Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zrodil sa nový seriálový megahit, pri ktorom nie je hriech vrátiť sa do minulosti

Niekoľko rokov odmietali projekt renomovaného britského scenáristu Russella T. Daviesa. Televízia za televíziou. Dôvod bol prozaický. Diváci vraj nemajú chuť pozerať sa na umierajúcich gayov. Portrét skupiny mladých homosexuálov, ktorí s veľkými snami, očakávaniami a chuťou žiť a užívať si prichádzajú do Londýna začiatku osemdesiatych rokov, sa však napokon realizácie dočkal. A je z neho obrovský hit.

10.02.2021 07:00
bol by to hriech, its a sin, Foto:
Pätica hlavných hrdinov seriálu It´s a sin – zľava: Omari Douglas, Nathaniel Curtis, Olly Alexander, Callum Scott Howells a Lydia West.
debata

Seriál Bol by to hriech (inak It's sin – pomenovaný podľa hitu Pet Shop Boys z roku 1987) mal v druhej polovici januára premiéru na televíznej stanici Channel 4, o medzinárodnú distribúciu sa zaslúžila aj televízia HBO Max a v slovenských končinách HBO a HBO GO.

Pätica hlavných protagonistov v ňom v priebehu jednej dekády prežíva opojnú chuť vlastnej (niekedy len zdanlivej) nezávislosti, divoký ruch veľkomesta, ale tiež šokujúci nástup novej choroby, ktorá bola v tom čase záhadou pre bežných ľudí, ale aj vedcov a lekárov.

Prvé prípady hlásili výlučne z prostredia homosexuálnej komunity. Vedci boli bezradní, odborníci netušili, o čo sa jedná. Mnohí ju považovali za novú formu rakoviny, objavili sa prirovnania k moru. Veľmi rýchlo sa však vytvoril naratív, že ide o chorobu gayov. Izolácia a zatváranie prvých pacientov s novým vírusom, ktorý ešte predtým než dostal svoj názov HIV označovali HTLV-III, dokonca zbavovanie svojprávnosti pod rúškom verejného ohrozenia, ale aj odmietanie zo strany najbližších, rodiny, priateľov či partnerov a milencov.

Scenárista a producent Davies zažil všetko na vlastnej koži aj ako pozorovateľ. Do Londýna v roku 1981 prišiel ako osemnásťročný mladík – rovnako ako ústredný hrdina príbehu Ritchie v podaní herca a speváka Ollyho Alexandra. Choroba ho vtedy obišla, no pred očami mu umierali mnohí priatelia, zo dňa na deň z ulice či klubu zmizla známa tvár, kamoš či bývalý milenec. Niektorí sa ocitli na nemocničných posteliach, z ktorých už nebolo cesty späť, iní umierali vo svojich detských izbách, ktoré len pár rokov predtým opúšťali s víziou žiarivej budúcnosti a osamostatnenia sa od rodičov.

„Odišiel domov. V poslednom čase odchádza domov veľa chlapcov a už sa nikdy nevrátia. Sľúb mi, že ty neodídeš,“ prosí filmová agentka mladého ašpirujúceho herca Ritchieho pri jednom z rozhovorov. Scenárista Davies v Londýne zostal a stal sa z neho jeden z úspešných britských televíznych autorov.

Herec Olly Alexander a herečka Lydia West na... Foto: Red Production Company, Channel 4
bol by to hriech, its a sin, olly alexander, lydia west, Herec Olly Alexander a herečka Lydia West na zábere zo seriálu Bol by to hriech.

V jeho zozname sa objavujú tituly ako Years and Years či dnes už kultový seriál Queer as folk, ktorý bol v roku 1999 jedným z prvých televíznych projektov venovaných životu gay komunity a pre mnoho jej zástupcov aj inšpiráciou, pomocnou rukou pri hľadaní vlastnej identity a sexuality. Ani v jednej z jeho epizód vtedy nepadli slovíčka HIV či AIDS, čo v čase premiéry Daviesovi vyčítali zástupcovia médií, ale aj mnohí gay aktivisti. „Nechcel som, aby choroba definovala naše životy, odmietol som to,“ vyhlásil pre magazín Attitude. Vzápätí však dodal, že na tému musel dozrieť. Rovnako ako si sama téma vypýtala svoj čas.

„Sme dnes v období, keď umierajú rodičia tých, ktorí podľahli AIDS. Obete AIDS neboli rodičmi, nemali vlastné deti, ako to je dnes už bežnejšie aj v gay komunite. Keď odídu aj ich najbližší, na ich osudy sa zabudne. Dnes sa zhovárate s osemnásťročnými a vôbec netušia, čo sa dialo. Život ide ďalej, nebaví nás obzerať sa za smrťou. Napísal som príbeh na počesť všetkých, ktorí nás opustili, aj tých, ktorí prežili,“ komentoval scenárista.

Azda najsilnejšou stránkou päťdielneho projektu, ktorý si na streamovacej platforme All4 pozrelo 6,5 milióna divákov a v televíznej premiére bezmála 2 milióny, však nie sú len jeho emocionálne silné a často tragické momenty. Davies je známy tým, že dokáže ukážkovo mixovať smutné udalosti s radosťou a humorom a takýto koktejl nechýba ani projektu It's a sin.

Seriál bezchybne zachytáva atmosféru osemdesiatych rokov, komunitného života v zdieľanom podnájme, nekonečné večierky, žiarivými laserami a klubovou hudbou stimulovanú radosť a životnú energiu mladej generácie, ktorá sa opája nadobudnutou slobodou, životom tu a teraz, ale tiež prvými výraznejšími právami uznanými gay komunite.

Divák určite postrehne aj trefnú paralelu s dnešnými časmi, keď strach z neznámej choroby zvádza k nezmyselným riešeniam, často jej popieraniu aj zaslepeným krokom. S Američanmi sa nespí, lebo oni sú nakazení, vírus vyrobili Rusi, je to celé komplot farmaceutických firiem… a potom prvé serióznejšie materiály ( v tom čase dovezené spoza Atlantiku), vďaka ktorým sa hlavná ženská hrdinka Jill (Lydia West) prestane v sprche freneticky drhnúť mydlom a pristupovať k infikovanému kamarátovi len v gumených rukaviciach.

Napriek tragédii doby sa však aj ona snažila pri nakrúcaní sústrediť na radosť tých čias. „Ľudia zažívali agóniu a strach, ale bolo to aj o láske, radosti, priateľstve a spolupatričnosti,“ uviedla Lydia West v rozhovore pre britský Vogue. Herec Olly Alexander, ktorý exceluje v úlohe Ritchieho Tozera, dodal, že na obrazovkách nikdy nebola dráma, ktorá by jednoducho len zachytávala, ako svoje bežné životy žili ľudia v čase takej obrovskej krízy, akou bola epidémia AIDS.

Napriek tomu, že slovenskému divákovi sa téma na prvý pohľad môže zdať vzdialená, stojí za to pozrieť si seriál Bol by to hriech. Mnohé problémy, ktorým čelia hlavní hrdinovia v Británii osemdesiatych rokov, sú totiž na výsosť aktuálne aj dnes. A reč nemusí byť len o nevyliečiteľnej chorobe…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #HBO Go #oseriáloch #seriál It´s a sin