Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nová Mária Terézia má rekordný rozpočet. Filmári vymenili hlavnú predstaviteľku

Ďalšie dve epizódy o živote Márie Terézie majú za sebou prvú klapku. RTVS, spolu s českou a rakúskou verejnoprávnou televíziou, spustila oficiálne nakrúcanie. Produkcia historickej drámy sa začala 13. mája a skončí sa v júli. Celkovo je naplánovaných 48 filmovacích dní.

20.05.2019 07:00
mária terézia, vojtech kotek, Foto:
Diváci uvidia nové epizódy už počas tohtoročných Vianoc.
debata (4)

Ďalšie príbehy ospevovanej panovníčky budú mapovať udalosti medzi rokmi 1741 a 1745, teda niekoľo mesiacov po jej korunovácii a v období vojny o rakúske dedičstvo. Prvé zábery druhej série vznikli už 2. apríla tohto roka. Filmári museli niekoľko scén nakrúcať pred oficiálnym dátumom štartu produkcie, keďže potrebovali scenériu končiacej zimy a začínajúcej jari.

Štáb v minulých dňoch už naplno natáčal v Arcibiskupskom zámku a záhradách v Kroměříži. Ďalšie zábery budú podobne ako pri prvej sérii vznikať v Prahe, vo Valticiach, v Českom Krumlove, Buchloviciach, Brne, ale aj v iných lokalitách. Novinkou je zmena hlavnej predstaviteľky Márie Terézie. Keďže sa dej druhej série posunul v čase, Mariu-Luise Stockinger vystriedala rakúska divadelná a filmová herečka Stefanie Reinsperger. Režisér Robert Dornhelm si ju vybral zo štyroch rakúskych kandidátok. Jej manžela Františka Štefana Lotrinského aj tentokrát stvárni český herec Vojtěch Kotek.

V novom pokračovaní sa objaví aj Táňa Pauhofová. Foto: Martin Roedl
Stefanie Reinsperger, táňa pauhofová, mária terézia, V novom pokračovaní sa objaví aj Táňa Pauhofová.

V druhej sérii sa objaví výrazne vyšší počet slovenských hercov. Diváci sa môžu opäť tešiť na Táňu Pauhoffovú ako grófku Fritzovú, Zuzanu Mauréry ako Mademoiselle de Chartes, Alexandra Bártu ako grófa Kinského, ktorý je hlavným radcom Márie Terézie, Milana Ondríka ako obchodného spoločníka Štefana Lotrinského a Rebeku Polákovú ako grófku Lorenzovú.

Dôležitou postavou v druhej časti príbehu bude aj gróf Hadík, neskorší poľný maršal, ktorého stvárňuje Roman Poláčik. K ďalším novým postavám pribudol Peter Kočiš ako gróf Tarouca, ktorý je dôverníkom Márie Terézie, Ondrej Koval ako generál Khevenhuller, Peter Oszlík ako generál Daun, ale aj Roman Luknár ako pruský veľvyslanec či Vica Kerekes.

Rozpočet celej produkcie oproti prvej sérii narástol. Celkovo sa preinvestuje 6.5 milióna eur, čo je o 1.2 milióna eur viac ako pri prvej sezóne. Navyše maďarská verejnoprávna televízia sa viac nepodieľa na tomto projekte.

„Veľmi si vážime ochotu množstva veľmi známych slovenských hercov, ktorí sa zúčastnili na niekoľkých kastingoch za účasti režiséra Roberta Dornhelma v Bratislave napriek tomu, že vopred nebolo isté koho si vyberie. Výber všetkých postáv bolo ako skladanie puzzle, tak aby sa hodili k postavám a ich vzájomným vzťahom a tiež, aby boli pomerne zastúpené zo všetkých zúčastnených krajín a televízií. Som presvedčený, že táto úloha sa tímu RTVS podarila splniť a verím, že diváci budú aj s druhou sériou spokojní,“ poznamenal producent RTVS Vladimír Burianek.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Mária Terézia #oseriáloch