Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Aj RTVS vie poriadne zamiešať kartami! Jej nový seriál prepisoval rekordy

V nedeľu 12. januára verejnoprávna Jednotka po niekoľkoročnej pauze odpremiérovala svoj rýdzo slovenský seriál Hniezdo. A poriadne sa jej zadarilo!

20.01.2020 07:00
hniezdo, seriál hniezdo, Foto:
RTVS môže byť spokojná. Jej nový seriál má za sebou rekordný štart.
debata (2)

Kým posledné roky na Slovensku je zvykom, že pôvodnú tvorbu prinášajú vo veľkom komerčné televízie a RTVS je skôr v úzadí, začiatok roka 2020 ukázal, že aj verejnoprávna stanica vie z času na čas priniesť veľmi zaujímavý projekt, ktorý je alternatívou voči ostatnej produkcii.

Dôkazom je seriál Hniezdo, ktorý televízia charakterizuje ako ojedinelý projekt s kriminálnou zápletkou a je odvážnou a emotívnou sondou do života troch manželských párov žijúcich v malom meste. Ich životy, ktoré sa vzájomne prepletajú, ovplyvňuje bezbranný novorodenec. V hlavných úlohách seriálu sa predstavili Soňa Norisová, Alexander Bárta, Marián Mitaš, Andrea Karnasová, Marek Geišberg, Zuzana Šebová či Pavol Višnovský a Zuzana Frenglová, režisérom Hniezda je Braňo Mišík.

Naposledy RTVS uviedla výhradne slovenský seriál v roku 2017, išlo druhú sériu skvelých Tajných životov. Začiatkom roka 2018 a 2019 ponúkla divákom koprodukčné seriály vyrábané s Českou televíziou – Inšpektor Max a Strážmajster Topinka.

Telerozhlas sa začal intenzívnejšie venovať výrobe slovenských seriálov od roku 2014. Vtedy uviedol seriál Kolonáda, druhá séria nasledovala v roku 2016. V 2015 sa predstavili Tajné životy, ktoré sú dodnes vnímané ako jeden z najlepších seriálov vôbec. Druhá séria prišla o dva roky neskôr. V rovnakom roku uviedla v premiére aj Doktora Martina, pričom v 2017 sa RTVS spolupodieľala aj na druhej sérii. Od roku 2017 je koproducentom aj minisérie o Márii Terézii.

Hniezdo sa uviedlo s rekordnou sledovanosťou. Dosiahlo najlepšie hodnoty zo všetkých hore menovaných seriálov. V skupine 12+ si celkovo premiérovú epizódu pozrelo až 470-tisíc divákov, čo predstavovalo až 19,8% podiel na trhu. RTVS bola jednotkou na trhu. Tomuto výsledku sa najviac priblížila premiéra Inšpektora Maxa spred dvoch rokov. Toho si na úvod pozrelo 451-tisíc Slovákov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #sledovanosť #oseriáloch #seriál Hniezdo