Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Inšpektor Max odoláva a rastie. Ustál aj príchod vlažnej Superstar

Verejnoprávna RTVS má narozdiel od komerčných televízií len jedno želiezko v ohni z pôvodnej tvorby - Inšpektora Maxa. Ten zažil úspech, aj pokles a znova rastie. Neuškodil mu ani príchod megašou Superstar na Markíze.

09.03.2018 07:00
inšpektor max, juraj kukura, Foto:
Inšpektor Max si na RTVS udržal pozornosť divákov, sledovanosť sa vracia k hodnotám zo začiatku série.
debata

Max sa nedeľným nasadením vyhol priamej seriálovej konfrontácii narozdiel od seriálov z komerčných televízií, ktoré si počas pracovného týždňa nič nedarujú. Premiéra na konci januára bol zo strany RTVS dobrý ťah. Pilotnú epizódu si pozrelo až 451-tisíc divákov a Jednotka dosiahla nadpriemerné trhové podiely porovnateľné so seriálovým hitom Tajné životy, ktoré doteraz sú považované za vrchol seriálovej tvorby RTVS za posledné roky.

Druhá epizóda zaznamenala oproti premiéry len minimálne poklesy sledovanosti a zdalo sa, že si seriál tento trend udrží. To sa už blížila ďalšia séria Superstar, ktorá zvykla poriadne preskupiť sily medzi divákmi. Celkovo Maxa vtedy sledovalo 405-tisíc divákov a podielom 17,6 %.

Tretia epizóda znamenala poriadne studenú sprchu. Seriál sa prepadol z týždňa na týždeň o 100-tisíc divákov bez toho, aby sa menilo konkurečné prostredie. S celkovým výsledkom 306-tisíc divákov a 9.1% zabrúsil do priemerných vôd.

Najnovšia séria speváckej šou už nie je takým... Foto: TV Markíza
Superstar 2018, habera, knechtová, ruppert, cristovao Najnovšia séria speváckej šou už nie je takým silným ťahúňom ako v minulosti.

Štvrtá epizóda znamenala obrat vo vývoji sledovanosti. Čísla sa začali opäť zdvíhať. Podiel okolo 13% a 365-tisíc divákov naznačoval, že výkyv bol jednorázovou záležitosťou a Max sa postupne vzchopí.

Piata epizóda už išla v priamej konkurencii obávanej Superstar. Prekvapenie nastalo skôr v Markíze, ako v RTVS. Speváčka šou bola prijatá pomerne vlažne zo strany divákov, čo dalo priestor pre ostatné televízie, aj Inšpektora Maxa. Toho si pozrelo 330-tisíc Slovákov a stabilným 13% ratingom.

Nastala zaujímavá situácia, keď Max dosiahol takmer totožnú sledovanosť, ako seriál Doktor Martin. Ten sa na jeseň 2015 vysielal počas siedmej série Superstar.

Druhý stret s hľadaním spevákov a Maxa ukázal, že seriál je dosť silný, aby si zmeral sily s federálnou šou. Rozdiel v počte divákov sa minimalizoval. Inšpektor dokonca oproti predchádzajúcemu týždňu rástol. Šiestu epizódu si pozrelo už 375-tisíc divákov a Superstar 410-tisíc. Max sa teda statočne drží a dokonca po veľkom prepade sa spamätal a neublížiju mu ani veľká šou, pred ktorou kedysi televízie radšej vypratali priestor. Superstar už nie je takou stávkou na istotu ako kedysi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Superstar #Inšpektor Max #oseriáloch