Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bude to slovenská Hra o tróny? Bebjak pripravuje miliónový seriál Slovania

Slovensko sa čoskoro dočká najdrahšieho seriálu vo svojej histórie. Ešte nikdy predtým sa nezačal pripravovať vysokorozpočtový seriál, ktorý by svojou nákladnosťou predčil aj rozpočty slovenských filmov.

09.11.2018 07:00
debata (13)
Režisér Peter Bebjak. Foto: TV Markíza
Peter Bebjak, Režisér Peter Bebjak.

Režisér Peter Bebjak pripravuje spolu s Wandou Adamík Hrycovou a jej spoločnosťou Wandal Production historicko-dobrodružný seriál s názvom Slovania.

Dvanásťdielne dielo má mať rekordný rozpočet, pričom jedna štyridsaťminútová epizóda by mala zhltnúť približne 300-tisíc eur, celkovo by sa rozpočet mal vyšplhať na 3.6 milióna eur, čo nemá v slovenských podmienkach obdobu. Seriál je natoľko nákladný, že do projektu vstúpila aj mediálna spoločnosť Garnet a Ministerstvo kultúry Ukrajiny, ktoré podporilo projekt sumou 830-tisíc eur, ale aj televízia JOJ, tá sa spolupodieľa 50% nákladov.

Nový seriál je založený na historických udalostiach, ale aj slovanskej mytológii a zvykoch, čím sa otvorí cesta pre vytvorenie atraktívnej fikcie, ktorá vo výsledku vytvorí neopakovateľné dielo, ktoré zahraničný portál filmneweurope.com prirovnal k slovenskej Hre o tróny.

Dej sa odohráva v 7. storočí nášho letopočtu, v predkresťanskom čase, keď Slovania ešte verili v mnohobožstvo a žili veľmi jednoduchým spôsobom života v malých spoločenstvách. Scenáristi sa celý rok venovali zberu materiálu, informáciám o starých Slovanoch, poznávali ich zvyky a tradície, ich bohov, aby mohli napísať seriál, ktorý je založený na reálnych podkladoch. Hlavnou postavou by mal byť kupec Samo, ktorý viedol úspešné povstanie proti Avarom.

„Projekt som našla na stole u Rolanda Kubinu, programového riaditeľa TV JOJ. Pri jednom z našich stretnutí mi rozprával o projekte, ktorý napísali manželia Kolejakovci s Jánom Ľuteránom pre JOJku, ale vzhľadom na jeho povahu a súvisiace veľmi vysoké výrobné náklady bola jeho realizácia v našich podmienkach takmer nemožná. Projekt sa mi veľmi zapáčil a tak som mu navrhla, že sa skúsim poobzerať po ďalších finančných zdrojoch niekde v zahraničí. Podarilo sa mi presvedčiť ukrajinských partnerov a seriál podporilo aj Ministerstvo kultúry Ukrajiny, s čoho sa veľmi teším, povedala pre Pravdu Wanda Adamík Hrycová.

Nakrúcať by sa malo od mája do novembra budúceho roka na Ukrajine a na jednu epizódu pripadne 10 dní, čo je bežná prax pri zahraničných seriáloch, postprodukčné práce budú prebiehať na Slovensku. Aktuálne prebiehajú kastingy na jednotlivé postavy, pričom tvorcovia nateraz nechcú komentovať žiadne mená hercov, ktorí by sa mohli objaviť v jednotlivých úlohách. Vzhľadom na slovensko-ukrajinskú koprodukciu, bude aj zoznam účinkujúcich zmiešaný.

Režisér Čiary Peter Bebjak získal na festivale... Foto: MCC PRofessionals
Peter Bebjak a Wanda Adamik Hrycová Režisér Čiary Peter Bebjak získal na festivale v Karlových Varoch cenu pre najlepšiu réžiu. Na snímke s Wandou Adamík Hrycovou, ktorá film produkovala.

Ide už o druhú spoluprácu dua Bebjak – Adamík Hrycová po úspešnom filme Čiara, ktorý zozbieral nielen domáce, ale mnohé zahraničné ocenenia. Režisér Peter Bebjak je mimoriadne aktívny a už počas tohtoročných Vianoc diváci uvidia na RTVS sviatočnú rozprávku Vianočné želanie. V januári bude mať premiéru Trhlina, ktorá si svoju premiéru odbije vo filmovej podobe a následne rozšírenú trojdielnu minisériu odvysiela televízia JOJ. Ide o spracovanie bestselleru Jozefa Kariku o záhadných zmiznutiach ľudí okolo Tribeča.

Okrem Slovanov, Bebjak pripravuje ďalšie dva filmy. Prvým je Správa, historická dráma z obdobia druhej svetovej vojny, ktorej príbeh hovorí o úteku dvoch Slovákov z Osvienčinu a druhým je satirická komédia Emil. V lete 2019 by sa navyše malo rozbehnúť nakrúcanie tretej série kriminálky Za sklom.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Bebjak #Wanda Adamik Hrycová #seriál Slovania