Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bob a Bobek zabavia malých aj veľkých! Toto ste o ikonickej rozprávke určite nevedeli

Televízia JOJ myslí v týchto vyhrotených "koronačasoch" aj na tých najmenších. Avšak môžu sa poriadne zabaviť aj rodičia. Na svojej sesterskej stanici Jojko určenej pre detského diváka vysiela všetky rozprávkové klasiky, na ktorých vyrástla nejedna generácia. Jednou z nich je aj Bob a Bobek. Poznáte zákulisie príbehu dvoch nezbedných zajacov? V nasledujúcich týždňoch vám predstaví zaujímavosti viacerých klasík...

25.04.2020 07:00
Bob a Bobek, Foto:
Príbeh o dvoch zajacoch môžete sledovať na detskej televízii Jojko, ktorá je súčasťou JOJ Group.
debata

Ich príbeh sa začal písať v roku 1979, keď sa na televízne obrazovky dostali ich prvé bláznivé príbehy. Príbehy o dvoch zajacoch, ktorý bývajú v kúzelníckom klobúku oficiálne začali od 11.12. 1979 – ukončili svoju púť 30. septembra 2005 – mal 92 dielov a ako jeden z mála večerníčkov sa vytváral 26 rokov.

Klasický večerníček trvá 7 minút – počas celého obdobia vzniklo dielo, ktoré celkovo trvá 637 minút – 10 hodín a 37 minút. Réžiu známej rozprávky robil v drvivej väčšine Václav Bedřich, ktorý stál za vznikom známeho Večerníčka – okrem králikov režíroval Maxipsa Fíka, Rozprávanie o víle Amálke alebo Čert a Káča.

Pôvodne sa rozprávka volala Bob a Bobek – zajace z klobúku, neskôr sa premenoval na Bob a Bobek na cestách V príbehu sú dvaja hlavní aktéri Bob – väčší, múdrejší, aktívnejší, zastáva akoby úlohu rodiča a Bobek – menší, lenivejší, bláznivejší, ale šikovný a má viac tvorivosti – zastáva úlohu dieťaťa.

Ich autorom bol Vladimír Jiránek, ktorý bol autor kreslených vtipov. Aj preto majú známi králici jednoduchú a štýlovú podobu. Jiránek je tvorcom nielen Boba a Bobeka, ale aj známych postáv Pata a Mata, je považovaný za jedného z najlepších ilustrátorov doby, vyštudoval žurnalistiku, ale keďže v tej dobe, nemohol písať, ako chcel, začal byť ilustrátorom na voľnej nohe, za svoj krátkometrážny film Co jsme udělali slepicím dostal v roku 1978 na Berlinale Zlatého medveďa.

Heslo – „Vstávat a cvičit“ sa stalo obľúbeným pre viaceré rodiny, takto sa budia deti. Robíte to aj vy? Boba a Bobeka nahovoril Josef Dvořák, v slovenskom dabingu sme počuli najskôr Stano Dančiak a potom Peter Rúfus.

Zvieracia dvojka vyskúšala všeličo počas svojho putovania – boli nielen v tradičných miestach ako je supermarket, stavba, ZOO, zaleteli do Afriky, na Mesiac, plavili sa v Amazonke, videli bermudský trojuholník, boli v Tibete, v Indii, na Sibíri alebo na Mount Evereste.

Bob a Bobek sa stali oficiálnym maskotom na MS v hokeji pre rok 2015, ktoré sa konali v Českej republike – pritom boli ako dvojica (vždy je maskot len jeden), a tak majú v tom prvenstvo. Okrem toho majú prvenstvo aj v tom, že majú televízny pôvod a neboli vytvorení len na účel hokeja a maskota MS. Slúžia ako merch pre rôzne produkty.

Príbeh Boba a Bobeka môžete sledovať denne o 12:45 a 20:30 na televízii Jojko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #Bob a bobek #oseriáloch #koronavírus #koronakríza