Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Toto naozaj nikde neuvidíte! Nakuknite do "tajného" zákulisia seriálu Jenny

Nestáva sa často, najmä na Slovensku, že diváci môžu detailne nazrieť do televíznej kuchyne a spoznať zákulisie tvorby seriálov. Nie je to jednoduchý proces, divák prirodzene vníma len niekoľko nakrútených epizód, je to však veľmi malý zlomok celkového času, ktorý si celá produkcia vyžaduje. To je aj prípad jojkárskeho seriálu Jenny. Desať epizód po 40 minút, to je čas, ktorý diváci dostanú na to, aby si obľúbili postavy, nechali sa pohltiť dejom a emóciami. A televízia JOJ si v tomto smere úlohu splnila.

02.04.2020 07:00
jenny, seriál jenny, Foto:
Nakrúcalo sa na bratislavských Kramároch, v priestoroch detskej onkológie.
debata

A to napriek tomu, že vysielanie jarnej novinky je pod extrémnym tlakom vzhľadom na súčasnú vyhrotenú situáciu okolo koronavírusu. Televízny biznis sa zastavil v priebehu niekoľkých dní a stanice sa ocitli v kreatívnej a ekonomickej slepej uličke. Následkom bezpečnostnej hrozby sa celoplošne zastavili produkcie seriálov, dabingu, zábavných relácií, nepripravujú sa ani formáty, ktoré majú plánovaný štart na jeseň.

Prečítajte si exkluzívny rozhovor so seriálovou Jenny v článku: Barbora Očenášová z najnovšieho seriálového hitu: Jenny si ma našla sama

Výrazný úsporný režim zasiahol aj Jojku, avšak v porovnaní s konkurenciou, ponuka premiérových programov je stále väčšia. Taká Markíza stiahla všetko okrem federálnej Superstar. V program Jojky zostáva Inkognito, ktoré sa bude striedať s reprízami. Stále platí, že diváci sa dočkajú aspoň jednej premiérovej časti Nového života týždenne a samozrejme nechýba ani Jenny. Príbeh o jej statočnom boji s leukémiou sa nevyhol veľkým otrasom.

Nakrúcanie trvalo, na striedačku, niekoľko... Foto: TV JOJ
jenny, seriál jenny, Nakrúcanie trvalo, na striedačku, niekoľko mesiacov.

Seriál mal špeciálnu premiéru ešte 1. marca v rámci veľkého charitatívneho večera, ktoré súčasťou bola aj relácia V siedmom nebi s Vilom Rozborilom. Následne sa seriál presúval do svojho plánovaného štandardného slotu, teda v stredu po Novom živote. Vtedy ešte nikto netušil, aké škody napácha blížiaca sa pandémia.

Po jej prepuknutí televízie museli expresne improvizovať so skladbou programu. Jenny sa na poslednú chvíľu presúvala a otvárala štvrtkové vysielacie okno, aby pred týždňom znova vrátila za Nový život. Operatívna zmena zostane zrejme trvalý riešením, keďže aj najnovšia časť sa vysielala uprostred pracovného týždňa.

Kvôli úlohe Olivera prišiel začínajúci herec a... Foto: TV JOJ
jenny, seriál jenny, simon štubniak, Kvôli úlohe Olivera prišiel začínajúci herec a spevák Simon Štubniak o svoju kučeravú hrivu.

Čo všetko však stálo za 400 minútami výsledku? Tvorcovia obklopení okolo režiséra Petra Begáyniho nakrúcali 28 dní v priebehu posledných mesiacov minulého roka. Posledná klapka padla v januári. Na pľaci sa popri hlavných hrdinoch ako je Barbora Očenášová, Ján Koleník, Táňa Pauhofová, Zuzana Krónerová, Simon Štubniak vystriedalo ďalších 25 hercov vo výraznejších vedľajších postavách, ale aj epizódnych. Najviac zarezonovali postavy mladých nádejných hercov ako Simon Juhász (Tomáš), Rachel Matejovičová (Bibi) alebo Šimon Daniel (Leo).

Najviac natáčacích dní strávil štáb na bratislavských Kramároch, tvorcovia chceli sprostredkovať maximálnu autenticitu, preto sa nakrúcalo v reálnych priestoroch detskej onkológie. Diváci sa prostredníctvom Jenny ocitli na miestach, kde sa denne bojuje o život, ale zažívajú sa aj veľké radosti.

Hlavná hrdinka prišla o dlhé vlasy, no nakoniec... Foto: TV JOJ
jenny, seriál jenny, barbora očenášová, Hlavná hrdinka prišla o dlhé vlasy, no nakoniec nemusela prísť o všetko. O zbytok sa postarali maskéri.

„Do nemocnice sme prišli až počas môjho druhého natáčacieho dňa. Reálne som sa bála nastúpiť do auta. Mala som obavy z celej atmosféry na oddelení. V sekunde, ako sme prišli na onkológiu, obavy zmizli. Personál vybudoval priestor, ktorý je krásny, hoci sa tam liečia ťažké diagnózy,“ prezradila Barbora v rozhovore pre Pravdu.

Muselo sa nakrúcať po večeroch, respektíve cez víkendy, aby sa neohrozila liečba pacientov. Nemocnica vychádzala televízii maximálne v ústrety a naopak. Vzhľadom na fakt, že seriál Jenny má za úlohu prinášať aj potrebnú osvetu, vznikli špeciálne videá, tzv. „Jenninfošky“, v ktorých hlavná hrdinka vysvetľuje problematiku onkologických chorôb a búrajú sa mnohé mýty.

Pred ostrou klapkou si herci vždy zopakovali... Foto: TV JOJ
jenny, seriál jenny, ján koleník, barbora očenášová, Pred ostrou klapkou si herci vždy zopakovali texty.

Kým predstavitelia Olivera a Tomáša prišli o svoje vlasy, hlavná hrdinka sa ostrihaniu úplne dohola vyhla. Hoci prišla o značnú časť koruny krásy. Pre potreby nakrúcania sa musela Barbora Očenášová ostrihať a to priamo pred kamerami.

„Keď som úlohu Jenny dostala, o téme vlasov sme nehovorili. Myslela som si, že maskéri niečo vymyslia. Až do osudného dňa, keď dali Simonovi Štubniakovi (Oliver) do ruky strojček, posadili ma do kresla a išlo sa nakrúcať. Keď mi začali padať prvé vlasy, rozplakala som sa. Slzy v seriáli sú reálne,“ prezradila seriálová Jenny. Pri scénach, kde herečka vystupuje bez vlasov, ukázali svoje kúzla maskéri.

Premiérové epizódy Jenny vysiela televízia JOJ každú stredu o 21:35.

Seriál Jenny Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Barbora Očenášová v seriáli Jenny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #oseriáloch #seriál Jenny #koronavírus