Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Spoznajte zázraky digitálnej retuše. RTVS obnovila ďalšie klasické dielo

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) okrem výroby súčasnej pôvodnej tvorby nezabúda ani na zachovanie nášho kultúrneho dedičstva pomocou digitálnej retuše, ako jedného zo svojich poslaní. Ďalším dielom, ktoré tento proces podstúpilo, je seriál Lekár umierajúceho času, ktorý RTVS uvedie už 29.septembra pri príležitosti 500. výročia reformácie.

28.09.2017 07:00
debata (1)
Vľavo: pred retušou. Vpravo: retušované. Foto: RTVS
vlavo neretusovane vpravo retusovane, lekár umierajúceho času, retuš, Vľavo: pred retušou. Vpravo: retušované.

Televízia retuš vysvetľuje ako proces, keď nakrútené televízne programy na staré chátrajúce celuloidové filmové pásy sú rekonštruované tak, aby boli zachované pre ďalšie generácie v čo najvyššie dostupnej kvalite.

Napríklad zo seriálovej televíznej klasiky majú digitálnu retuš notoricky známe tituly ako Alžbetin dvor či Tisícročná včela. Digitálne retušovaná je aj zvučka Večerníčka vo všetkých ročných obdobiach.

Neretušovaná snímka. Foto: RTVS
pred retušou, lekár umierajúceho času, Neretušovaná snímka.

Seriál, celkovo päť epizód, sa nakrúcal v roku 1983 vo filmovom štúdiu Barrandov pod režisérskou taktovkou Miloslava Luthera na motívy zo života významného anatóma, učenca a politika slovenského pôvodu Jána Jessenia (Petr Čepek), pôsobiaceho v 17. storočí na pôde pražskej Karlovej univerzity.

Retušovaná snímka. Foto: RTVS
retušované, lekár umierajúce času, Retušovaná snímka.

Zaujímavý proces aj pre laickú verejnosť

Proces digitálnej retuše je mimoriadne zaujímavý aj pre laického diváka. Na úprave pracoval 5-členný tím celých 8 mesiacov, pričom celý seriál prešiel kompletnou úpravou, ktorá predstavuje naskenovanie do vysokého rozlíšenia, vďaka ktorému diváci uvidia seriál po prvýkrát v HD kvalite. Realizoval sa aj proces digitálnej retuše, čím došlo aj k odstráneniu poškodení po obrazovej stránke.

Vykonali na tiež farebné korekcie. Dohliadal na ne osobne hlavný kameraman seriálu Ivan Šlapeta, ktorý prišiel na pozvanie RTVS vykonať supervíziu, aby sa vrátila vernosť pôvodného umeleckého stvárnenia. Zvuk sa digitálne retušoval v Slovenskom rozhlase, kde sa odstránili všetky technické i zvukové nedostatky.

Nepremeškajte túto lahôdku v tradičnom slote pre televíznu klasiku a to od 29. septembra, každý piatok o 20:35 na Dvojke.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #retušovanie