Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Seriál o šokujúcej a (ne)možnej budúcnosti prekvapuje svojou kvalitou

Rozširujúca sa kvalitatívna priepasť medzi štandardnou televíziou a streamovacími spoločnosťami sa čiastočne zacelila, keď sa podarilo do seriálového sveta preniesť knižný hit The Passage. Tento počin si pod krídla vzala televízia FOX a na veľké prekvapenie táto novinka patrí medzi to najlepšie, čo štandardné televízie počas tejto sezóny ponúkli.

04.03.2019 07:00
debata
Seriál The Passage prekvapuje vysokou kvalitou... Foto: FOX
passage, the passage, Seriál The Passage prekvapuje vysokou kvalitou prevedenia.

Pre knižných čitateľov The Passage nie je neznámy pojem, rozsiahla trilógia z pera Justina Cronina patrí stále medzi svetové bestsellery a tak nie je prekvapením, že sa jej spracovanie dostalo aj na televízne obrazovky. Prekvapením však je, že po seriáli nechňapol žiaden z online hráčov, ale dostal sa do štandardnej televízie.

Aj napriek kreatívnym obmedzeniam, s ktorými televízie bojujú a musia sa prispôsobiť prísnym pravidlám, podarilo sa toto kontroverzné dielo priviesť do mimoriadne pozerateľnej podoby. Príbeh The Passage rozohrá kontroverznú zápletku, ktorá nemusí byť až tak odtrhnutá od reality, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Bádanie ľudstva po dlhovekosti, nekonečnom zdraví je známe už oddávna. Lenže, keď sa skupine vedcov podarí, výsledok je priam desivý a svetom sa začala šíriť nákaza, ktorá zabíja milióny ľudí a neexistuje na ňu liek. Jedinou záchranou je liek, ktorý vyvíjajú, problémom je, že testované subjekty sa zmenili. Vznikol nový druh podobný upírom.

Skúmanie lieku na odsúdencoch na smrť sa vymkol spod kontroly a s každou úpravou vakcíny sa vedci priblížili k požadovanému výsledku, avšak vytvorili mimoriadne nebezpečných jedincov. Výskum sa dostal do bodu, keď jedinou možnosťou ako otestovať poslednú zrejme vycibrenú dávku, je test na dieťati. Tajný projekt Noe hnaný strachom z choroby a najmä miliardovými ziskami potrebuje dieťa, ktoré je mimo systému, bez rodiny. Subjekt, ktorý nebude nikomu chýbať.

Náhoda chcela, že vystopovali desaťročnú sirotu Amy Bellafonte (Saniyya Sidney), ktorej matka sa predávkovala. Do tajného zariadenia ju mal priviesť agent Brad Wolgast (Mark-Paul Gosselaar). Lenže malé dievča si veľmi rýchlo získalo srdce muža, ktorého prenasledovala smrť vlastnej dcéry a Amy si vzal pod ochranné krídla a rozkaz odmietol.

Kto by čakal klasickú naháňačku, tak bude po prvej epizóde sklamaný. Dej je pomerne prekvapujúci v správnych momentoch, hoci sa divák musí zmieriť s klasickými klišé vsuvkami, ako rodinný element, prípadne „nepozerateľný“ agent, ktorý prežije každú šlamastiku. Týchto momentov je, našťastie, minimálne a pocit vyrušenia veľmi rýchlo vyprchá.

Skvelým osviežením sú aj herecké prejavy... Foto: FOX
the passage, seriál the passage, Skvelým osviežením sú aj herecké prejavy negatívnych postáv. Patria k tomu najlepšiemu, čo seriál ponúka.

Epizódy sú akčné, majú výborné tempo a nie je priestor na nudu. Skôr prekvapia svižnosťou a pohltením do deja, keď sa nakoniec divák pristihne pri prekvapení, že je už koniec epizódy a chce viac. Postavy sa veľmi rýchlo dostanú do tajného zariadenia, Amy dostane dávku „lieku“ a práve až vtedy sa začne ten pravý príbeh. Nebezpečenstvo sa skrýva práve v ľudských upíroch. Vedci zvolili na test to najhoršie čo mohli. Devianti, ktorí sa rýchlo hoja, sú silní, zdraví potichu plánujú pomstu.

Vedľajším účinkom vakcíny je akýsi typ telepatie. Dostávajú do podvedomia svojich väzniteľov a hrajú sa s ich vedomím, pričom dokážu medzi sebou komunikovať a pripravovať svoj plán na oslobodenie a nikto netuší, že niečo podobné nový druh človeka dokáže. Tvorcovia sa neboja podsunúť ideu, pri ktorej sa stiera hranica, kto je naozaj pokusným králikom. Karta sa postupne obracia a mutanti si robia z ľudí prostriedok, ako sa dostať von a samozrejme ešte musia poslúžiť ako krmivo.

Postupne sa vo flashbackoch odkrývajú životy jednotlivých postáv, neraz tragické príbehy, ktoré ich ovplyvňujú doteraz a na ktorých nepriatelia stavajú emočné vydieranie. Prekvapuje aj herecké obsadenie. Akýmsi nepísaným pravidlom je, že detskí herci v drvivej väčšine ťahajú za kratší koniec. Tvorcovia sa skôr spoliehajú na roztomilosť dieťaťa ako na herecký prejav a potom je práve táto postava tým najotravnejším a absolútne rušivým elementom.

The Passage má to šťastie, že mladá herečka Saniyya Sidney v úlohe Amy priam exceluje a strká do vrecka aj dospelých kolegov. V tomto seriáli sa karta obracia a nič by sa nestalo, keby neotravovali niektoré vedľajšie postavy. Amy je navyše vykreslená ako mimoriadne múdra, bystrá a vtipná, keď sa k tomu pridá aj talent, tak divák sleduje zrod novej hviezdy. Nenútene a prirodzene si od prvej chvíle získa srdcia divákov. Čo je na tomto seriáli zaujímavé, že tvorcovia koketujú aj s myšlienkou sympatizovania s väznenými nepriateľmi, teda s niektorými.

Vďaka retrospektívnym pohľadom sa ukazuje, že častokrát sa stali obeťami justičného systému, prípadne ich tragické životné príbehy ponúkajú pochopenie pre ich súčasné konanie. Síce prijali úlohy tých zlých, no z ich pohľadu sa chcú dostať na slobodu a bojovať o prežitie. The Passage je seriál, ktorý na prvé pozretie zaujme. Má všetko, napätie, pútavý príbeh, potrebnú dávku kontroverzie a rozpoltenosti a najmä sa drží svojej hlavnej myšlienky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #The Passage