Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Na ničom sa nešetrilo, jojkársky Hotel skrýva zákulisie ako americký seriál

Diváci sú čoraz náročnejší, čo sa týka kvality seriálov a slovenské televízie musia viac investovať do produkcie. Jojka pri nakrúcaní Hotela rozhodne nešetrila a produkcia osemdielnej minisérie sa míľovo krokmi priblížovala zahraničným výrobám. Hotel ako prvý zo seriálov na Slovensku sa nakrúcal rekordne dlho a použil sa úplne nový systém produkcie. Spoznajte zákulisie seriálu, do ktorého nemali možnosť diváci nahliadnuť!

15.05.2018 07:00
seriál hotel, zákulisie seriálu hotel, Foto:
Zo zákulisia jojkárskeho seriálu Hotel.
debata
  • Nakrúcalo sa v lokáciach: Budmerice, Tomášov, Rusovské jazerá, kaštieľ v Studenom, Jelka a rôzne miesta v okolí týchto lokácií
  • Každý záber bol dopredu rozkreslený na storyboardoch, aby kameramani a tehcnické zložky vedeli, ako pripraviť záber. Režisér si na čítačkách s hercami prechádzal texty.
  • Štáb mal každý deň pripravené raňajky, desiatu, obed a olovrant. Obedy im dovážali z blízkej reštaurácie. Štáb spolu vždy obedoval spoločne v malej jedálni.
  • Štáb každý deň dochádzal z Bratislavy do Budmeríc/Tomášova, čo je zhruba 45–50 minút cesty. Každý deň mali približne desaťhodinovú pracovnú dobu. Neraz sa pracovalo aj dlhšie.
  • Na väčšinu záberov sa používal dymostroj na zvýraznenie atmosféry.
  • Na zámku sú vysoké stropy a svietenie bolo preto veľmi komplikované. Na osvetlenie miestnosti sa používal žeriav, ktorý bol špeciálne dovezený len kvôli nakrúcaniu. Hlavná lokácia – Budmerický zámok bol kompletne prezariadený a „prerobený“ na hotel.
  • Nakrúcanie bolo komplikované aj kvôli teplotám. Na prvom poschodí v zámku bola extrémna horúčava, v suteréne zase o 10 stupňov menej. Horné poschodie bolo preto pre štáb a aj pre hercov veľmi náročné.
Zo zákulisia seriálu Hotel Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Zo zákulisia jojkárskeho seriálu Hotel.
  • Najčastejšie používanou rekvizitou bol kufor. Rekvizitári ich mali v rôznych tvaroch, farbách a veľkostiach.
  • Pre potreby nakrúcania sa s logom hotela Grand muselo vyrobiť: veľké logo pred vstupom do hotela, kartičky na izbu, uteráky, mydielka, župany, dáždniky, jedálne lístky
  • Raz uprostred nakrúcania kvôli silnej búrke vypadol v Budmericiach prúd a filmári museli čakať asi dve hodiny na generátor a na opravu prúdu.
  • Počas nakrúcania scén v bazéne bolo horúce leto, keď teploty dosahovali zhruba 32 stupňov. Napriek tomu mala voda v bazéne len okolo 15 stupňov, takže to bol veľký teplotný rozdiel. Pri nočnej scéne, v ktorej do bazéna spadla Dorota (Zuzana Konečná) mala voda dokonca ešte menej stupňov. V ľadovej vode okrem nej mrzol aj kameraman, ktorý scény natáčal vo výške jej očí.
  • Judita Hansman v seriáli stvárňovala zlodejku, ktorá utekala pred dolapením. Počas naháňačky preskakovala plot. Počas preliezania mala na jednej strane rebrík, po ktorom vyšla a na druhej strane mala nainštalovaný matrac. To v prípade, že by náhodou neudržala na plote rovnováhu a spadla by. Komplikované to bolo aj počas scény, v ktorej ju „nabralo“ auto. Kapota bola od slnka rozhorúčená, tak ju rekvizitári museli chladiť vreckom s ľadom, aby sa nepopálila. Pri jednej z ďalších scén si herečka na štrku odrela kolená.
Seriál Hotel Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
(Zľava) Martin Meľo, Juraj Ďurdiak a Vlastina...
  • Nakrúcalo sa aj na jazere v Rusovciach, kde bol obmedzený pohyb áut, takže hercov a časť štábu prevážali elektročlny. Samotné nakrúcanie prebiehalo na člnkoch, na ostrove aj vo vode, do ktorej vletela Zuzana Konečná. Kameramani, režisér a grip boli pri záberoch vo vode, kamery boli zabalené do igelitu, aby sa nenamočili. Scéna s bicyklom sa nakrúcala na viackrát a Zuzana tak dokopy strávila vo vode asi hodinu. Na zábery pod vodou najala produkcia potápača, ktorý točil zábery z hĺbky.
  • Kostymérky museli na nakrúcanie svadby zabezpečiť dvojo identických svadobných šiat – pre nevestu a pre dublérku. Zuzana Konečná mala dublérku kvôli riskantnej scéne, na ktorej Dorota uteká zo svadby na koči s koňmi. Dublérku hrala Monika Fisherová, ktorá hrala dublérku Moniky Šagátovej v Divokých koňoch. Kôň zapriahnutý v záprahu bola Kométa – hlavná zvieracia hviezda z Divokých koní.
  • Nakrúcanie scény, v ktorej Richard Stanke podpálil bufet sa nakrúcala na viackrát. Na pľaci boli prítomní takzvaní „efektári“. Na nakrúcaní sa tak hovorí ľuďom, ktorí sú zodpovední za špeciálne efekty. Nesmeli chýbať ani požiarnici, konkrétne to bolo hasiči zo stanice v Budmericiach. Tí napokon zahasili spúšť, ktorá vznikla na nakrúcaní. Drevený stánok s občerstvením stavali členovia štábu zodpovední za stavbu scény približne krok po kroku dva dni. Počas nakrúcania zhorel za 10 minút.
  • V tejto scéne si zahral Richard Stanke, ktorý si omylom podpálil rukáv. Prípravy na „ostrú“ museli byť mimoriadne precízne, podľa zásad bezpečnosti a ochrany zdravia a života. Pod oblečenie mu museli dali silné vrstvy azbestu, aby sa nespálil. Rukáv mu napustili prchavou horiacou látkou, aby sa rukáv dal ľahšie zapáliť. Nakrúcanie tejto scény bolo extrémne nebezpečné, adrenalínové a nesmelo sa nič zanedbať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #oseriáloch #seriál Hotel