Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Osud Za sklom je nejasný. Útechou je, že Jojka pokračovanie nevylučuje

Druhá séria jojkárskej kriminálky Za sklom okrem nadpriemernej sledovanosti zarezonovala u divákov s kontroverzným príbehom. Po dvoch týždňoch od skončenia seriálu stále neútichli dohady o tom, či bude seriál pokračovať.

06.06.2018 07:00
Zuzana Kanócz, Ján Koleník Foto:
Zuzana Kanócz na snímke s Jánom Koleníkom v seriáli Za sklom.
debata (1)

Druhá séria má za sebou poriadne turbulentnú históriu. Najprv sa musela popasovať s nečakaným stiahnutím z obrazoviek po prvej epizóde v novembri minulého roka. Následne šesť mesiacov trvalo, kým televízia našla vhodný vysielací slot, v ktorom sa mohlo odprezentovať osem nových častí. Za ten čas sa množili rôzne dohady o tom, či za rýchlym stiahnutím nie sú politické tlaky, keďže v deji boli zápletky, ktoré sa mimoriadne nápadne podobali slovenskej realite.

Po reštarte druhej série sa navyše mohlo zdať, že si k nej diváci cestu nenájdu a prvé dve epizódy zaznamenali pomerne vlažnú sledovanosť, totožnú s tou, ktorú uhrala prvá epizóda ešte v minulom roku. Nasledujúce týždne, keď sa príbeh naplno rozbehol, tak sa dostavil aj úspech so zvyšujúcou sa sledovanosťou.

Zaujímavo tiež pôsobila výmena na poste ministra vnútra. V druhej sérii došlo k preobsadeniu tejto úlohy, pričom v prvej sérii na tomto poste sa objavil moderátor Pavol Michalka, ktorý sa nápadne podobá exministrovi vnútra Kaliňákovi.

Prvé epizódy štartovali na 15% trhovom podiele a výkonovo sa skôr približovali k Semaforu alebo Hotelu. Postupne sa krivka začala dvíhať a tretia a štvrtá epizóda prekonala 16% hranicu a atakovala 17% podiel. Seriál dokonca ustál aj konkurenciu hokejového šampionátu a ďalšie epizódy potvrdili vzostup na 17.5%.

Samotné finále bolo najúspešnejšou epizódou celej druhej série. Celkovo si ho pozrelo 376-tisíc Slovákov (podiel 19.4%), v komerčnej cieľovke 12–54 sa so seriálom rozlúčilo 210-tisíc divákov (podiel 20.4%). Práve táto epizóda ako jedina prekročila hranicu dvadstiatich percent.

Za sklom 2 Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Tomáš Maštalír ako vyšetrovateľ Tibor Maxovský.

Druhá séria bola charakteristická aj tým, že sledovanosť kontinuálne rástla, narozdiel od prvej série, ktorej výkon postupne klesal, aj napriek tomu si udržala takmer 19% podiel. Osem nových epizód túto jar mali priemernú sledovanosť, v cieľovke 12+, na úrovni 7.4% s trhovým podielom 16.9%. V komerčnej cieľovke 12–54 to bol 6% sledovanosť a podiel na trhu 17.5%.

Vzhľadom aj na vývoj sledovanosti a celkového ohlasu je oprávnená požiadavka divákov, aby seriál pokračoval. Dobrou správou je, že JOJka pokračovanie nakrúcania kategoricky neodmieta, rozhodnutie o tretej sérii však ešte nepadlo. Podľa hovorkyne televízie Lucie Kulihovej budú divákov včas informovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #Za sklom #oseriáloch