Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Macko Uško s Dočolomanským je večerníčková klasika! Cesta na obrazovky nebola ľahká...

Detská televízia Jojko prináša rozprávkové klasiky, ktoré milujú celé generácie. Jednou z nich je milovaný Macko Uško. Mnohí iste poznajú jeho príbehy naspamäť, iste ste však netušili, aké sú zákulisné informácie o tomto hite. Čítajte ďalej a dozviete sa viac!

23.05.2020 07:00
macko uško, Foto:
Macko Uško už "vychoval" viaceré generácie divákov.
debata (2)

Macko Uško pôvodne vznikol 6.5. 1957 v detskom časopise Miś. Jeho tvorcami boli spisovateľ Czesław Janczarski a ilustrátor Zbigniew Rychlicki. Neskôr vznikli knihy o malom hrdinovi, ktoré sa stali veľmi populárne. Televízny seriál sa začal nakrúcať, keď „mal“ Macko Uško 18 rokov, v roku 1975 – vďaka Štúdiu malých filmových formátov Se-ma-for v Lodži, Macko uško tvorba prebiehala od 1975 – 1987. Cesta rozprávka k divákom teda nebola vôbec ľahká a trvalo dlhé roky, kým sa všetko zrealizovalo.

Keď sa dostal Macko Uško na obrazovky, jeho tvorca Czeslaw Janczarski už nežil a tak dialógy do rozprávok, ktoré poznáme tvoril Janusz Galewicz, zanechal však jeho charakter dobrého kamaráta, ktorý svojich kamarátov akoby vychovával. Macka Uška nahovoril Mieczyslaw Czechowicz (herec Poľského národného divadla), v slovenskom znení úspešne nahovoril všetky postavy Michal Dočolomanský. Tvorcovia vytvorili až 104 epizód a boli v rôznych ročných obdobiach pri rôznych príležitostiach. Každý si pamätá chronicky známu pesničku, hudbu zložil Piotr Hertel a slová v pôvodnom texte vytvoril Janusz Galewicz.

Macko Uško bol v rebríčkoch poľských najúspešnejších animovaných rozprávok druhý, po známych uličníkov Lolkovi a Bolkovi. Macko Uško sa zvyčajne hrá so svojimi kamarátmi, ktorí robia neplechu a Macko Uško ich musí umierňovať. Macko samotne zastáva úlohu rodiča, malým deťom sa páči, pretože v ňom majú kamaráta, ale aj každý diel má náučný charakter a od Macka si nechajú poradiť.

Pôvodná bábika Macka Uška je vystavená v Múzeu animácie Se-ma-for v Lodži. Macko Uško je jedna z najlepšie predávajúcich produktov v rámci filmovej tvorby nielen pre deti. V roku 2009 bola odhalená socha Macka Uška na Piotrkowskej ulici v Lodž a bol vydaný dukát Lodž, kde ústrednou témou dukátu bola známa rozprávková postava. V júni 2010 vyťažila poľská mincovňa 8 000 mincí s podobizňou Macka Uška a jeho priateľov, ktoré si objednal Nový Zéland. Mince sú súčasťou expozície Cartoon Heroes a boli zo zliatiny striebra.

Rozprávka bola predaná do 22 krajín vrátane Kanady, Iránu alebo do afrických krajín. Macko uško bol populárny aj v Japonsku, práve vďaka japonskej produkcii bola možnosť obnovy populárnej rozprávky, Se-ma-for s Japoncami chceli natočiť film, nakoniec z toho zišlo.

Macko Uško okrem krátkych rozprávok bol vytvorený aj ako film – jeden v roku 1962 a druhý v roku 1968. V marci 2016 bolo avizované, že sa chystá celovečerný film o dobrodružstvách Macka Uška, mali mapovať jeho minulosť, čo robil predtým, ako prišiel k deťom ako televízny hrdina, odhadovaný rozpočet bol 10 000 000 PLN (2 200 000 eur).

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #koronavírus #televízia Jojko #Macko Uško