Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tento seriál rafinovane premenil desivé konšpirácie a dohady na skutočnosť

Svet, ako ho poznáme teraz, sa mení a už nikdy nebude rovnaký. Budúcnosť, ak sa nič nezmení, nebude prívetivá a ľudstvo čakajú poriadne ťažké časy. A to nielen z pohľadu rýchlo meniacej sa klímy. Ekonomické výkyvy, prehlbujúca sa chudoba, rastúce bohatstvo vybranej skupiny ľudí, politické otrasy, kríza morálky, rastúci extrémizmus, nepokoje medzi štátmi.

03.10.2019 07:00
roky a roky, years and years, emma thompson, Foto:
Cesta do pekla? Politický súboj privedie svet na pokraj zrútenia.
debata (1)

Všetko sa prenáša do životov obyčajných smrteľníkov, ktorí denne bojujú s obyčajnými radosťami, ale aj starosťami a snažia žiť a prežiť z mesiaca na mesiac a pritom byť dobrými rodičmi, partnermi, priateľmi a udržiavať nažive ducha fungujúcej ľudskosti, ktorá sa expresne vytráca pod tlakom aktuálneho nastavenia sveta. Každý žije tento rýchly život spôsobom, akým vládze a každý vie, že aktuálny stav je len prechodný a celý systém sa postupne rúca. Naozaj nás nečaká o pár rokov nič dobré?

Na túto otázku už hľadá odpoveď drvivá väčšina ľudstva a najnovšie si fanúšikovia seriálu môžu pozrieť britskú minisériu z dielne BBC s názvom Years and Years (Roky a roky), ktorá je pre našincov dostupná vďaka HBO. Šesťdielna miniséria opäť potvrdila trend posledného obdobia, že európska tvorba vie tej dominantnej americkej ukázať zdvihnutý prostredník a kvalitatívne ju preskočiť na míle ďaleko.

Seriálov a filmov o prichádzajúcej nelichotivej budúcnosti je čoraz viac a nejeden divák by mohol nadobudnúť pocit, že nás chcú tvorcovia pripraviť na ťažké časy, ktoré klopú na dvere. Tak prečo by sa mal niekto pozerať zrovna na tento seriál? Čo originálne môže ponúknuť nové ako len depresívny pohľad na blízku budúcnosť a naložiť už tak ťažko skúšaných ľuďom, ktorí musia tancovať ako im ekonomika a politici pískajú? Čaro tohto seriálu sa skrýva v príbehu a scenári. Tento seriál nie je o prehnanej vidine najbližších rokov, ktorá je plná technických zázrakov typu lietajúcich áut, cestovania vesmírom alebo vzbure robotov.

Mrazivo skutočné

Tvorcovia vytvorili mimoriadne trefný a najmä triezvy pohľad na najbližších 15 rokov z udalostí, ktoré sa aktuálne už dejú, či už ide o politiku, ekonomiku, vývoj technológií alebo globálne otepľovanie. Absolútne uveriteľné styčné body príbehy diváka absolútne pohltia, chytia za srdce, nedovolia mu sa odtrhnúť a nútia ho sledovať šesť častí bez prestávky dúfajúc, že príde akékoľvek rozuzlenie jednotlivých postáv a pritom prichádzajú ďalšie a ďalšie možné scenáre vývoja sveta a najmä civilizácie. Seriál Years and Years sa dostane pod kožu aj tomu najväčšiemu skeptikovi, bez rozdielu názorového presvedčenia na súčasnú geopolitickú mapu sveta.

Seriál rozvíja príbeh obyčajnej britskej rodiny Lyonsovcov – starej mamy Muriel (Anne Reid), ktorá drží ochrannú ruku nad štvoricou súrodencov, ktorí pred rokmi prišli o matku a vzťahy s otcom sú na bode mrazu. Vychovala z nich úspešných a slušných ľudí, ktorí majú svoje životy a spojuje ich vzájomná zomknutosť, rešpekt a láska jeden z druhému.

Stephen (Rory Kinnear) je otcom dvoch dcér, s manželkou majú fungujúci vzťah, Rosie (Ruth Madeley) nemala šťastie na mužov, jej zdravotné postihnutie jej však nikdy nebránilo žiť naplno, Daniel (Russell Tovey) je úspešný štátny úradník, žijúci v homosexuálnom manželstve, pričom sa nikdy nestretol s diskrimináciou. Akousi čiernou ovcou je Edith (Jessica Hynes), zanietená aktivistka bojujúca proti systému.

Seriál Roky a roky je rozprávaný z pohľadu... Foto: BBC
roky a roky, years and years, Seriál Roky a roky je rozprávaný z pohľadu zomknutej rodiny, ktorá bude musieť zvládnuť nové podmienky pre život.

Začiatok konca

Lenže rok 2019 postupne odštartuje sériu udalostí, ktoré menia nielen Britániu, ale aj celý svetový poriadok a rodinu samu, pričom v poslednej epizóde sa ocitnú v roku 2034. Hovorí sa, že vývoj sa nedá zastaviť, avšak Years and Years sleduje osudy krok po kroku, ako sa každý s ním musí vysporiadať. Tvrdý brexit bez dohody, ľudia sa ocitnú v ekonomickej pasci, chýbajú základné lieky, veci, ktoré teraz vyzerajú ako sci-fi, no onedlho nemusia.

Životná úroveň Británie zostáva nezmenená, bohatá krajina je dostatočne silná nato, aby nevypukla občianska vojna, ľudia majú strechu nad hlavou, príjem, len bežné veci razom nie sú samozrejmosťou.

Smrť kráľovnej Alžbety II., v roku 2020 Trump je znova zvolený za prezidenta, prichádza banková kríza, finančný systém krachuje, ľudia prichádzajú o úspory, štát im garantuje len malé sumy, manažéri sa boja vyjsť na ulicu a zamknutí v honosných budovách. Obchodná vojna medzi USA a Čínou naberá obludné rozmery a globalizované hospodárstve zažíva ďalšie otrasy. Zaujímavou paralelou je sledovanie Vivienne Rookovej (Emma Thompson), charizmatickej podnikateľky a političky strany Štyroch hviezd. Po brexite sa zjaví ako blesk z čistého neba, má tvrdý a nevyberavý slovník, hovorí rečou bežných ľudí a postupne si buduje silu.

Nečaká nás nič dobré?

Postupom rokov, 2020 – 2024 jej hviezda stúpa, hoci má silnú potrebu, starému politickému systému sa darí držať ju mimo parlamentu a prehráva rôzne typy volieb. Každý si uvedomuje, že je to odkladanie nevyhnutného a jej čas uchopenia sa blíži. „Starí“ politici len naháňajú čas na dokončenie vlastných agend. Koniec roka 2024 prináša zlom v deji. Tesne pre koncom svojej vlády, Trump „hádže“ jadrovú bombu na sporný ostrov Hong Sha Dao, o ktorý sa sporí s Čínou. Toto je začiatok konca, ako ho poznáme dnes.

Konflikt na Ukrajine vygradoval, Rusko prevzalo krajinu, státisíce ľudí prchá z krajiny, EÚ je paralyzovaná vlastnými problémami, Ukrajinci sú perzekuovaní na základe sexuálnej orientácie, politickej preferencie, nachádzajú útočisko aj v Británii, tu majú status len utečenca, potláčajú sa základné ľudské práva, padajú zábrany v ľudskom správaní spolu s gradujúcimi ekonomickými problémami. Všetky tieto rany sú zobrazované z pohľadu britskej rodiny, ktorej sa tieto problémy bytostne dotýkajú.

Tolerantný svet? Určite nie, sexuálne menšiny,... Foto: BBC
roky a roky, years and years, Tolerantný svet? Určite nie, sexuálne menšiny, podľa seriálu, čakajú ťažké časy.

Rúca sa Stephenovo manželstvo, Daniel opúšťa manžela, nachádza lásku v náručí ukrajinského utečenca, po ktorom ide imigračné. Domov sa vracia aktivistka Edith, ktorá bola ožiarená jadrovým výbuchom a vie, že nezostáva jej veľa rokov života. Akýmsi pripomenutím starých a dobrých čias je stará mama Muriel, ktorá sa snaží udržať mladšiu generáciu pri zmysloch. Civilisti čelia novým typom teroristickým útokom, ktoré prešli do kyberpriestoru. Svet čelí pravidelne výpadkom elektriny, veľké mestá sú rozdeľované plotmi podľa miery kriminality, slušní ľudia sú tak väzňami vo vlastných domovoch.

Obete technologického pokroku?

Samostatnou kapitolou je zobrazenie technického pokroku. Umelá inteligencia zabezpečujúca chod domácností, energie sú šírené vzduchom, medziľudský kontakt udržujú len „staršie ročníky“. Mladí ľudia sú naplno pohltení sociálnymi sieťami, objavuje nový fenomén, keď nechcú žiť vo fyzickom tele, ale ich vedomie môže byť stiahnuté a zabezpečia si tak nesmrteľnosť na internete. Mnohé choroby sú minulosťou, lekári si poradia aj so smrteľnými ochoreniami, dokonca človek môže spoznať deň svojej smrti.

S pribúdajúcimi rokmi problémy sveta len gradujú, rúcajú sa tradičné hodnoty, systémy, prím hrá populistická politika, ktorá vedie ešte k väčšej roztrieštenosti a neexistujú žiadne istoty. Spoločným menovateľom je chaos. Strach zo zajtrajška prináša strašné politické rozhodnutia, znova sa budujú „záchytné“ tábory pre utečencov, ktorí sú vnímaní ako niečo menej, šíria sa nové choroby, nenávisť, xenofóbia rastie. Domáhať sa spravodlivosti je niečo, o čom sa rozpráva už len v minulom čase.

Pritom všetky tieto udalosti sú spomenuté a zobrazované v štýle „len tak mimochodom“. Pre ľudí žijúci našu realitu a blízku budúcnosť každý deň sú brané ako samozrejmosť, bežná súčasť života. Akoby však reagoval človek na všetko, keby sa zrazu v tej budúcnosti z ničoho nič objavil? Neveril by vlastným očiam, preto sa aj pre súčasného môžu zdať ako niečo nemožné a nereálne. Lenže sila seriálu sa skrýva v rafinovanom scenári, ktorý skrýva spomínané prekvapujúce skutočnosti.

Kto komu slúži? Technológie človeku alebo... Foto: BBC
roky a roky, years and years, Kto komu slúži? Technológie človeku alebo naopak...

Verdikt

Divák musí byť naozaj veľmi pozorný a vnímavý, keď sa pustí do sledovania. Musí dávať pozor a počúvať. Dozvie sa, medzi rečou, že Severný pól je minulosťou, vyhynuli motýle, čokoláda prestala existovať, rovnako ako konzumácia mäsa, globálne otepľovanie pokračuje, hoci pomalšie, prímorské mestá trápia záplavy, výkyvy počasia, stavajú sa hrádze. Kedy sa to všetko skončí? Naozaj všetko smeruje ku koncu sveta, keď sa ľudstvo samo zničí?

Years and Years má síce len šesť hodinových epizód, no každá je naplnená do poslednej sekundy a nie je vytvorený priestor na hluché miesto. Tvorcovia doslova nadžgali príbehy na prasknutie v pozitívnom slova zmysle. Nepôsobí to násilne, práve naopak. Prichádzajú prekvapujúce svetové zvraty, ale aj osudy jednotlivých členov rodiny Lyonsovcov. Tie neraz vháňajú slzy do očí.

Z obyčajných ľudí sa stávajú neviditeľní hrdinovia a ovplyvňujú chod čoraz väčšej masy. Jednotlivé pohľady na budúce roky nútia k intenzívnemu zamysleniu, kam sa to rútime. Sú to neraz mrazivé, desivé príbehy, ktoré už teraz sa nejavia ako úplná utópia. No, ak by sa reálne mali stať, tak nech tento svet ochraňuje ten najvyšší.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #BBC #Emma Thompson #HBO #oseriáloch #years and years #roky a roky