Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zlomil koronavírus Susedom väzy? Markíza o ich ďalšom osude záhadne mlčí

Keď sa kultový sitkom vracal na obrazovke po desaťročnej prestávke v januári 2018, diváci sa len hrnuli k obrazovkám. O dva roky neskôr sa situácia zmenila.

01.06.2020 07:00
susedia, marcin, kraus, Foto:
Susedia rozhodne nemajú istý návrat po koronakríze.
debata

Hoci seriál dosahoval pre Markízu nadpriemerné výsledky s krátkodobými výkyvmi, ako celok tento formát pôsobí ako úspech. Avšak ôsma séria, ktorá sa objavila pred pandémiou nepríjemne zaskočila. Sledovanosť zostala za očakávaniami, ktoré všetci mali. Susedia sa vrátili v marci po trojmesačnej pauze a prirodzene sa očakávalo, že sa divácka priazeň pretaví do nadpriemerných výsledkov, prišli však podpriemery. Následne prišla koronakríza a Markíza ich ako prvých stiahla z ponuky.

Boli to práve Susedia, ktorí spustili lavínu sťahovania programov. V tomto smere odstránenie Susedov pôsobilo aj win-win situácia pre tvorcov, ale aj televíziu. Bolo evidentné, že pozornosť divákov je nasmerovaná už inam, najmä na novinky ako Červené pásky alebo Pán profesor. Oba nové seriály dosahovali omnoho lepšie výsledky ako zabehnutí Susedia. Z najnovšej série sa stihlo odvysielať iba dve epizódy.

Prvá epizóda ôsmej série sa v komerčnej cieľovke dostala iba na 7%, trhový podiel bol podpriemerný – 19,5%. Čo je najhorší výsledok za celú históriu vysielania. Premiéru série sledovalo iba 364-tisíc divákov. V minulej sezóne sa Susedia stabilne držali vysoko nad hranicou 400-tisícového publika.

O nič lepšie nedopadla ani druhá epizóda. Síce výkon o čosi poskočil smerom nahor, no stále to bolo málo. V cieľovke 12 – 54 sa druhá časť dostala na 7,8% sledovanosť s trhovým podielom iba 21,2%. Síce v tejto cieľovke boli obe časti jednotkou na trhu, ich sledovanosť bola preukázateľne pod dlhodobým priemerom. A to výrazne. Nepotvrdil sa teda trend, že mohlo ísť iba o jednorazový vý­kyv.

Situácia s pandémiou sa začala poriadne vyostrovať, neskôr sa zastavilo aj nakrúcanie a tvorcovia seriálu potvrdili, že sa podarilo nakrútiť iba šesť častí z ôsmej série a tak to je aj po takmer troch mesiacoch od vypuknutia mimoriadnej situácie.

Markíza však avizuje návrat k normálu, všetko by malo odštartovať na jeseň. Prekvapujúco je o Susedoch hrobové ticho a nateraz ich návrat na obrazovky neavizuje. Pričom práve výroba Susedov sa javí ako tá jednoduchšia. Nakrúca sa výhradne v interiéroch, navyše nie je potrebný komparz. V minulosti to boli práve Susedia, ktorí ako prví mali potvrdenú novú sériu. Výkon dvoch častí najnovšej série však jasne naznačil trend vývoja sledovanosti a ten neveští nič dobré.

Je však zjavné, že Markíza bude svoju jesennú vysielaciu štruktúru ešte upresňovať, pričom avizuje, že všetko bude závisieť od bezpečnostnej situácie. Vzhľadom na vývoj koronavírusu na Slovensku sa dá očakávať, že bude odvážnejšia a postupne bude pridávať formáty. Susedia dlho na druhej koľaji nevydržia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #susedia #oseriáloch #televízia Markíza #koronavírus #koronakríza