Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Potrebuje sa Jojka zbaviť kriminálky Za sklom? Opäť čachruje s vysielaním

Televízia JOJ prichádza so zmenou vysielania tretej a finálnej série svojej kriminálky Za sklom, o ktorej hovorí ako o jednom z najprestížnejších seriálov vo svojom portfóliu.

29.10.2019 07:00
za sklom, za sklom 3, maštalír, koleník, Foto:
Od utorka Jojka uvedie rovno dve epizódy poslednej série.
debata (23)

Opakuje sa situácia z novembra 2017, respektíve z mája 2018, keď Jojka vykonala operatívnu zmenu vysielania druhej série. Vtedy hľadala pre seriál lepší vysielací slot, tentokrát zrejme televízia reaguje na vývoj sledovanosti poslednej série. Výkony síce dlhoočakávanej a poriadne vyhrotenej série sa skôr pohybujú v šedých priemeroch.

Ako to bolo so zmenou vysielania druhej série? Druhé pokračovanie malo veľkú premiéru v novembri 2017 minulého roka. O to väčšie bolo prekvapenie, keď deň po premiére, televízia prekvapujúco oznámila stiahnutie druhej série z obrazoviek. Vtedy zmenu v programe vysvetľovala spätnou väzbou divákov. Podľa hovorkyne Lucie Kulihovej rozhodnutie súviselo s tým, že kriminálka je kvalitným počinom, preto sa televízia rozhodla seriál odsunúť na neskôr.

Divákom nevyhovoval vysielací čas v stredu o 21.20 po komediálnom seriáli Naši, preto Za sklom zmizlo z obrazoviek, keďže mu televízia nevedela garantovať atraktívnejší vysielací slot vzhľadom na preplnenosť aktuálnej vysielacej štruktúry. Fanúšikovia sa mali dočkať pokračovania v roku 2018 v hlavnom vysielacom čase. Odvtedy sa množili len dohady o tom, kedy Jojka vráti seriál späť na obrazovky.

Špekulácie zašli až tak ďaleko, že krátko po stiahnutí vznikla kauza o možných politických tlakoch, ktorým nevyhovoval obsah seriálu. Tieto dohady televízie jasne odmietla. Hovorkyňa televízie zdôraznila, že žiadne externé tlaky za stiahnutím Za sklom nie sú. Je pravdou, že druhá séria je inšpirovaná reálnymi udalosťami 90-tych rokov a práve pre túto podobnosť si Za sklom zaslúži odvysielanie v hlavnom vysielacom čase.

Nakoniec sa celá „kauza“ skončila v máji 2018 a Za sklom dostalo priestor v hlavnom vysielacom čase. Vybičované emócie a tieň podozrenia priniesli pre televíziu potrebný osoh. Mohlo by sa zdať, že po novembrovom stiahnutí seriálu po prvej epizóde sa úspech pokračovania nedostaví. Dostavil sa. Za sklom si budovalo v novom vysielacom čase z týždňa na týždeň divácku základňu, ktorá postupne rástla.

Pochopiteľne, by sa dalo predpokladať, že tretie pokračovanie vyvolá väčší ošiaľ. Nateraz sa tak nedeje. Premiéra seriálu uhrala 17% podiel na trhu, druhá skóre vylepšila na 18, tretia naopak klesla na nelichotivých 16.5%. Kriminálku drvia markizácke Sestričky, ktorým dokonca sledovanosť rastie a to výrazne. Sestričky si najnovšie pozrelo 530-tisíc divákov, Za sklom 347-tisíc. Divácka priepasť medzi seriálmi je obrovská. Reakcia nenechala na seba dlho čakať. Je teda viac ako pravdepodobné, že dôvodom tejto zmeny je práve vývoj sledovanosti.

Jojka dopriala tretej sérii dokonca až desať epizód a vysielala ich raz do týždňa, vo vysielaní tak mala kriminálka vydržať do nástupu vianočnej vysielacej štruktúry. Počnúc utorkom prichádza k zmene. Po novom televízia ponúkne rovno dve epizódy naraz. Komediálni Ministri sa tak vysúvajú až na neskorú noc.

Pri dvojitom nasadení tak Za sklom skončí expresne rýchlo, finále seriálu bude odvysielané 12. novembra.

Za sklom 3 Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Tomáš Maštalír v tretej sérii Za sklom.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #Za sklom #oseriáloch