Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie Márie Terézie sa už nakrúca. Dokedy si diváci počkajú na premiéru?

Počas vianočných sviatkov v roku 2017 mohli diváci v stredoeurópskom regióne vidieť unikátnu minisériu mapujúcu život Márie Terézie - jednej z najväčších a najrešpektovanejších panovníčok v Európe. Teraz prichádza pokračovanie.

08.04.2019 07:00
debata

Prvé dva diely patrili medzi najväčšie projekty RTVS, verejnoprávna televízia investovala milión eur. Projekt vznikal v koprodukcii štyroch verejnoprávnych médii Slovenska, Česka, Maďarska a Rakúska, čo len podčiarkuje výnimočnosť tejto unikátnej spolupráce. Medzinárodné spolupráce a koprodukcie sú bežným spôsobom financovania európskych filmov a najnovšie i cestou, ako skvalitniť televíznu tvorbu a priniesť na obrazovku nadštandardné dielo s kinematogra­fickými kvalitami.

Prvá séria Márie Terézie predstavila panovníčku ako mladé nebojácne dievča vzdorovito bojujúce za svoje sny a krajinu, zmietajúcu sa v boji o akceptáciu ženy na tróne a habsburské dedičstvo. Sériu uzatvárala korunovácia Márie Terézie za uhorskú kráľovnú v Dóme sv. Martina, čím mala upevniť svoje postavenie a priniesť podporu uhorskej šľachty v bojoch o územie.

Druhá séria začína niekoľko mesiacov po korunovácii. Monarchia bojuje na všetkých frontoch a sľúbená pomoc z Uhorska stále neprichádza. Mária Terézia čelí ťažkému rozhodnutiu povolať do služieb baróna Trencka, čím výrazne zdiskredituje svoje učenie o morálke.

Kým sa jej krajina zmieta vo vojne, na dvore situáciu zľahčujú a Mária Terézia sa ocitá opustená v boji proti všetkým. Jej manžel František sa venuje svojim obchodom a najbližší priatelia Márie Terézie sa pobláznili do hrania zakázaných hazardných hier.

Tím zostal rovnaký ako pri divácky veľmi úspešnej prvej sérii – réžiu má opäť na starosti Robert Dornhelm, scenár Mirka Zlatníková, hlavným kameramanom je Tomáš Juríček a kostýmovým výtvarníkom Ján Kocman.

Prvá klapka druhej série padla 2. apríla. Natáčalo sa na českom Zámku Jaroslavice a Vodnom mlyne Slup. Prvá oficiálna klapka druhej minisérie padne v polovici mája. Dôvod, prečo sa nakrúcalo predčasne v apríli je fakt, že filmári potrebovali scenériu končiacej zima a začínajúcej jari. Diváci RTVS uvidia jej dve časti počas tohtoročných vianočných sviatkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Mária Terézia #oseriáloch