Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS konečne ponúkne vlastný seriál. Podarí sa mu preraziť v ťažkej konkurencii?

Verejnoprávna RTVS poňala začiatok nového roka veľkolepo. Okrem nových seriálov, návratu Zem spieva, ponúkne aj slovenský seriál Hniezdo. Ten prichádza po pomerne dlhej dobe, keďže posledné dva seriály Strážmajster Topinka a Inšpektor Max boli vyrábané v koprodukcii s Českou televíziou.

10.01.2020 07:00
hniezdo, seriál hniezdo, marek geišberg, Foto:
Nový seriál Hniezdo sa divákom predstaví v nedeľu na Jednotke.
debata (3)

Rýdzo slovenské seriály boli v podaní RTVS Tajné životy, Kolonáda a Tajné životy 2. Najmä Tajné životy patrili medzi najlepšie seriály poslednej dekády, nový seriál má ambíciu priniesť témy, ktoré by publikom zalomcovali.

Pôvodný 12-dielny dramatický seriál Hniezdo z produkcie RTVS, má ambíciu byť sondou do príbehov a osudov ľudí, ktorí nemôžu mať deti, no ktorí túžia po deťoch, chcú si ich adoptovať, čo je dnes stále častejšie sa vyskytujúci fenomén generácie tridsiatnikov. Ale hovorí aj o tých, ktorí deti mať nechcú.

Ústredný príbeh protagonistky, vzornej manželky a matky dvoch detí, ktorá sa tretieho dieťaťa vzdá pri anonymnom pôrode je hlavne príbehom o rodine. O nás a našich deťoch. Dotýka sa však všetkých medziľudských vzťahov a problémov.

Dej sa odohráva na malom meste, v priebehu dvoch mesiacov. Rozvíja niekoľko zdanlivo samostatných príbehov, ktoré sa však prepletajú a dramaticky ovplyvňujú. Navzájom ich spája malý bezbranný novorodenec. Sú to príbehy všetkých tých, ktorí sa nejakým spôsobom zapísali, alebo sa zapíšu do jeho osobnej histórie.

Rodinné linky sú úzko späté s linkou kriminálnou, ktorá odhalí závažné tajomstvo protagonistov. Seriál Hniezdo je určený rovnako mužom aj ženám a okrem partnerských vzťahov, rieši aj ekonomické a sociálne problémy menších podnikateľov.

Nakrúcanie trvalo 62 dní, herci a filmový štáb točili celkovo na 46 lokáciách. Nakrúcalo sa v Bratislave, Trenčíne, okolí Bratislavy, ale aj v priestoroch RTVS. Počas tohto obdobia sa filmový štáb v priemere sťahoval každého 1,5 dňa, čo bola najmä výzva pre výpravu a produkciu. Aj napriek rôznorodosti prostredia a veľkého množstva exteriérov, ani raz nemusela produkcia zrušiť či presunúť natáčanie. Popri veľkom množstve lokácií je seriál bohatý aj na množstvo postáv. V seriáli bolo obsadených 21 hlavných postáv, 76 epizódnych postáv a komparzistov.

Nový seriál so Soňou Norisovou, Alexandrom Bártom, Mariánom Mitašom a Andreou Karnasovou štartuje už v nedelu 12. januára večer na Jednotke.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #oseriáloch #seriál Hniezdo