Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pat a Mat prekonali aj Simpsonovcov! Spoznajte unikáty československej legendy...

Kto by nepoznal nešikovnú dvojicu pracantov, ktorých možno dobré stavbárske myšlienky priviedli k ďalším neskutočným dobrodružstvám. Pat a Mat sú legendy! Na týchto rozprávkach vyrástlo už niekoľko generácií a budú aj ďalšie! Ich obľúbenosť neklesá ani v súčasnosti. Všetky epizódy môžu malí aj veľkí sledovať na televízii Jojko, ktorá patrí do JOJ Group.

02.05.2020 07:00
pat a mat, pat, mat, a je to, Foto:
Pat a Mat sú rozprávkovou legendou a neodmysliteľnou súčasťou detstva viacerých generácií.
debata (6)

Seriál sa nakrúca od roku 1976 – až po súčasnosť – s niektorými pauzami, sú teda ešte dlhšie idúci seriál ako Simpsonovci (1986), dokopy sa do roku 2020 vyrobilo 130 epizód. Dvojica Pat a Mat sa prvýkrát objavila 12. augusta 1976 v krátkom filme Kutilovia, ktorý bol zároveň pilotnou epizódou seriálu. Najskôr rozprávka vystupovala pod názvom A je to!. Na jednej krátkej epizóde – 6–9 minút – robia tvorcovia až 3 mesiace, bábky Pata a Mata sa skladajú z pohybujúcej sa kostry a zvláštnej hmoty, aby boli dokonale ohybné.

Prečítajte si unikátny článok o rozprávke Bob a Bobek v článku: Bob a Bobek zabavia malých aj veľkých! Toto ste o ikonickej rozprávke určite nevedeli

Za tvárami Pata a Mata stojí Lubomír Beneš, ktorý ich najskôr kreslil do novín, až neskôr ich oživil v rámci televízie – pomohol mu jeho kolega Vladimír Jiránek, ktorý má zase na starosti Bob a Bobeka.

Humor, ktorý je využitý v príbehoch, nie je samoúčelný. Je návodom k optimistickému prístupu k životu. Pat a Mat sa síce dostávajú do ťažkých situácií, ale nikdy sa nevzdávajú, pokiaľ sa problém nejakým nápaditým spôsobom nevyrieši. Pozitívne sú taktiež ich reakcie na chyby toho druhého – vždy iba zavrtia hlavou bez akýchkoľvek výčitiek.

Pat je oblečený do žltého trička, na hlave má modrú rádiovku. Vždy vymýšľa rôzne spôsoby a metódy práce (zvyčajne nevhodné), a preto sa väčšinou skončia katastrofou. Našťastie, ale nie je na to sám, vždy mu príde na pomoc jeho priateľ Mat. Mat nosí červené tričko a čiapku s brmbolcom. Vždy je po ruke svojmu priateľovi Patovi.

Gesto Pata a Mata zľudovelo. Foto: TV JOJ
pat a mat, pat, mat, a je to, Gesto Pata a Mata zľudovelo.

Pôvodne postavičky mená nemali. Pri hľadaní mien pre obe postavy sa výtvarník a režisér Lubomír Beneš inšpiroval želaním detí, s ktorými sa rozprával na besedách. Deti sa tak začali hrať s výrazmi ako „patlal a matlal“ alebo šachovými výrazmi pat a mat. Svoje mená Pat a Mat dostali v roku 1989, spočiatku pre zahraničnú distribúciu Krátkeho filmu. Od tej doby sa podľa nich volá celý seriál. Bábky nešikovných domácich majstrov získali aj svoju definitívnu podobu.

Zasiahla normalizácia

Vzápätí na to sa v duchu normalizácie tieto postavičky stali predmetom kádrovania – autorom bolo vyčítané ich nedostatočné „socialistické uvedomenie“ a „zámerný“ výber farieb tričiek, ktoré mali ironizovať politický konflikt medzi ZSSR (červená) a ČĽR (žltá).

Seriál za svoje pôsobenie prešiel viacerými štúdiami. Pre nedostatočné „socialistické cítenie“ sa produkcie …A je to! spočiatku chopilo bratislavské štúdio Československej televízie, ktoré bolo najďalej z dosahu pražských cenzorov. Seriál sa vtedy natáčal v pražskom Krátkém filmu. V druhej polovici 80. rokov vznikal už priamo pre Krátký film a s iným názvom Pat & Mat. V roku 1990 založil Lubomír Beneš svoje vlastné AIF Studio a z neho zišlo ďalších 14 dielov. V rokoch 2002 až 2004 pribudlo k päťdesiatim už existujúcim nových 28 epizód. Vyrobené boli v Ateliéri Bonton Zlín. Od roku 2009 patrí seriál pod Patmat film.

Keďže seriál bol vyrobený bez dialógov, mohol byť vysielaný po celom svete. V Holandsku Pata a Mata nadabovali a vo Švajčiarsku niektoré časti zakázali kvôli násiliu, mysleli si, že sú tam príliš násilne zábery. V celom seriáli sa okrem dvoch postavičiek nikdy neobjavila žiadna iná postava

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #Pat a Mat #oseriáloch #televízia Jojko