Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Televízna koronakríza prináša aj pozitíva! Jojka zreprízuje jeden zo svojich top seriálov

Mnoho divákov volalo po návrate seriálu 1890 a televízia JOJ ich požiadavke vyhovela. Od tejto stredy o 20:30 sa na jej obrazovky vráti historický seriál, ktorý v roku 2017 zožal obrovské ohlasy a ovácie. Súčasná televízna kríza prinesie v rámci repríz aj niečo, čo fanúšikovia rozhodne ocenia.

03.06.2020 07:00
seriál 1890, 1890, ján koleník, Foto:
Od najbližšej stredy si diváci Jojky budú môcť znova užiť seriál 1890.
debata

Po troch rokoch sa tak vrátia v čase do kaštieľu v Betliari a znova si pozrú poriadne komplikované vyšetrovanie záhadnej, ale najmä brutálnej vraždy slúžky. Úspechmi preslávený detektív Jánoš Marton (Ján Koleník) je späť! Na Gemeri ho víta miestny rázny strážmajster Vilém Černý (Stanislav Majer), ktorému prítomnosť až príliš sebavedomého vyšetrovateľa z Pešti v jeho rajóne a nutnosť s ním spolupracovať vôbec nie je po chuti. A zdá sa, že Martonova prítomnosť nevyhovuje ani miestnym obyvateľom, ktorí sú nedôverčiví k technickým novinkám a namiesto vedy uprednostňujú vieru v mágiu a povery, ba ani obyvateľom zámku – mocnej šľachtickej rodine Wisniewskych, kde má každý svoje tajomstvá.

Ukazuje sa však, že vražda slúžky ani zďaleka nie je natoľko jednoduchá, ako by si vyšetrovatelia želali, a dokonca, že nejde o jediné čudné úmrtie mladej ženy v tejto oblasti. Marton s Černým teda stoja pred neľahkou výzvou – prekonať vzájomné nesympatie a spolu pátrať po zvrátenom páchateľovi, ktorým je podľa povedačiek dedinčanov nadprirodzený „Démon“ a podľa Martonovej teórie prvý sériový vrah v dejinách Uhorska.

Vyšetrovateľom pri tom asistujú dvaja Černého podriadení – miestni žandári Nahálka a Ondrík (Martin Nahálka, Milan Ondrík), ktorí vďaka svojej lenivosti, či naopak prílišnej horlivosti a predovšetkým nedostatočnej inteligencii pokazia, čo môžu, ale pri riešení menších kriminálnych prípadov (inšpirovaných skutočnými historickými udalosťami) sa i na nich občas usmeje šťastie.

Zlo na Betliari nespí, mŕtvol pribúda a Marton musí urobiť všetko preto, aby zabránil ďalším beštiálnym vraždám. Situáciu pri vyšetrovaní mu však komplikujú sympatie ku krásnej grófskej dcére Júlii (Danica Matušová), odmeranosť jej upätej matky-grófky (Anikó Varga) i nevyspytateľné ťahy jej otca, extravagantného grófa Wisniewskeho (Lukasz Kos).

Seriál 1890 zožal úspech aj v susedných Čechách, kde ho uviedla česká Prima. Pre Jojku znamenal jeden z najvydarenejších počinov. Pred časom sa hovorilo o tom, že by seriál mohol dostať pokračovanie formou minisérie, ktoré však televízia oficiálne nikdy nepotvrdila.

„Práve 1890 bol v slovenskej tvorbe nezameniteľný. Tento seriál priniesol vizuálny aj obsahový krok vpred. Spropagovali sme Betliar, v Čechách ho dokonca nominovali aj na televíznu cenu. Je zaujímavé, ako ho prijali Česi, ktorí majú v historických produkciách omnoho väčšiu tradíciu. Oni ho vnímajú ako presne mierenú paródiu na historické detektívky a slávnych detektívov. Najviac však ocenili, že v seriáli počuli slovenčinu, a vôbec im neprekážalo, že nerozumejú,“ povedal Ján Koleník v rozhovore pre Pravdu v roku 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #1890 #oseriáloch #koronavírus #koronakríza