Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Po Mečiarovi niet ani stopy. Vlci utiahnu príbeh aj bez neho

Boj o seriálového diváka sa poriadne vyostruje. Po niekoľkých týždňoch vo vysielaní sa pomaly kryštalizujú prvé úspechy a neúspechy slovenských počinov. Medzi tie úspešné seriály sa radia aj jojkárski Vlci, ktorí majú za sebou už desať odvysielaných epizód.

30.01.2018 07:00
Daniel Žulčák Foto:
Milan Ondrík (vľavo) a Daniel Žulčák v seriáli Vlci.
debata (8)

Príbeh o desivej minulosti, ktorá dobehne postavy v súčasnosti, osudová láska, či politické zákulisie si pravidelne pustí takmer pol milióna Slovákov. Vlci dokonca pri svojom štarte boli silnejší ako ich zvierací predchodca – Divoké kone.

Prehnané očakávania divákov?

Novinka začínala s vidinou toho, že poodhalí ďalšie tajomstvá z čias mečiarizmu – pochybnú justície, prehnité vzťahy, privilegovanie papalášov, prispôsobovanie si zákonov. Realita? Po Mečiarovi niet ani stopy, čo je len v konečnom dôsledku len v prospech veci. O dávku nespravodlivosti niet núdza. Vlci sa na začiatku stretli s rozporuplnými reakciami a rozdelili divácku obec na dva tábory. Jeden seriál velebil, druhý ho pochoval pod čiernu zem.

Pravdou je, že konkrétna politická minulosť nie je nosnou linkou a zostal po nej len akýsi odor. Príbeh si ide vlastným smerom a nie je zaťažený puchom temnej minulosti a otvára sa tak priestor pre vlastné manévrovanie oslobodené od reálnych udalostí. Bohato stačia náznaky skorumpovanej firmy napojenej na politické špičky, manipulácie s voľbou sudcu alebo čachre s verejnou mienkou v prospech negatívnych postáv, ktoré sú veľmi živou ukážkou toho, akoby celé zákulisie politiky mohlo fungovať.

Vzhľadom na niekoľko projektov z nedávnej minulosti, ktoré detailne zmapovali kontroverzné politické udalosti a postavy, nepotrebuje divák sledovať ďalší seriál prehlbujúci frustráciu. Iste, poukázať a otvorene hovoriť o zlyhaniach a zločinoch minulosti je nutné, no celkový formát Vlkov je nastavený na úplne iných základoch. Akési nekonkrétne odkazy sú v tomto prípade postačujúce. Bolo by však chválitebné, keby sa Jojka v budúcnosti pustila opäť do podobného projektu akým je napríklad Za sklom a bez servítky by priniesla niečo, čo by zavoňalo kontroverznou­ témou.

Ľahko zadefinované postavy

Štvorica negatívny postáv – Hirsch (Krúpa), Kraľovičová (Javorková), Kraľovič (Ondrík), Brázda (Kovár) – sú veľmi dôstojným ťahúňom negatívnych dejových liniek. V ich podaní sa veľmi dá navodiť predstava fungovania elitnej právnickej firmy, ktorej hlavnou úlohou je „vysekať“ elity z problémov a ešte preprať špinavé peniaze. K tomu treba pripočítať imidž verejnoprospešnej spoločnosti chrániacej záujmy všetkých a divák sa veľmi rýchlo zorientovať v celej problematike.

Naproti tomu je tu silná pozitívna dejová línia reprezentujúca začínajúcu lásku medzi Andrejom (Žulčák) a Alicou (Germani) a pomalé odkrývanie minulosti jeho otca, ktorý bol neprávom odsúdený Hirschom. V tejto fáze seriálu ešte neprichádza k vzájomnej konfrontácii oboch táborov, zatiaľ sa rozvíjajú obe línie samostatne a celkom dobre. Vlkom stále svedčí neobvyklá kamera, aj soundtrack a práve detaily na okolitú prírodu lahodia oku a sú akousi brzdou voči negatívnym postávam. Možno trošku zbytočne, postupom času, vyznievajú postavu starostu a miestnych obyvateľov dediny, ktorí sú charakteristickými alkoholickými výkrikmi do tmy.

Vlci sa teda rozbehli ako klasický seriál s romantickou aj temnou zápletkou. Pozitívne vybočujú v rámci vizuálne-hudobného spracovania, ale aj hereckých výkonov. Platí to, čo sa ukázalo hneď na začiatku. Natália Germani prekvapuje svojím dôstojným a distingvovaným hereckým prejavom a Vlci by mohli byť tým pravým odrazovým mostíkom pre jej dobre našliapnutú hereckú kariéru. Nezaostávajú ani Krúpa, Javorková, Ondrík, Kovár. Ich charaktery si doslova užívajú. Samostatnou kapitolou je duo Jaruš (Oľhová) a Bohuš (Šimun). Tu je očividné, že slúžia ako výplň hluchých miest, no ich vtipné dialógy spolu s ich nezameniteľným hereckým prejavom tvoria neopakovateľnú komickú dvojku. Tá síce – zatiaľ – s hlavným príbehom veľmi nesúvisí, úlohu si však plní.

Postavy jojkárskej seriálovej novinky Vlci Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Milan Ondrík a Anna Javorková  v seriáli Vlci.

Zaujímavá budúcnosť

Vlci majú pred sebou ešte 30 neodvysielaných epizód. Seriál postupne smeruje k fáze, keď sa začnú odhaľovať nielen tajomstvá z minulosti, ale aj súčasnosti. Láska Andreja a Alice bude konfrontovaná nielen od Rada (Ondrík), ale jej otca. Hirsch sa snaží utekať pred minulosťou, tá mu však už dýcha na krk. Ukazuje sa, že je skôr bábkou, ako typickým zloduchom. Jeho kariéru mu vydláždil jeho otec (Kovár) a hoci Brázda má život na jazyku, mozog mu pracuje naplno. A neštíti sa manipulovať a riadiť aj tie najvyššie miesta bez strachu z blížiacej sa smrti. Určite bude zaujímavé sledovať, ako precitne Alica (Germani), ktorá žije v ilúzii idylického života a predstave mravného otca. Spočiatku nosná téma o prírode sa postupne vytláča a prvoradý je ľudský faktor, no zvieratá ako kulisa slúži svojmu účelu.

Seriáloví Vlci sa slušne rozbehli a bez akýkoľvek urážok možno povedať, že nie sú vrcholom seriálovej tvorby na Slovensku. Nikdy ani nemali takúto ambíciu. Striasli zo seba prehnané úvodné očakávania o politickej dráme, vykryštalizoval sa z toho príjemný rodinný seriál s ľahko zadefinovateľnými kladnými a negatívnym postavami a divák čaká či aj tentokrát vyhrá dobro nad zlom. Jednotlivé epizódy prirodzene odsýpali, nenudili a každá o malý kúsok posunula dej vpred. Aj napriek vyššiemu počtu epizód pointa príbehu je natoľko silná, že sa dokáže utiahnuť 40-dielnu zápletku. Dôležité je to, že Vlci sa aspoň snažia posunúť kvalitu seriálov o malý kúsok vpred. Snaha sa omnoho viac cení ako bezduché stávky na istotu.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #Milan Ondrík #Daniel Žulčák #Ivan Krúpa #vlci #oseriáloch #Natália Germáni