Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Herci na nespoznanie! Najdrahší slovenský seriál sa predstavuje na prvých fotkách

Jojkárski Slovania pútajú na seba pozornosť niekoľko mesiacov pred svojou premiérou. Dostalo sa mu prirovnanie ku kultovej Hre o tróny, avšak okrem fantazijných prvkov v deji a na slovenské pomery veľkolepú produkciu nebude mať nič spoločné s touto epickou ságou. Práve rozpočet dvanásťdielnej ságy prirodzene na seba strhol zraky divákov.

30.07.2019 07:00
slovania, seriál slovania, dušan cinkota, Foto:
Dušan Cinkota na prvých záberoch zo seriálu Slovania.
debata (12)

Doteraz ešte žiadna naša televízia neinvestovala štyri milióny eur do výroby seriálu, pričom prvoplánovo nejde o stávku na istotu. Pôjde o historickú drámu, ktorá nemá u našincov žiadnu tradíciu. Vďaka seriálovému boomu sa u nás skôr vyrábali rodinné formáty dlhodobejšieho charakteru.

Seriál Slovania na prvých záberoch Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Jana Kvantiková a Zuzana Fialová na prvých...

Televízia JOJ s prichádzajúcou novou sezónou mení stratégiu a pokúsi sa narušiť zabehnuté stereotypy a popri tradičných komediálnych seriálov ponúkne slovenským divákom aj žánrovo vyhranenejšie formáty. Okrem Slovanov sa pripravuje kriminálna miniséria Osem hodín, ale aj dráma Jenny – príbeh o umierajúcej tínedžerke.

Avšak práve Slovanom patrí prvenstvo nielen vo výške rozpočtu, ale vo veľkosti celej produkcie. Seriál vzniká v ukrajinskej koprodukcii. Drvivá väčšina záberov vzniká práve u našich východných susedov, v oblasti Zhitomir, 120 km od Kyjeva. Réžie sa ujal uznávaný Peter Bebjak a hlavný kameraman Michal Žiaran. Produkciu má na starosti Wanda Adamik Hrycová.

Je to už druhá spolupráca týchto dvoch zvučných mien. To, že vedia pripraviť kvalitatívne nadpriemerné dielo dokázala už filmová Čiara. Ďalším režisérom je oceňovaný Michal Blaško. Nakrúcanie je v plnom prúde, prvá klapka padla v máji a kamery sa zastavia koncom októbra. Nakrúca sa systémom periód. Každá perióda trvá mesiac a počas nej sa pripravia dve epizódy. Každý časový úsek má na starosti jeden režisér a hlavný kameraman.

Jojka do výpravného seriálu s prvkami fantasy angažovala viacero známych slovenských hercov a herečiek, nebudú však chýbať ani ukrajinskí kolegovia. V rôznych úlohách sa predstaví Juraj Loj, Jana Kvantiková, Zuzana Fialová, Tomáš Maštalír, Andy Hryc, Dušan Cinkota, Richard Autner, Jana Labajová, Michal Režný.

Lákadlom má byť aj účasť českého herca Marka Vašuta a pre Slovákov, možno, menej známa tvár – Jana Kvantiková, ktorá sa objavovala v projektoch u našich západných susedov. Z ukrajinských hercov to bude mladá herečka Polina Nosykhina, Makar Tihomirov, Oleg Mosiychuk alebo Oleksandr Mavrits.

Dej sa odohráva v 7. storočí nášho letopočtu, v predkresťanskom čase, keď Slovania ešte verili v mnohobožstvo a žili veľmi jednoduchým spôsobom života v malých spoločenstvách. Scenáristi sa celý rok venovali zberu materiálu, informáciám o starých Slovanoch, poznávali ich zvyky a tradície, ich bohov, aby mohli napísať seriál, ktorý je založený na reálnych podkladoch.

Hlavnou postavou by mal byť kupec Samo, ktorý viedol úspešné povstanie proti Avarom. Premiéra seriálu ešte nie je stanovená, najreálnejšie sa dá očakávať príchod Slovanom na jeseň 2020.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #oseriáloch #seriál Slovania