina v seriáli Bodka.

Čo ak by to tak nebolo? Čo ak sú štvornohí miláčikovia komplexné osobnosti s vlastným názorom, podrezaným jazykom, vybraným zmyslom pre humor a dávajú jednu jedovatú hlášku za druhou? A najmä, vyznávajú budhistické hodnoty, ktoré sa snažia odovzdať nižším formám existencie, teda svojim ľudským spoločníkom. Razom sa karta obracia a psy majú pocit, že oni sú tí, ktorí musia vychovávať svojho pána a nie naopak.

Synergia medzi psím hrdinom a hlavným hrdinom evidentne funguje, scenáristi ich spoločné scény okorenili dobrými hláškami zo strany Bodku. Pozor, hoci meno môže evokovať, že Bodka je fenka, v skutočnosti je plnohodnotný pes so skvelou osobnosťou.

O hereckých výkonoch sa ťažko hovorí, keďže na obraze drvivú väčšinu sú buď psí hrdinovia alebo Bodka s Robom Jakabom. Klobúk dole pred cvičiteľmi, ktorí dokázali prvotriednu prácu. Budhistické seansy s ostatnými psími postavami sú roztomilé a prinášajú dôvod sa zasmiať. Je len škoda, že potenciálne dobrú chémiu, aká vládne medzi zvieratami, sa nepodarilo preniesť aj na nižšiu formu existencie, teda na ľudských predstaviteľov. Tieto dva svety by si mohli dobre kontrovať. Takto celý seriál len pokrivkáva a spolieha sa na to, že všetko zachránia zvieratá. A takisto na to, že všetky prehrešky budú tolerované, lebo divácke srdcia sa roztopia pri pohľade na glosujúcich psíkov.

To je zrejme však málo. Seriál Bodka má veľa múch, najmä na strane ľudského sveta. Tam by bolo nutné viac dotiahnuť námet, prípadne viac vycibriť scenár. Treba však kvitovať, že po veľmi dlhej dobe je toto seriál, ktorý naozaj myslí vo veľkej miere na detského diváka. Jojka navyše Bodku nasadila na sobotný večer, teda na čas, keď si ho môžu pozrieť celé rodiny, ale najmä aj mladšie ročníky. V tomto smere ide o veľmi dobré strategické rozhodnutie.

Verdikt

Dávno sú preč časy, keď panovalo presvedčenie, že víkendy nie sú ideálnym miestom pre uvádzanie pôvodnej tvorby a televízie všetko, neraz nasilu, tlačili do pracovného týždňa. Bodka je presne ten formát, ktorý prináša jednoduchú rodinnú zábavu a pri ktorom poskočia srdcia menších divákov. Rodičia ich môžu bez problémov tento seriál nechať pozerať a nemusia sa obávať nejakých excesov.

Bodka rozhodne nie je seriálový výkvet. Ale na rozbeh to úplne stačí. Obrazovkami sa prehnali aj horšie kúsky. Tu sú aspoň milé zvieratá, ktoré strieľajú jednu hlášku za druhou a neraz trafia klinec po hlavičke. Na sobotný večer – ideálna oddychovka. Všetci aj tak čakajú na iné kalibre, ktoré má Jojka prichystané pre tento rok. Tie si uchmatnú veľkú pozornosť a zrejme Bodka zapadne rýchlo prachom. Otázne je, či je tento formát dostačujúci na to, aby mohol utiahnuť celý prime-time. Čoskoro sa na obrazovky dostanú Slovania, čo sa považuje na udalosť tohto roka, ale aj kriminálna dráma Ultimátum. To sú kúsky, ktoré by mohli zaujať aj zahraničie…

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #Robo Jakab #oseriáloch #seriál Bodka #2021