Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Recenzia: Jojkárske Prázdniny sú stále rovnaké. A to je dobre

Leto na konci zimy, televízia JOJ vsadila na rovnaký scenár aj tento rok. V stredu večer odpremiérovala dlhoočakávanú druhú sériu komediálneho seriálu Prázdniny. Novú sériu čaká zmena, bude sa vysielať dvakrát do týždňa, okrem spomínanej stredy ešte aj v piatok. Desaťdielne pokračovanie bude vo vysielaní len päť týždňov.

22.02.2018 07:00
prázdniny, igonda, matonoha, kostelný, Foto:
Druhá séria Prázdnin sa začala myjavským dobrodružstvom.
debata (1)

Prázdniny sa stali nečakaným hitom minulého roka. Úvodnú epizódu prvej série si pozrelo rekordných 693-tisíc divákov nad 12 rokov a dosiahla 38,2 percentný podiel na trhu. Ostatných deväť epizód podobný úspech už nezopakovali, aj napriek tomu dosiahli vysoko nadpriemerné výsledky. Každú časť si pozrelo priemerne 535-tisíc divákov s podielom 30%. Prázdniny sa stali najsledovanejším pôvodným nespravodajským programom minulého roka. Potvrdenie druhej série nebolo prekvapením.

Rodinný komediálny seriál nadviazal na odkaz legendárneho filmu S tebou mě baví svět a ukázal trojicu otcov, šesticu detí, bez prítomnosti matiek, ktorí sa počas letných prázdnin rozhodli podujať na roztomilé dobrodružstvo. Nenáročný žáner plný bláznivých a humorných situácií, ktoré sú zo života každej rodiny, naplno zabral a doplnil mozaiku k seriálu Naši.

Zopakuje sa úspech prvej série?

Jojka sa pri druhej sérii držala hesla, že keď niečo funguje, tak to netreba meniť. Hoci ubehol rok a veľa sa toho nezmenilo. Vlastne áno, k šestici detí pribudol polročný Oskar. Inak rodina Jančíchových, Lehotských a Marcínekových sa vydávajú na nové letné myjavské dobrodružstvo, tentokrát aj s mamičkami.

Druhá séria sa začala koncom školského roka. Všetkými rodinami lomcuje chaos z posledných povinností v škole a nielen to. Marcínekovci sa tlačia v malom byte s babkou a dedkom, kým budú mať hotový dom. Neúspešný futbalista Zdeno Marcínek (Igonda) skúša šťastie ako finančný poradca a chrlí naučené frázy o ružovej finančnej budúcnosti. Zároveň súperí so svokrom a vzájomná nevraživosť sa nedá skrývať. Lehotskí (Matonoha + Siposová) riešia začínajúcu synovu pubertu a tradične premotivovaný Janči Jančich (Kostelný) sa zodpovedne pripravuje na letné dobrodružstvo, pričom ho každý ignoruje. Do toho všetkého zasahujú deti so svojimi „problémami“ a roztáča sa kolotoč vtipných a odľahčených fórov postavených na medzigeneračných rozdieloch a nepochopení, na ktorých sa dá dobre pobaviť.

Scenár je opäť vystavaný na situačnom humore, z ktorého plynie gro typických prázdninových hlášok. Či už vysvetľovanie synovi o prezeraní erotických stránok na internete, skúška kapely a jej náboženských hitov alebo situácia v ambulancii, keď Dáša (Siposová) od pacienta očakáva moč a dostane od neho iný „mužský produkt“. Vrcholom je vymenené dieťa za uplakaného Oskara.

Prázdniny majú našliapnuté k úspechu, ktorý dosiahla prvá séria. Hraný komediálny seriál sa dá nakrútiť aj kvalitne, v exteriéroch, pričom je oku lahodiaci a farebný, postavy nepotrebujú byť nasilu vtieravé. Vtipy prichádzajú vtedy, keď majú a scenár netlačí na pílu, aby atmosféra neskĺzla do vynútenej trápnosti. Divák nepotrebuje žiadny umelo dosadený smiech, ktorý by ho len rušil. Vďaka príjemnému pozeraniu sa môže spontánne zasmiať na tom, čo mu reálne príde vtipné. Touto cestou, akou sa vybrali tvorcovia Predmerský, Cibulková a Guštafík, by sa mali vybrať viacerí, ktorí majú ambíciu baviť divákov svojimi komediálnymi seriálmi.

Postavy druhej série Prázdnin Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
V epizódnej postave seriálu Prázdniny sa...

Nevtieravé a moderné

Na Prázdniny sa stále dobre pozerá. Je to milé, nenáročné, oddychové, teda presne také, aké to má byť a aké divák chce. Navyše to celé vyznieva – konečne – moderne a dôstojne. Rodičia si môžu zaspomínať na svoje detstvo, deti zas môžu nájsť inšpiráciu, ako potrápiť svojich rodičov počas najbližších prázdnin. Druhá séria sa len rozbieha, no po prvej epizóde sa dá len skonštatovať, že divákov čaká veľmi príjemná nádielka. Trojica rodín sa len vydala na svoje dobrodružstvo a tie pravé prázdniny sa len začnú v najbližších dňoch, keď sa séria rozbehne a bude sa načo pozerať! Treba si len vyložiť nohy a nechať sa unášať vtipnými situáciami, ktoré snáď zažil každý.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prázdniny #televízia JOJ #oseriáloch