Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Susedia oslavujú prvé výročie od návratu! Aké úspechy doteraz zožali?

Televízia Markíza presne pred rokom priviedla späť k životu kultový sitkom Susedia. Diváci si museli na ich návrať viac ako dekádu. Odmenou im bola tradičná ľudová zábava, ktorá valcovala rebríčky sledovanosti počas celého roka 2018. Markíze tento ťah naplno vyšiel!

01.01.2019 07:00
Susedia, marcin, kraus, tlučková, ráková,... Foto:
Susedia oslavujú rok od svojho megaúspešného návratu.
debata (2)

Žiadny program v roku 2018 nebol tak sledovaný ako premiéra Susedov 1. januára 2018. Seriál bez ohrozenia tróni na pozícii najsledovanejšieho programu roka. Nedotiahli sa naňho ani športové prenosy, ktoré – vo väčšine – prípadov lákajú davy. Štart novej generácie si pozrelo v cieľovej skupine 12 – 54 až 724-tisíc divákov pri trhovom podiele až 45,1 percenta. Ešte úspešnejší boli v skupine 12+, kde sitkom zaznamenal miliónový štart. Celkovo si televíziu zaplo 1 056 000 ľudí (38,3 %).

Aj druhá epizóda Susedov uhrala vysoko nadpriemerné čísla sledovanosti. Oproti novoročnej premiéry stratili približne 250-tisíc divákov. Markízu si v cieľovej skupine 12 – 54 pustilo 517-tisíc divákov, pričom trhový podiel dosiahol 39,6%. V širšej skupine 12+ si druhú epizódu pozrelo 744-tisíc divákov, podiel 31,2%.

Sledovanosť sa počas týždňov postupne kryštalizovala na to publikum, ktoré seriál reálne zaujímal. Počas dvoch týždňov stratili už 400-tisíc divákov. Aj napriek tomu sú naďalej nadpriemerní. Uhrali trhový podiel na úrovni 36% v skupine 12 – 54.

Len necelý mesiac vo vysielaní stačil na to, aby Markíza oficiálne potvrdila, že chce so Susedmi pokračovať aj naďalej. Pôvodne desaťdielna séria sa rozšírila na celkový počet 25 a seriál bol na obrazovke pol roka bez prestávky. Vtedy ešte nikto netušil, akú chybu televízia robí, keď nenechá obľúbený seriál aspoň na pár týždňov vydýchnuť.

Seriál Susedia Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Susedia si užívajú letný oddych, na jeseň sa...

Zimné mesiace boli pre sitkom ešte úspešne. Ich výkon bol stále vysoko nadpriemerný a pravidelne obsadzovali post najsledovanejšieho programu dňa. Celkový počet divákov však klesal. Po období stabilných 600-tisíc divákov sa s príchodom jari museli zmieriť s pol miliónovou diváckou základňou. Vo všeobecnosti ide o neuveriteľný výkon, mnohé televízia len môžu snívať o podobných číslach. Pri pohľade len na samotný seriál, postupne stratili polovicu divákov.

Jar a príchod priaznivého počasie patrili k najväčším neúspechom tohto sitkomu. Trhové podiely, ale celková sledovanosť išla pochopiteľne dole, keďže Slováci sa prirodzene presúvali od obrazoviek von. V júni Susedia končili očividne kreatívne vyčerpaní. Rozlúčilo sa s nimi čosi viac ako 400-tisíc divákov.

Markíza – pochopiteľne – potvrdila aj piatu sériu, ktorá odštartovala na jeseň s výrazne menším počtom epizód. Susedia sa vrátili oddýchnutí a niekoľkomesačná pauza im viac ako prospela. V priebehu jesene a aktuálnej piatej série Susedia presvedčili 100-tisíc divákov, aby sa k nim vrátili.

Výkon seriálu sa počas jesene vrátil na úrovne z konca zimy a každý pondelok pravidelne lákali priblížne 500-tisíc Slovákov. Šiesta séria sa mala pôvodne objaviť v januári, televízia spravila však zmenu a diváci si budú musieť počkať. Susedia sa vrátia v marci.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #susedia #oseriáloch #televízia Markíza