Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Recenzia: Oteckovia sú späť v plnej paráde, akoby ani neodišli

Obľúbený markizácky denný seriál je po letnej prestávke späť a v plnej sile! Druhá séria Oteckov odštartoval len v pondelok po dva a pol mesačnej pauze, ktorej predchádzala až 110-dielna prvá séria.

04.09.2018 07:00
oteckovia, fašiang, tuma, kobielky, deák, koleník, Foto:
Oteckovia majú za sebou premiéru druhej série. Starí známi sú späť, Ján Koleník sa k nim pripojí počas neskoršej jesene.
debata (7)

Markíza spustila Oteckov ešte 1. januára tohto roka a od prvej epizódy bolo jasné, že z tohto seriálu sa stane hit, zrejme len málokto tušil, že až taký veľký a tak rýchlo. Niektoré seriály márne bojovali o priazeň, Oteckovia sa jej dočkali v megalomanskom prevedení. Začiatok seriálu si nenechalo ujsť rekordných 637-tisíc divákov a krivka sledovanosti nikdy nespadla do podpriemeru, práve naopak.

Oteckovia si veľmi rýchlo vybudovali veľmi silnú a lojálnu divácku základňu, ktorá z mesiaca na mesiac rozrastala a zdolávala čoraz vyššie podiely na trhu. Markíza našla neprekonateľný podvečerný hit, ktorý rozdrvil konkurenciu a zabezpečil spravodajstvu silnú nábehovú krivku. Nebolo ničím výnimočný, keď Oteckovia dosahovali lepšie čísla ako nasledujúce Televízne noviny. Absolútny rekord majú konte počas apríla, keď jedna z epizód dosiahla 44.2% podiel na trhu.

Oteckovia dokázali nemožné

Počas jari nebolo ničím výnimočným, keď si podvečer sadlo k televízorom aj polmilióna Slovákov. Seriál si rekordne rýchlo podmanil slovenské domácnosti a stal sa novým členom tisícok rodín, ktoré si automaticky, po príchode domov, pustili Oteckov. A to nestáva tak často, hlavne nie na Slovensku.

Nepotvrdilo sa ani to, že by rodinný seriál mal problém s notoricky známymi tvárami, ktoré prechádzali zo seriálu do seriálu. Veľké množstvo účinkujúcich prešlo napríklad z Búrlivého vína priamo do Oteckov bez väčšej prestávky. Divákom to zjavne nevadilo a po polroku vysielania si na častokrát absurdnú vinársku ságu spomenie len málokto.

Zdá sa, že práve Oteckovia budú tým míľnikom pre mnohých známych hercov, ktorým práve tieto charaktery prischnú ako najznámejšie. Veľkým pozitívom bol aj príchod neopozeraných tvári, ktorým kraľuje Marek Fašiang alebo nádejní detskí herci.

Dobrá, ale vyšťavená prvá séria

Prvá séria mala mať pôvodne 80 epizód, obrovský úspech zmenil aj tieto plány. Markíza natiahla úvod seriálu o ďalších tridsať epizód a bolo to vidieť. Ku koncu už dej sa začal zbytočne predlžovať a skĺzať do menej svižnejšieho tempa, čo je hlavné riziko denného seriálu. Letná prestávka prišla presne v ten pravý moment. Oteckovia, ale aj diváci, hoci si to ťažko priznávali, si museli vydýchnuť mimo obrazoviek.

Nakrúcanie novej série prebiehalo bez prestávky, preto má televízie v zásobe značné množstvo predpripravených epizód. Aj vďaka tejto skutočnosti sa špekulovalo, že by sa štvorica oteckov vrátila ešte koncom augusta, čo sa nakoniec nepotvrdilo a Markíza začne novú sezónu v štandardnom septembrovom režime. Z tohto istého dôvodu budú pribúdať nové postavy postupne a seriál sa vyhne klasickým pevným bodom, na základe ktorých sa dá rozlíšiť, kedy odštartuje nová séria.

Do pokračovania pribudnú dve veľké herecké hviezdy. Herec Ján Koleník ako Adam – slobodomyseľný brat Tamary (Zuzana Mauréry) a Kristína Vaculík Turjanová, ktorá sa vracia na obrazovky po dlhšej odmlke, keď sa venovala rodine. Zaujímavosťou je, že aj Vaculík Turjanová je bývalá hviezda už spomínaného Búrlivého vína.

Nič sa nezmenilo a to je dobre

Potešujúcou správou je aj fakt, že tvorcovia nejdú nasilu meniť celý koncept. Druhá séria si, po prvej epizóde, zachováva to, čo bolo dobré aj na prvej sérii. Diváci po prestávke dostali presne to, čo chceli, teda dávku starých dobrých Oteckov bez pocitu, že sa niečo zásadné zmenilo. A to je pri denných seriáloch kľúčové – zachovať si kontinuitu a pre divákov pocit, že nič zásadné sa nemení a stále dostanú to, na čo boli zvyknutí.

Na zlatom podnose sa dostavil láskavý humor, rodinné nedorozumenia, ktoré pozná každý z divákov, náznak toho, akým smerom sa bude nová séria uberať. Teda potrebný koktejl, ktorý zvedavý divák po letnej pauze potreboval.

Oteckovia ešte nie sú v kreatívnej slepej uličke a ešte istú dobu ani nebudú, kým si bude tento formát žiadať významnejšie zmeny a teda risk, že ich diváci nezhltnú. Po premiére druhej série sú Oteckovia späť v plnej sile a podarilo sa im udržať vzácne presvedčenie akoby ani neodišli.

Rýchle hodnotenie: Verní diváci dostali to, čo presne chceli. Nič viac, nič menej.

Postavy zo seriálu Oteckovia Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Vladimír Kobielsky a Natália Puklušová v...

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Koleník #Filip Tůma #Vladimír Kobielsky #Braňo Deák #oseriáloch #Oteckovia #Marek Fašiang #televízia Markíza