Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Recenzia: Všetko len to najhoršie už na začiatku 2021? Čo to Markíza vypustila?

Televízia Markíza ledva uzavrela vianočnú vysielaciu štruktúru a už sa naplno prehupla do štandardného boja o diváka. Druhá polovica sezóny 2020/2021 sa začína. A to poriadne zhurta! Rovno premiérou jej jedinej seriálovej novinky pre tento rok. Vo štvrtok sa divákom predstavil komediálny seriál Najhorší týždeň môjho života.

11.01.2021 07:00
najhorší týždeň môjho života, Foto:
Markíza začala rok 2021 na komediálnu nôtu.
debata (5)

Ako to už býva zvykom, na začiatku roka treba začať zľahka a televízie si náročnejšie žánre pošetria do jarnej časti sezóny. Ideálnou voľbou sú komediálne seriály, ktoré stavajú na fakte, že diváci po Vianociach sa chcú ešte chvíľku zabaviť. Či je však dôvod na zábavu, musí posúdiť každý sám.

Jediná novinka hneď na začiatku roka

Krok Markízy je v tomto smere veľmi zaujímavý. Niekto by si myslel, že svoju jedinú plánovanú seriálovú novinku si odloží na neskôr a zamieša ju medzi overené hity, ktoré odštartujú v ďalších mesiacoch. Opak je pravdou. Na druhú stranu, ak by Najhorší týždeň u divákov neuspel, tak sa ho zbaví hneď v prvých týždňoch roka a publikum naňho pomerne rýchlo zabudne a prehlušia ho iné seriály.

Televízia sa však rozhodla ísť cestou, ktorú načala aj v minulosti. Skúsi zabaviť Slovákov ako kedysi s prepadákmi Autoškola alebo Detektív Dušo. V tomto smere má najnovší prírastok veľmi ťažkú a nelichotivú pozíciu. Dokáže sa vymotať z prekliatia?

O čom seriál je?

Príbeh novinky je jednoduchý, priamočiary, presne tak, ako to má byť pri komédii. Je tu mladý pár, ktorý má päť dní do svadby a napätie stúpa. Majú to byť pre nich skvelé dni, avšak…Keď si myslíte, že už to nemôže byť horšie… Stane sa to najhoršie!

Novinár Marcel (Roman Poláčik) sa pripravuje na manželstvo so svojou milovanou Mel (Kristína Svarinská). Úprimné Marcelove pokusy robiť veci správne vôbec nevychádzajú. Nech robí čokoľvek, všetko sa obráti proti nemu a nasleduje jedna katastrofa za druhou.

Všetky snahy vyhovieť Melániinmu otcovi Alanovi (Jozef Vajda), ktorý si myslí, že pre jeho dcéru nie je Marcel dosť dobrý, sa končia ďalším a ďalším zúfalstvom. Situácii nepomáha ani jeho kolegyňa Silvia (Sarah Arato), ktorá je do neho chorobne zamilovaná a urobí všetko pre to, aby mu svadbu prekazila. Naozaj všetko! Prežije Marcel tento katastrofálny týždeň? Prekoná ich láska všetky prekážky?

Najhorší týždeň môjho života je slovenskou adaptáciou britského komediálneho seriálu The Worst Week of My Life, ktorý v rokoch 2004–2006 vysielala stanica BBC One. Seriál bol mimoriadne populárny, jeho 1. sériu sledovalo v priemere päť miliónov divákov, a pozitívne hodnotený bol aj kritikmi. V roku 2006 získal nomináciu na prestížnu cenu BAFTA za najlepšiu situačnú komédiu. Lokálne verzie seriálu vznikli napríklad aj v Nemecku, USA, Taliansku, Rumunsku či Grécku.

Aká bola prvá časť?

Karty po prvej časti sú rozdané jasne. Predstavili sa takmer všetky postavy, ich charaktery, pohnútky, pre niekoho aj zlé úmysly a mohol sa tak roztočiť kolotoč smiechu. Lenže tento kolotoč nie vždy zafungoval. Keď sa už zdalo, že sa začína roztáčať, tak vtipy vybuchli a najmä prvá polovica epizódy celkom haprovala.

Našťastie, neskôr sa to rozbehlo. Objavil sa aj dôvod, pri pár scénach, zasmiať sa, hoci tie boli extrémne ľahko predvídateľné, no zachránilo ich herecké prevedenie. Jednotlivé charaktery sú dobre rozvrhnuté ako také figúrky na šachovnici. Ich protichodné zmýšľanie je a bude hnacím motorom pre ďalšie časti a postupne sa medzi sebou budú konfrontovať, aby vznikali vyhrotené, groteskné situácie so snahou zabaviť publikum.

Aj zbytok častí sľubuje poriadne groteskné... Foto: TV Markíza
najhorší týždeň môjho života, Aj zbytok častí sľubuje poriadne groteskné epizódy.

Robiť komédiu na Slovensku je extrémne náročná disciplína a je len pár kúskov, ktoré sa naozaj podarili. V prospech tohto formátu hovorí aj minutáž. Jednotlivé časti majú okolo 35 minút a to úplne stačí na klasický hraný komediálny seriál. Už aj to je obdivuhodné, veď štandardne zahraničné seriály tohto žánru majú do dvadsať minút a všetko je do bodky vymyslené a scenáristicky podchytené, aby to malo ten správny drive a rozuzlenie pointy. To je aj podstata komediálny seriálov – musia mať svoj rytmus, takmer ako pesnička.

Nie je všetko je ideálne

Najhorší týždeň môjho života, hoci vychádza zo zahraničnej predlohy, museli upravovať do našich reálií a v tomto smere to pomerne celkom slušne vyšlo. Samozrejme, nájdu sa takí, ktorí budú opäť hovoriť, že tu máme zámožnú rodinu s obrovským dokonalým sídlom, mladý pár, ktorý má dokonalý byt. Veď predsa takto dnes žije len málokto! To môže byť pravda, ale pre vizuál seriálu je potrebný určitý nadštandard, v ktorom jednotlivé postavičky koexistujú.

Trošku bizarne pôsobí vykreslenie Marcelovho povolania. Pre neprajníkov vysvetlenie – nie, novinári si nežijú na vysokej nohe, nemajú vlastné asistentky, najmä takí, ktorí píšu o zakázaných orgiách alebo o „štetkách“ z internátu, ako hlavná postava tohto seriálu.

Postavy zo seriálu Najhorší týždeň môjho života Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Zdena Studenková v seriáli Najhorší týždeň...

Prvá časť je ako na hojdačke, sú tu svetlé momenty, ale aj zakopnutia. K dobru veci hovorí samotné obsadenie – Roman Poláčik, Kristína Svarinská, Jozef Vajda, Zdena Studenková, ale aj Oľga Belešová. V ďalších častiach sa predstaví ešte Dominika Kavaschová a Ľubomír Paulovič. Primárne hrá prvé husle Roman Poláčik, pre ktorého je to veľká šanca ešte viac zažiariť a po účinkovaní v Oteckoch ukázať viac zo svojho komediálneho talentu.

Jeho Marcel je taký slovenský Chandler Bing z Priateľov, ktorý nevhodne vtipkuje, sám na sebe sa pobaví, kým okolie mlčí a nechápavo sa pozerá. K tomu treba pripočítať vyhrotenejšiu gestikuláciu a na svete je slovenská variácia priekopníka v sitkomovom žánri. Poláčikovi to však naozaj ide veľmi dobre. V podstate nezmizne z obrazovky, dokáže všetko utiahnuť a strúha jeden herecký výraz za druhým ako na bežiacom páse. Je naozaj veľkým pozitívnym prekvapením. Len tak ďalej! Ostatné postavy, zatiaľ, slúžia ako krovie a sú prostriedkom pre vysunutie hlavnej postavy do ďalšej trápnej situácie.

Tí, ktorí vydržia pozerať ďalej, zistia, že vyhrotené situácie čakajú aj budúcu nevestu. Prítomnosť Kristíny Svarinskej v seriáli je len bonus. Stačí len jej prítomnosť, jej nenútený prejav je vždy osviežením. Určite bude zaujímavé sledovať jej komediálny talent v ďalších epizódach, keďže teraz ju má publikum zafixovanú ako Emu z megaúspešných Sestričiek. A tam ide o drámu. Najhorší týždeň môjho života jej umožní ukázať divákom aj iný herecký rozmer.

Verdikt

K prospechu tohto seriálu hovorí aj fakt, že Markíza dala šancu mladému, nádejnému režisérovi. Iba 23-ročnému Petrovi Hofericovi, ktorý dostal neopakovateľnú možnosť nakrútiť seriál do prime-timu so zaujímavým hereckým obsadením. Navyše, producentami seriálu sú skúsení televízni matadori – Peter Kelíšek a Saša Dubovská (Sestričky, Červené pásky, Oteckovia).

Najhorší týždeň môjho života nie je najhorší seriál, ktorý sa objavil v poslednom čase. Rozhodne má ambíciu byť najlepší z tých rýdzo komediálnych, ktoré televízia v posledných rokoch divákom ponúkla, už spomínaná Autoškola, Detektív Dušo alebo Divoký Zapadákov, prípadne Kuchyňa. Našťastie, tieto seriály a ich spracovanie sú zrejme na čiernej kreatívnej listine (okrem Kuchyne) a nikto sa už nesnaží spracovať podobné námety.

Najhorší týždeň môjho života má len osem častí.... Foto: TV Markíza
najhorší týždeň môjho života, kristína svarinská, roman poláčik, Najhorší týždeň môjho života má len osem častí. Má šancu aj tých, ktorí neholdujú dlhým formátom.

Je to taký neškodný kúsok hodiaci sa na rozbeh sezóny. Prvá epizóda neurazí, sem-tam ponúkne priestor na úsmev, k dobru hovorí sympatické herecké obsadenie, namixované zo známych a menej opozeraných tvárí.

Pri komediálnom seriáli nie je priestor na rozmýšľanie a lamentovanie, preto je dej priamočiary, jednoduchý. Navyše, tento formát má iba osem častí, takže tí, ktorí nemajú radi dlhé seriály, si prídu na svoje a veľmi skoro zistia, či sa Marcelovi a Mel podarí úspešne dostať sa pred oltár a začať svoj láskyplný život aj so svojimi bláznivými rodinnými príslušníkmi.

Takže, celkom veľmi slušný seriálový začiatok roka 2021…

Tí, ktorí vydržia sledovať aj ďalej, tak určite neoľutujú. Druhá epizóda je omnoho lepšia! Už žiadne haprovanie, celá epizóda má spád. Predstaví sa aj Dominika Kavaschová (Marcelova macocha a striptérka v jednom) a Ľubomír Paulovič (Marcelov otec).

A tieto scény vám roztrhajú bránice. Veď uvidíte…

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Kristína Svarinská #Dominika Kavaschová #oseriáloch #televízia Markíza #2021 #seriál Najhorší týždeň môjho života #Roman Poláčik