Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najväčšie seriálové úspechy Jojky: Kontroverzná groteska, ale aj lekárska dráma

Televízia JOJ nemá na krku len problémové programy, ktoré neuspeli u divákov. V tomto roku sa jej zadarilo aj s niektorými seriálmi.

29.12.2020 07:00
uhorčík, jenny, Foto:
Medzi najväčšie seriálové úspechy Jojky v tomto roku je Jenny a Uhorčík.
debata (3)

1. Uhorčík

Počas neskorej jesene Jojka ponúkla divákom poriadnu dávku humoru v podobe bláznivej grotesky, v ktorej sa predstavila netradičná zbojnícka družina. A zabralo to! Hoci jeden tábor tento seriál preklína do najhlbších pekiel a hovorí o výsmechu, väčšia časť divákov pochopila pointu seriálu a dopriala seriálu nadpriemernú sledovanosť a preto vznikne aj druhá séria.

Tento televízny úlet získal lukratívne miesto priamo počas sobotného prime-timu, teda v čase, keď hlavná konkurencia je zvyknutá vysielať veľké filmové ťaháky. Už minulý rok sa Jojke nezvyčajný krok – vysielať vlastnú seriálovú produkciu v podobe čiernej komédie Hrobári – oplatil.

V seriáli je namiešané všetko, ako má byť. Mieša sa vtip s pocitom trápna, narážky s tými menej vydarenými. Situácie, ktoré zaberú, inokedy nie. Lenže v správnom sitkome to tak má byť. Celospoločenská nekorektnosť dáva možnosť prinášať hlášky, ktoré na striedačku zabavia každého. Navyše to vizuálne nie je vôbec zlé. Je evidentné, že tvorcovia sa inšpirovali zahraničím, mieša sa tu hudba a prestrihy na vyhrotenie, doplnené o groteskné prejavy postáv, čo je takisto novinka pre nášho diváka.

Tento seriál prináša opäť niečo nové. Bez problémov sa dá na ňom pobaviť, len ho netreba silou mocou analyzovať.

2. Jenny

Na jar, v tých najťažších „korona časoch“ Jojka nestiahla z vysielania svoju novú dojemnú lekársku drámu Jenny. Seriál predstavil Janu (Bára Očenášová), ktorej nikto nepovie inak ako Jenny. Je to 15-ročná vášnivá tanečníčka, žije len s otcom (Ján Koleník) a mladším bratom. Počas tréningu na tanečnú súťaž začne pociťovať slabosť a príznaky choroby. Postupne sa cíti čoraz horšie a Jennino telo v istom momente zlyháva. Aj keď dúfa, že je to len obyčajný vírus, z ktorého sa rýchlo vylieči, krutá realita onkologickej diagnózy prevráti život naruby jej aj celej rodine. Jej bytie sa rozdelí na „predtým“ a „potom“. Míľnikom, ktorý všetko mení, je leukémia.

Seriál rozhodne patril medzi jojkárske najlepšie počiny, pritom zas a znova televízia dokazuje, že sa nebojí ísť do žánrovo rôznorodých a na prvý pohľad rizikovejších produkcií.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #2020 #televízia JOJ #oseriáloch #seriál Jenny #seriál Uhorčík