Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Na Slovensko prichádza televízna chuťovka! Seriál o škandále, ktorý otriasol Britániou

Prvá seriálová televízia - Epic Drama, ktorá vysiela aj na Slovensku, prináša divákom ďalší seriálový kúsok hodný ich pozornosti. Novinka Súd s Christine Keelerovou ukáže pozadie obrovského politického škandálu, ktorých v 60-tych rokoch zmenil Britániu.

14.04.2021 07:00
Súd s Christine Keelerovou, Foto:
Christine Keelerovú si zahrala Sophie Cookson, herečka známa z filmov Kingsman a The Huntsman: Winter’s War.
debata

Ústrednými postavami boli Christine Keelerová, ktorá sa skôr považuje za modelku a politik John Profumo, minister zahraničných vecí pre vojnu za vlády Harolda Macmillana. Christine neprežila zrovna ideálnu mladosť. Vlastný otec rodinu opustil v jej útlom veku, bola vychovaná matkou a nevlastným otcom, ktorý ju neskôr ako tínedžerku sexuálne zneužíval spolu s jeho priateľmi.

slovanie, juraj loj, Čítajte aj Veľká zmena! Jojka radikálne rieši ďalšie vysielanie Slovanov

Zásadným momentom v Christininom živote bolo stretnutie s Maureen O'Connorovou, ktorá pracovala v kabaretnom klube. Tá ju predstavila majiteľovi baru Percymu Murrayovi, ktorý si ju okamžite najal ako herečku. V rovnakom bare sa Christine spoznala s umelcom Stephanom Wardom. Jeho lekárska prax a umenie znamenali pre krásnu Christine vstup do vyššej spoločnosti a záujem mnohých mužov.

A práve Ward predstavil Christine počas bazénovej párty na zámku Cliveden House Johnovi Profumovi. Milostný románik s vtedy 19 ročnou modelkou na seba nenechal dlho čakať.

pán profesor, tomáš maštalír, Čítajte aj Extrémne výkony Markízy! Jej seriál je nezastaviteľný valec, Oteckovia na druhej koľaji

Skutočnosť, že rešpektovaný člen vlády mal mimomanželský pomer s mladou modelkou, bola len špička ladovca. Keelerová si totiž okrem sexuálneho záujmu Profuma, užívala aj priazeň ďalších vysokopostavených úradníkov, napríklad Ivanova, námorného atašé sovietskeho veľvyslanectva v Londýne, ktorý tiež pracoval pre sovietsku spravodajskú službu.

Zlom prišiel v čase, keď sa medzi sebou nezhodli ďalší dvaja žiarliví milenci Christine. Vyhrotený incident priviedol pozornosť verejnosti na Christine a poskytol impulz k ďalšiemu vyšetrovaniu, z ktorého sa vyvinul škandál známy ako „Aféra Profumo“. John Profumo samozrejme poprel akékoľvek nevhodné chovanie a až neskôr pripustil, že klamal. Škandál však vážne poškodil dôveryhodnosť Macmillanovej vlády a Macmillan rezignoval na funkciu podpredsedu vlády v októbri 1963 s odvolaním na zlý zdravotný stav. Vyústilo to do porážky konzervatívnej vlády labouristickou stranou vo všeobecných voľbách v roku 1964.

manifest, Čítajte aj Markíza má na konte prešľap: Cez sviatky jej absolútne vybuchla seriálová premiéra

Počas súdneho riadenia sa aj samotná Christine Keelerová objavila pred súdom. V dôsledku neuveriteľného tlaku na mladú dievčinu s cieľom ututlať pravdu, došlo nevyhnutne k získaniu negatívneho obrazu, ktorý Chritine v priebehu škandálu pripisovali médiá, zákon a parlament, a ktorého sa aj napriek snahe už nikdy poriadne nezbavila.

Príbeh Christine Keelerové v mnohom kopíruje súčasné dianie v spoločnosti, sila moci, nadriadenosti pohlaví a spoločenských tried je častou témou nejedného spravodajstva. Christine samotná v tej dobe nemohla rozprávať, bola manipulovaná, slová jej boli vkladané do úst, nikto ju nebral vážne a nikdy nemala príležitosť skutočne ukázať svoju verziu príbehu.

Nový seriál štartuje už 14. apríla o 21:00 na televízii Epic Drama.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Epic Drama