Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zastavili kriminálku Za sklom politické tlaky?

„Kauza“ televízie JOJ s náhlym stiahnutím dlhoočakávanej druhej série kriminálky Za sklom rezonuje aj po týždni od jej vypuknutia. Minulú stredu len niekoľko hodín pred odvysielaním druhej epizódy najnovšej série prišla z televízie nečakaná správa, že seriál končí vysielanie a vráti sa v budúcom roku.

21.11.2017 07:00
za sklom 2, koleník, maštalír, Foto:
Druhá séria Za sklom odštartovala 8. novembra, následne ju stiahli z vysielania.
debata (24)

Stanovisko Jojky vtedy hovorilo jasnou rečou. Diváci sa sťažovali na vysielací čas o 21.20 a televízia im vyšla v ústrety tým, že Za sklom presunula na rok 2018. Háčik spočíva v tom, že aktuálne nastavená vysielacia štruktúra s vidinou blížiacich sa Vianoc nedovoľuje dopriať kriminálke atraktívnejší vysielací slot, čo je hlavným motívom operatívneho presunu.

Je očividné, že tvorcovia seriálu v deji prvej aj v úvode druhej série, bez servítky, poukázali na nuansy z politických káuz, ktoré reálne hýbu Slovenskom. Otvorene sa hovorilo o daňových podvodoch, vratkách DPH, týraní, korupcii, prepojení politikov, mafie a polície či zasahovaniu ministra vnútra, premiéra a prezidenta do vyšetrovania.

V závere prvej série sa, napríklad, objavil v deji aj minister vnútra v podaní moderátora Pavla Michalku, ktorého podobnosť s realitou bije do očí. Maroš Kramár v druhej sérii stvárňuje „typického slovenského podnikateľa“ Voznera, ktorý zbohatol rôznymi daňovými podvodmi a neštíti sa „bohatnúť“ ďalej. Tiež sa veľmi otvorene hovorilo o praktikách počas mečiarizmu. Scenáristi veľmi presne a trefne trafili, v mnohých prípadoch, klinec po hlavičke.

Podobnosť s realitou je, samozrejme, čisto náhodná.

Za sklom 2 Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Tomáš Maštalír ako vyšetrovateľ Tibor Maxovský.

Pochopiteľne sa objavili podozrenia, či za stiahnutím seriálu z obrazoviek nie sú externé tlaky jednotlivcov, ktorým by mohla podobnosť s dejom prekážať. Televízia JOJ vo svojom stanovisku akékoľvek ovplyvňovanie vysielania rezolútne odmieta.

Hovorkyňa televízie zdôraznila, že žiadne externé tlaky za stiahnutím Za sklom nie sú. Je pravdou, že druhá séria je inšpirovaná reálnymi udalosťami 90-tych rokov a práve pre túto podobnosť si Za sklom zaslúži odvysielanie v hlavnom vysielacom čase. Ten bude dostupný už v budúcom roku, píše sa v stanovisku.

Presný dátum návratu seriálu nie je známy.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #Tomáš Maštalír #Ján Koleník #Za sklom #oseriáloch