Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hotel nie je len pre skalných fanúšikov Jojky, hovorí režisér Kollár

Televízia JOJ odštartovala v stredu 4. apríla nový osemdielny komediálny seriál Hotel.

09.04.2018 07:00
hotel, seriál hotel, michal kollár, zuzana... Foto:
Zľava: Zuzana Konečná, Michal Kollár, Milo Kráľ.
debata (3)

V hlavných úlohách sa predstavili Zuzana Konečná ako nová zamestnankyňa hotela Dorota a Milo Kráľ ako manažér hotela Roman, ktorí si postupom času navzájom zmenia životy. Obaja pritom riešia patálie s hosťami, ale aj so svojskými zamestnancami hotela.

Režisérom seriálu, ktorý nakrúcali v Budmerickom kaštieli, je Michal Kollár. O produkciu nového formátu sa postarala Danica Hričová. Kreatívna dvojica sa spoločne so scenáristickým tímom seriálu zhodla, že chcú tentoraz vytvoriť niečo naozaj netradičné.

„Chceli sme urobiť seriál nielen pre skalných divákov JOJky, ale aj pre tých, ktorí nie nutne vyhľadávajú seriály komerčných televíznych staníc. Inými slovami, televízia chcela aj istý presviedčací element pre skeptikov našich seriálov, možno i preto ma oslovili,“ povedal režisér.

„Pre moju účasť bol zásadný parameter, že nejde o nekonečný seriál, ale prakticky osem hodinových filmov. K realizácii som pristupoval, akoby to bol film do kina, čo sa, myslím, odrazilo na viacerých zložkách ako kamere, zvuku, pri strihu a hlavne na hereckých výkonoch. Táto voľnosť pri narábaní s látkou, ako aj voľnosť pri výbere hercov ma presvedčila, že aj na poli súkromnej televíznej produkcie môže skutočne vzniknúť niečo unikátne. Programový riaditeľ, pán Kubina, ako aj riaditeľka výroby Slávka Adamíková zároveň netlačili na klasický 60-minútový formát, ale rešpektovali tempo komédie, takže niektoré diely sú o pár minút kratšie. Dĺžka jednotlivých častí nie je nadradená humoru a príbehu, ktorý sa snažíme rozprávať,“ priblížil Kollár.

Z nakrúcania seriálu Hotel, práce trvali vyše... Foto: TV JOJ
Hotel, seriál Hotel, Z nakrúcania seriálu Hotel, práce trvali vyše roka.

Režisér je takisto hrdý, že sa mu pri procese tvorby podarilo presadiť si plnohodnotné herecké skúšky. „Z nich totiž vychádzali nielen mnohé organické komediálne situácie, ale častokrát aj repliky. Všetko to tkvie v úzkej komunikácii s hercami. Tu si neviem vynachváliť Zuzku Konečnú v hlavnej úlohe Doroty,“ poznamenal.

Seriál točili pomaly a dôsledne, s dôrazom na detail. „Iste je zaujímavé aj to, že sme ho netočili na prvú dobrú, ale na potrebný počet klapiek. Na slovenské pomery je rekord, že ich často bolo aj päť až osem. Netradičné v rámci prípravy bolo i to, že sme s kameramanom a ilustrátorom každý diel od prvého do posledného záberu nakreslili do storyboardu, ktorý obsahoval každý záber daného dielu. Myslím, že sme ich mali v priemere aj tristo na diel. V praxi to potom znamená, že sa štáb na pľaci neškriabe na hlave, čo sa bude točiť a ja sa môžem o to viac venovať hercom či dokonca istej improvizácii, ak to scéna vyžaduje. Takáto voľnosť je pri komédii veľmi dôležitá. Mám pocit, že komediálna televízna tvorba sa na Slovensku nesie skôr v istom kŕči, ktorý vychádza práve z nedostatku času a z tlaku televízie vyrobiť hodinové epizódy. A pritom všetci z divadla vedia, že naši herci patria k európskej špičke, alebo minimálne k tej bývalej československej,“ uviedol Kollár.

Hudbu pre seriál skomponoval Matúš Široký, ktorý zložil na základe ústrednej zápletky pre každý diel celkom nový hudobný sprievod.

Seriál Hotel Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
(Zľava) Martin Meľo, Juraj Ďurdiak a Vlastina...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #Michal Kollar #oseriáloch #seriál Hotel