Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Šesť detí plus nemluvňa. JOJ opäť prázdninuje na kopaniciach

Keď sa pred rokom a pol režisérovi Ivanovi Predmerskému nahrnul pred kamery kŕdeľ detí, nebol si celkom istý, že seriál Prázdniny vôbec vznikne.

20.02.2018 07:00
Prázdniny Foto:
Seriál Prázdniny sa k divákom dostane každú stredu a piatok.
debata

„Prvý rok bolo pre ne nakrúcanie novou skúsenosťou. Zaujímalo ich všetko, od techniky až po hercov, a dokázali byť naozaj všade. Akonáhle som ich pri prvej klapke vypustil na scénu, okamžite mi preblesklo hlavou, že seriál zrejme ani nevznikne,“ zaspomínal si režisér na prvú sériu Prázdnin. Seriál vznikol a v stredu mieri k divákom jeho pokračovanie. Šestica detských hercov je ostrieľanejšia, sústredenejšia a ich energiu si pochvaľuje aj režisér. „Už sa len nadýchnem a ony mi samy núkajú situácie, ktoré dokážem pri nakrúcaní využiť.“

A tak si tvorcovia trúfli na ďalšiu výzvu. Na pľac prichádza dieťa siedme. „Keďže prvá séria sa končila tehotenstvom postavy, ktorú hrá Kristína Greppelová, nezostalo nám nič iné, len do deja priniesť bábätko. Mať pred kamerami sedemmesačné nemluvňa je však problém. A veľký,“ hovorí režisér. Scenáristi seriálu, Kristína Cibulková a Stano Guštafík, sa v tomto smere nijako nekrotili a postavu malého Oskara napísali do mnohých obrazov. „Ja som ho mal v ušiach stále,“ opisuje Predmerský. A pokračuje: „Hold, bábätko plače, nedá sa s tým nič robiť, a celé nakrúcanie sa musí prispôsobovať práve jemu.“ Za hlavu sa chytal už počas čítania scenára, no dostať ho následne na obraz bolo ešte zložitejšie. „Bábätko malo napríklad na futbalovom zápase putovať z ruky do ruky, chlapi si ho mali medzi sebou podávať. Išlo o úsmevnú scénu, ktorú sme mali s komparzom rýchlo naskúšanú. A potom prišiel na scénu náš Oskar. Z obrazu, ktorý sa mal podľa plánu nakrúcať hodinu dvadsať, sa stala práca na vyše štyri hodiny.“

Kristína Greppelová, Lucia Siposová a Zuzana... Foto: JOJ
Kristína Greppelová, Lucia Siposová a Zuzana Norisová Kristína Greppelová, Lucia Siposová a Zuzana Norisová v seriáli Prázdniny - 2. séria.

K dospelým postavám, ktoré diváci poznajú z prvej série v podaní Ľuboša Kostelného, Tomáša Matonohu, Marka Igondu, Zuzany Norisovej, Lucie Siposovej a Kristíny Greppelovej, pristupuje niekoľko nováčikov. „Rozvinieme rodinné vzťahy, na scénu prichádzajú starí rodičia, s ktorými sa divák zoznámi už v prvej časti. Prázdninový tím tak rozšíria Zuzana Tlučková, Jana Oľhová, Táňa Kulíšková či Vlado Jedľovský,“ prezrádza Predmerský.

Okrem nových slovenských hercov dej osvieži aj známe české meno. „K Tomášovi Matonohovi sme zvažovali ďalšiu postavu, ktorú by hral Čech. Najskôr sme mali vo výhľade Václava Postráneckého pre úlohu jeho otca,“ hovorí Predmerský. S Postráneckým sa však pre jeho časovú zaneprázdnenosť tvorcovia termínovo nestretli. „Tak sme vymysleli postavu jeho brata a začali hľadať herca, ktorý by sa na Tomáša Matonohu aj podobal. Voľba padla na Pavla Lišku, ktorý po prečítaní scenára ponuku prijal,“ približuje režisér. V novej sérii sa objaví ako epizódna postava v jednej časti. Scenáristi z neho urobili nevyspytateľného „týpka“, ktorý do svojich nápadov dokáže zapojiť celé okolie.

Režisér Prázdnin Ivan Predmerský a scenáristka... Foto: JOJ
Ivan Predmerský Režisér Prázdnin Ivan Predmerský a scenáristka Kristína Cibulková.

Desať nových epizód vráti diváka na myjavské kopanice, kam tentoraz spolu s mužmi zavítajú aj ich polovičky. Bojové podmienky na chalupe bez vody im však dajú zabrať a nie všetky výlet „ustoja“. „Prázdninový tím tentoraz vyráža aj na časté výjazdy do okolia, scény sa nakrúcali počas výletu do jaskyne Driny, na Štefánikovej mohyle na Bradle či v Parku miniatúr v Podolí,“ približuje Predmerský. Tak ako v prvej sérii, aj v druhej zostáva jedna dejová linka myjavská a druhá bratislavská.

Zľava: Jana Oľhová, Zuzana Tlučková a Táňa... Foto: JOJ
Jana Oľhová, Zuzana Tlučková a Táňa Kulíšková Zľava: Jana Oľhová, Zuzana Tlučková a Táňa Kulíšková v seriáli Prázdniny.

Posledná seriálová klapka padla 4. novembra. „A to sme ešte nakrúcali scény horúceho leta, takže ten koniec, čo sa počasia týka, až taký príjemný nebol,“ dodal Predmerský. Okrem desiatich dielov druhej série vznikla aj špeciálna časť Prázdnin s názvom Vianočné dobrodružstvo, ktorú televízia uvedie až v decembri, počas sviatkov. Nakrúcanie zimného špeciálu sa z myjavských kopaníc presunulo na Oravu do lokality Malé Borové.

Postavy druhej série Prázdnin Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
V epizódnej postave seriálu Prázdniny sa...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prázdniny #Pavel Liška #Ivan Predmerský