Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Markíza poriadne prekvapila! Susedia si na svoj návrat budú musieť počkať...

Po mesiacoch dohadov a špekulácií televízia Markíza rozlúskla "záhadu" okolo Susedov. Tí majú svoj návrat istý, opak sa ani nečakal. Je v tom však háčik.

19.08.2020 07:00
susedia, ráková, kraus, Foto:
Susedia majú návrat istý, diváci si však budú musieť počkať dlhšie, ako boli zvyknutí.
debata (1)

Kultový sitkom vždy patril k neodmysliteľným stáliciam Markízy, no ich výkon postupne klesal, čo vygradovalo počas ôsmej série. Tá zaznamenala najhoršie výsledky doteraz, teda jej prvé dve odvysielané časti, následne seriál sa sťahoval z obrazovky, ako prvá obeť nastupujúcej koronakrízy.

Markíza po ich reštarte v januári 2018 umiestnila na ich pôvodné miesto, kde sa kedysi vysielali a teda pondelky, kde sa stretli s konkurenčným Inkognitom na Jojke. Sily si oba silné formáty rozdelili. Kým Markíza bodovala tradične v komerčnej cieľovke 12 – 54, Jojka ovládala širšie publikum v 12+.

Lenže postupne slabnúci Susedia začali mať výraznejšie problémy počas minuloročnej jesene, keď sa Inkognito na nich začalo doťahovať aj medzi mladšími divákmi. Keď sa v marci tohto roka vrátili s ôsmou sériou, nikto nečakal, že jarnú sezónu začnú tak zle. Prvýkrát sa mohlo hovoriť o reálnych problémoch.

Prvá epizóda ôsmej série sa v komerčnej cieľovke dostala iba na 7%, trhový podiel bol podpriemerný – 19,5%. Čo je najhorší výsledok za celú históriu vysielania. Premiéru série sledovalo iba 364-tisíc divákov. V minulej sezóne sa Susedia stabilne držali vysoko nad hranicou 400-tisícového publika.

O nič lepšie nedopadla ani druhá epizóda. Síce výkon o čosi poskočil smerom nahor, no stále to bolo málo. V cieľovke 12 – 54 sa druhá časť dostala na 7,8% sledovanosť s trhovým podielom iba 21,2%. Síce v tejto cieľovke boli obe časti jednotkou na trhu, ich sledovanosť bola preukázateľne pod dlhodobým priemerom. A to výrazne. Nepotvrdil sa teda trend, že mohlo ísť iba o jednorazový vý­kyv.

V júli sa znova rozbehlo nakrúcanie nových epizód, keďže z ôsmej série sa podarilo nakrútiť len šesť častí, kým sa musela produkcia zastaviť. Prekvapujúco však Susedia nefigurovali v prvých avizovaných projektoch na jeseň, čo len podčiarkovalo neistotu Markízy z jarných výsledkov.

Nakoniec sa Susedia vrátia na obrazovky, no nebudú v prvej vlne. Na ich mieste sa najprv predstaví novinka z jari – Pán profesor s Tomášom Maštalírom. Seriál dosiahol lepšie výsledky ako zabehnutý sitkom a od septembra sa pokúsi na ne nadviazať.

„Môžeme potvrdiť, že aj kultoví Susedia budú pokračovať s novými časťami ešte v tomto roku,“ povedal pre Pravdu PR manažér Markízy Lukáš Kočišek. Je teda zrejmé, že Susedia vystriedajú Pána profesora až počas neskorej jesene. Bude zaujímavé sledovať, či si napravia pošramotenú reputáciu, televízia avizuje nové postavy, atraktívnejšie priestory a zaujímavých hostí v ďalších častiach.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #susedia #oseriáloch #televízia Markíza #koronavírus