Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Toto RTVS nikdy nezažila! Hniezdo jej prinieslo najlepšiu sledovanosť za posledné roky

Najväčší seriálový hit Slovenska ukončil svoju púť na televíznych obrazovkách začiatkom apríla, keď RTVS odvysielala poslednú dvanástu epizódu spletitej vzťahovej ságy, ktorá opantala státisíce Slovákov. Hniezdo zožalo nebývalý a pre verejnoprávnu televízie nebývalý úspech. Zostáva len dúfať, že v najbližšej budúcnosti bude mať ambíciu naňho nadviazať podobne kvalitnými seriálovým počinmi.

28.04.2020 07:00
seriál hniezdo, hniezdo, Foto:
Hniezdo zvalcovalo aj komerčné stanice.
debata (2)

Jedno je isté, Hniezdo druhú sériu nedostane. Ani žiadne pokračovanie v akejkoľvek podobe. Režisér Braňo Mišík nedávno potvrdil, že tento projekt bol od začiatku zamýšľaný ako jednorázová záležitosť a k tomu prispôsobil aj scenár a aj vyvrcholenie seriálu. Príbeh sa jednoducho uzavrel bez potreby umelého naťahovania. Tento prístup je veľmi ojedinelý nielen u nás, ale aj vo svete. Spravidla sa vždy hľadá cesta, ako pokračovať s úspešnými projektami, ktoré sú zárukou nadpriemernej sledovanosti, v prípade RTVS priam rekordnej.

Tradícia znovuzrodenia nakrúcania vlastných seriálov ožila v roku 2014, nasledovalo viacero pôvodných slovenských seriálov, z ktorých najviac vytŕčali dve série Tajných životov. Vznikli aj seriály v koprodukcii s Českou televíziou. Z týchto spoluprác najviac zarezonoval Inšpektor Max.

Pri Hniezde nastala zaujímavá a opäť nevšedná situácia, ktorá sa vo svete seriálov nevyskytuje časť. Pravidlo hovorí jasne, že drvivá väčšina seriálov má najvyššiu sledovanosť počas prvej epizódy, ide o kombináciu nového projektu a prirodzenej zvedavosti divákov. Hniezdo však dosiahlo najnižšiu sledovanosť pri prvej časti pri porovnaní so zvyškom odvysielaných častí. Začiatkom januára si premiéru seriálu pozrelo 470-tisíc. Už tento výsledok bol pre RTVS obrovským prekvapením a úspechom zároveň a jasne naznačil, že z toho seriálu sa môže stať obrovský hit. Stalo sa.

Nasledujúce týždne boli v znamení rastúcej sledovanosti. RTVS s prehľadom, čo do počtu divákov, porážala Markízu aj Jojku, to je situácia, ktorá je znova veľmi ojedinelá v súčasnom trhovom nastavení. Druhá epizóda ešte veľmi tesne podliezla 500-tisícovú hranicu, ostatné sa už usídlili nad ňou a sila seriálu naďalej výrazne rástla. Sledovanosťou neotriasol ani príchod nového ročníka Superstar alebo návratu jojkárskej relácie V siedmom nebi.

Tretiu časť sledovalo už rekordných 556-tisíc Slovákov a v tomto trende a ešte mierne rastúcom zotrvalo Hniezdo po zvyšok vysielania. Všetko zmenilo až finále celého seriálu vysielané 5. apríla. Prvý a poslednýkrát sa výkon prehupol cez hranicu 600-tisíc divákov. Seriál tak celkovo predviedol heroický výkon a pre RTVS je jednoznačným úspechom posledných rokov, ak nie v novodobej histórii, odhliadnuc od športu.

Dvanásta časť prekonala aj svoje doterajšie rekordy a výkon prekonal aj novú pomyselnú métu. Celkovo si ju pozrelo až 643-tisíc divákov. Oproti predposlednej časti narástol počet divákov o 67-tisíc divákov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #sledovanosť #oseriáloch #seriál Hniezdo