Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Neuveríte, ako dlho trvala výroba jednej časti kultovej rozprávky! Lolek a Bolek odhaľujú tajomstvá...

Máme pre vás ďalšie zaujímavosti o kultových kreslených rozprávkach. Tento týždeň sa dozviete veľa zaujímavostí o Lolkovi a Bolkovi. Ich dobrodružstvá môžu malí, ale aj veľkí diváci sledovať na detskej televízii Jojko. Na jednom mieste nájdete všetky kultové rozprávky, ktoré pozná nejedna generácia.

16.05.2020 07:00
Lolek a Bolek, Foto:
Kultová rozprávka skrýva v zákulisí veľa zaujímavých informácií.
debata

Hlavné postavy nakreslilo trio v zložení: Alfred Ledwig, Leszek Lorek a Wladyslaw Nehrebecki. Práve posledný menovaný sa pri tvorbe inšpiroval svojimi synmi Romanom a Janom. Život Wladyslava Nehrebeckeho bol tak prepojený s touto rozprávkou, že má podobizeň Lolka a Bolka vytesanú na svojom náhrobnom kameni.

Dobrodružstvá Lolka a Bolka sa dostali na televízne obrazovky len vďaka malej súťaži poľskej televízie, ktorá chcela natočiť pár rozprávok. Vyhrali to práve príbehy dvoch chlapcov. Lolek a Bolek sú v Poľsku obľúbení dodnes, a preto ich mená nesú ulice v piatich poľských mestách. Ide o mestečká: Olsztyn, Kwidzin, Zielona Gora, Dziekanow Lesny, Ostrow Wielkopolski. V Poľsku sa Dobrodružstvá Lolka a Bolka preslávili natoľko, že tam v mestečku Bielsko – Biała majú svoje súsošie. Sochárska práca z bronzu bola slávnostne odhalená 19. mája v roku 2011 a váži 254 kilogramov. Postavičky hlavných hrdinov ukazujú na glóbuse na mestečko Bielsko Biala.

Dvojica poľských chlapcov je neodmysliteľnou... Foto: TV JOJ
Lolek a Bolek, Dvojica poľských chlapcov je neodmysliteľnou súčasťou obývačiek už niekoľko generácií.

Seriál sa natáčal od roku 1963 a skončil 1986. Lolka a Bolka v poľskej originálnej verzii dabovali ženy. Bol distribuovaný do 80-tich krajín sveta. Dobrodružstvá Lolka a Bolka sa dostali na televízne obrazovky len vďaka malej súťaži poľskej televízie, ktorá chcela natočiť pár rozprávok. Vyhrali to práve príbehy dvoch chlapcov.

Výroba animovaného seriálu Dobrodružstvá Lolka a Bolka bola poriadne náročná. Keďže v časoch jeho vzniku neexistovala vyspelá počítačová technika, každú časť museli tvorcovia ručne kresliť špeciálnymi farbami na špeciálne fólie. Aby ste si vedeli predstaviť, aké to bolo náročné, prezradíme, že 10 minút deja znamenalo nakresliť 5 až 7 tisíc obrázkov. Zabralo to aj pol roka.

Svoju hrdinku chcela mať aj ženská časť publika. Po neúnavnom naliehaní ženskej časti publika sa tvorcovia rozhodlo, že k Lolkovi a Bolkovi pridajú seriálu ryšavé dievčatko s vrkočmi pod menom Tola. Na prelome tisícročia sa začalo hovoriť o pokračovaní kresleného seriálu s originálnymi postavami, ktorých mali poslať do vesmíru v 3D formáte. Roku 2011 Nehrebeckého produkčná spoločnosť zbankrotovala a nepomohlo ani to, že údajne mala hotovú tretinu novej série a projekt bol zastavený.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #oseriáloch #televízia Jojko #Lolek a Bolek