Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vypečie Jojka s Markízou? Nový seriál stihne uviesť len pár hodín pred konkurenciou

Takto vyhrotený súboj medzi Markízou a Jojkou tu nebol už roky. Dôvod je prozaický. Televízie si na seba ušili situáciu, z ktorej sa dá ťažko vykľučkovať.

20.02.2020 07:00
jenny, seriál jenny, barbora očenášová, Foto:
Hlavnú úlohu Jenny stvárni mladá herečka Barbora Očenášová.
debata

Markíza vezme marec útokom. Nielenže odštartuje hneď dva nové seriály, ktoré ak budú mať úspech, tak sa zdržia na obrazovkách niekoľko sezón, navyše sa vrátia obľúbené stálice a jej programová štruktúra bude plná atraktívnych premiér. To isté však platí pre Jojku. Problémom je stret jej seriálu Jenny a markizáckych Červených pások. Oba totiž rozpovedia dojemný príbeh ťažko chorých detí a spracovaním sú si veľmi podobné.

Na slovenské pomery vznikla tak pomerne absurdná situácia, keď by si divák mal vybrať, ktorý z nich bude sledovať. Hrozilo totiž, že ich televízie postavia proti sebe v ten istý deň. Markíza štartuje s Červenými páskami v utorok 3. marca o 20:30. Teda tak využije vysielací slot, v ktorom na jeseň bežali úspešné Sestričky a diváci Markízy sú zvyknutí na lekársku drámu. Televízia šikovne využila situáciu, keď Jojka ešte ani poriadne nezačala s promom k novinke Jenny a rovno povedala deň, keď sa dostane na obrazovky.

Naopak Jojka sa dostala do zvláštnej situácie, keďže nemala extra veľký priestor na manévrovanie. V pondelok večer obrazovkám kraľuje Inkognito, od utorka do štvrtka uvádza nové epizódy Nového života, ktoré prinášajú nadpriemerné a najmä stabilné výsledky. Piatky patria novinke Bola raz jedna škola. Soboty patria filmom, nedele zas relácii V siedmom nebi.

Nakoniec situácia okolo Jenny dostáva netradičné rozuzlenie. Jojka prišla so šalamúnskym riešením. Podarí sa síce predbehnúť Markízu o pár hodín, avšak nový seriál sa bude musieť postaviť extrémne ťažkej konkurencii. Jenny bude mať premiéru v nedeľu 1. marca o 20:30, nasledovať bude v Siedmom nebi.

Lekárska dráma však bude čeliť markizáckej Superstar, ktorá sa dlhodobo teší diváckej priazni a navyše RTVS v tomto čase vysiela svoj najúspešnejší seriál Hniezdo. Následne sa seriál presunie na stredu, nové časti sa budú vysielať vždy po Novom živote. Práve stred pracovného týždňa ponúka Jojke lepšiu pozíciu, keďže na Markíze sa vysiela Chart Show, ktorá s novými epizódami prináša skôr vlažné výkony a Nový život vtedy dosahuje najlepšie výkony a môže vytvoriť silnejšiu nábehovú krivku pre Jenny.

Preplnené vysielacie štruktúry komerčných televízií majú za následok, že diváci si budú musieť rozmyslieť, čo budú chcieť pozerať, respektíve niektoré programy obetovať a pozrú si ich neskôr z archívu. V konečnom dôsledku môžu aj na túto situáciu doplatiť, keďže výkon seriálov nemusí dosiahnuť rekordy, ako sa od nich prirodzene očakáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #oseriáloch #seriál Jenny