Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Inšpektor Max bojoval s (ne)výhodou. Divák si ho buď obľúbil alebo nie

Verejnoprávna RTVS začiatkom apríla ukončila vysielanie svojho koprodukčného seriálu Inšpektor Max s Jurajom Kukurom v hlavnej úlohe. Jedenásťdielne dielo vzniklo v spolupráci s Českou televíziou, réžie sa ujal Jiří Chlumský.

12.04.2018 07:00
inšpektor max, juraj kukura, Foto:
Inšpektor Max alias Juraj Kukura sa rozlúčil s divákmi jedenástou epizódou. RTVS pokračovanie neplánuje.
debata (5)

Pre RTVS to bolo jediné želiezko v ohni v mimoriadne vyostrenej konkurencii pôvodnej tvorby, ktorá sa rozpútala medzi televíziami. Max svoj boj ustál s gráciou a dokázal konkurovať aj komerčným šou a zachovať si stabilnú sledovanosť. Pravidelne sa krivka sledovanosť driapala k 400-tisícovej hranici.

Len máloktorý seriál dokázal to, čo Inšpektor Max. Rozdeliť divákov a ich vnímanie na nadšenú a pohoršenú časť. To sa nepodarí až tak často a v takom meradle. Priaznivcom sa páči modernejší ráz a preafektovaný prejav hlavného hrdinu, čo je pomerne nezvyklé na pomery verejnoprávneho média. Ostatní vyčítajú seriálu to, čo priaznivcov lákalo. Jedno je isté, Max priniesol svieži vietor do vysielania RTVS. Nebol to vrchol televíznej tvorby, svoje miesto tam však má.

Zrejme si len málokto uvedomil, že Kukurove stvárnenie egocentrického Maxa bolo, možno, zámerom a malo poslúžiť na vyprovokovanie divákov. A očividne to zabralo. Iste, seriál ako celok je založený na overenej šablóne. Každá epizóda predstavila samostatný kriminálny prípad a len minimum prvkov prepájalo jednotlivé epizódy. Preto bolo nutné predstaviť netradičného ťahúňa deja, ktorý svojím prejavom bude tým iritujúcim prvkom a bude rozdúchávať emócie priaznivcov, aj hejterov.

Neoriginálne, ale pozerateľné

Zápletky neboli originálne, častokrát predvídateľné, aj keď sa tvorcom podarilo sem-tam poriadne šokovať. Ak si však divák odmyslel všetky zádrhely, naskytol sa mu pohľad na zaujímavú, niekedy až kontroverznú postavu postaršieho vyšetrovateľa, ktorého život neraz poriadne prefackal a niekedy život fackal on. Táto nesúrodá symbióza mala za následok, že Max bol sklamaný, udupaný, citovo vyprahnutý a všetky tieto bolesti zakrýval maskou nedotknuteľnosti, chladu, irónie, sarkazmu a správaniu, ktoré sa vymyká štandardom.

Jednotlivé epizódy vždy vedeli, aj keď v malých náznakoch, ukázať jeho pravú tvár. Pričom prichádzali emócie ako ľútosť a možno aj pochopenie. Hlavný hrdina nemal na ružiach ustlané a hoci sa materiálne do tých ruží uložil, nikdy sa mu nepodarilo vsugerovať si tento pocit aj emocionálne. Poloha namysleného, povrchného a svojrázneho „týpka“ mu zabezpečovala dostatok pozornosti od nežného pohlavia a zároveň špecifické postavenie v práci. Patričný odstup jeho okolia a nezáväzné vzťahy boli preňho dostačujúce, aby sa vyhol konfrontovaniu s jeho citlivejšou stránkou.

Buď ho máte radi alebo nie

Tvorcovia napríklad zvolili celkom zvláštnu paralelu v momente, keď sa zošrotovať svoje luxusné haprujúce auto, ktoré jasne odkazovalo na jeho pokrivkávajúci život. Totálny obrat nastal, keď do deja vstúpila jeho dcéra Žaneta (Mary Havranová). S pribúdajúcimi epizódami hlavný hrdina odhalil zo seba naozaj veľa a mohol si získať veľa sympatií. Nevýhodou tohto typu seriálu je fakt, že ostatné postavy sú, vyslovene, na druhej koľaji a ich príbehy sú druhoradé. Všetku pozornosť si kradne hlavný hrdina. Ak je niekomu nesympatický, dáva ruky preč od celého seriálu. Možno aj to je dôvod, prečo v nedeľu nebúral rebríčky sledovanosti.

Polemiky o tom, že RTVS mala nakrútiť kvalitnejšie dielo (rozpočet koproducentov RTVS, Českej televízie a Trigon Production bol 4.063 milióna eur bez DPH) zrejme neutíchnu a budú sa týkať každého seriálu, ktorý vyrobí. V histórii televíznej zábavy sa ešte žiadnemu filmárovi nepodarilo nakrútiť dielo, ktoré by sa páčilo úplne každého, preto kritika je a bude aktuálna. Inšpektor Max bol nesúrodým mixom. Bili sa tu rôzne požiadavky na moderný seriál, s tradičnými prvkami, nechýbalo klišé, predvídateľné zápletky a do toho ako päsť na oko, „všadetrčiaci“ hlavný hrdina, ktorý búra zabehnuté zvyklosti. Celý tento formát by sa dal prekopať. Odovzdal by potom seriál svoj myslený odkaz? Zrejme nie.

Z RTVS pravdepodobne BBC nikdy nebude a nateraz sú požiadavky tvoriť seriály na podobnej úrovni len utópiou. Aj keď tieto požiadavky sú oprávnené. Toto médium má pred sebou ešte veľmi dlhú cestu a seriály typu Inšpektora Maxa spravili aspoň malý krôčik k tomu, aby sa vysielali špecifické seriály, ktoré síce nemusia strhnúť davy, no prilákali dostatočne veľkú a zaujímavú skupinu divákov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Juraj Kukura #Inšpektor Max #oseriáloch