Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kaliňákov dvojník dostal v Za sklom stopku, nahradil ho minister 'Fúzatý'

Kriminálka Za sklom z dielne televízie JOJ je už niekoľko mesiacov predmetom vášnivých debát o "náhodnej" podobnosti seriálu so skutočnosťou.

11.05.2018 07:00
za sklom, pavol michalka, Foto:
V závere prvej série sa objavil minister vnútra v podaní moderátora Pavla Michalku.
debata (15)

Práve kvôli tomu sa mnohým núkalo, že za minuloročným stiahnutím seriálu z obrazoviek je práve „čisto náhodná“ podobnosť jednotlivých postáv so skutočnosťou. Vo finále prvej série sa predstavil seriálový minister vnútra, ktorému tvár prepožičal moderátor Krimi novín Pavol Michalka. Jeho podobnosť s vtedajším ministrom vnútra Robertom Kaliňákom udierala do očí. Práve seriálový minister bol hnacou silou zločineckej zápletky, keďže zasahoval do vyšetrovania a policajným zložkám sa mu darilo mariť vyšetrovanie hlavného záporáka Slančíka (Jiří Bartoška).

Štýlom komunikácie s novinármi pri obhajovaní „nevinného“ mafiánskeho bossa sa opäť podčiarkovala fikcia s realitou.

V úvode druhej série sa v deji objavili ďalšie charaktery, ktoré by sa svojim konaním a pozadím mohli podobať na vybraných slovenských podnikateľov. V podaní Maroša Kramára ožil „podnikateľ“ Vozner, ktorý sa vďaka indickému učeniu zázračne zbavil svojej obezity a jeho aktivity siahali do najvyšších miest. Vyšetrovateľka Letrichová (Zuzana Kanócz) mu šliapala na krk kvôli vratkám DPH, zmenkám, ale aj praniu špinavých peňazí cez azylový dom pre týrané ženy. Povedomé?

Za sklom 2 Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Tomáš Maštalír ako vyšetrovateľ Tibor Maxovský.

Scenáristi Valéria Schulczová a Roman Olekšák sa rozhodne nedržali späť a v oboch sezónach priniesli zápletky, ktoré sú v našich končinách kontroverzné. Okrem Voznera sa v druhej sérii objavuje istý Poliak, ktorý má tiež spojenie s azylovým domom. Geografické priezvisko rovnako je tiež kamuflážou. Dej seriálu okrem ministra vnútra otvorene hovoril o prepojení politických špičiek s mafiou, ktoré obchodujú so zbraňami smerujúcimi do Sýrie. Celá chobotnica je prepletená tak hlboko do štruktúr, že aj keby niekto chcel zaradiť spiatočku, tak nemôže. Živým príkladom bola scéna so Zuzanou Mauréry a Štefanom Bučkom. Ten sa ostýchal podpísať pochybnú zmluvu, jeho kolegyňa mu jasne „dala na výber“. Buď väzenie alebo štedrá provízia.

Práve preto, po stiahnutí druhej série, sa vynorili teórie o tom, že práve kvôli týmto „nenápadným“ podobnostiam sú politické tlaky. Televízia JOJ tieto hlasy niekoľkokrát oficiálne dementovala a stále hovorila o tom, že chcela seriálu dopriať atraktívnejší vysielací slot. Pôvodne sa Za sklom vysielalo počas stried od 21:20. Údajne to mnohým divákom nevyhovovalo a pre neskoré vysielanie by prišli o zážitok. Vzhľadom nato, že tento seriál patrí medzi najdrahšie produkcie bolo v záujme televízie sa priblížiť preferenciám divákov.

V druhej sérii nastala zmena. V úlohe ministra... Foto: Printscreen TV JOJ
za sklom, gregor hološko, V druhej sérii nastala zmena. V úlohe ministra sa objavil herec Gregor Hološko s prezývkou Fúzatý.

Najväčšiu pozornosť na seba však upútal seriálový minister vnútra. Po jeho krátkom vystúpení v závere prvej série jeho pôvodný predstaviteľ zmizol. V druhej sérii ho vystriedal rovnako skorumpovaný charakter s prezývkou Fúzatý, ktorý rovnako kryl Slančíka a podporoval bohaté obchodovanie so zbraňami. V komunikácii preferoval nezdravé útočenie a urážanie novinárov. Úlohu ministra prebral herec Gregor Hološko.

Zostáva len na divákoch, aby si spravili názor o tom, prečo Michalka nepokračoval v úlohe. Televízia logicky vysvetlila výmenu predstaviteľov. Vzhľadom na to, že v druhej sérii Za sklom bude mať minister väčšiu úlohu, tvorcovia sa rozhodli túto úlohu preobsadiť, píše sa v stanovisku Jojky.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #Za sklom #oseriáloch